Last news in Fakti

16 Юни, 2024 18:17 1 162 1

Диетолозите са притеснени от диетите на инфлуенсърите

  • диета-
  • инфлуенсъри-
  • социални мрежи-
  • диетолози

Според специалистите тенденцията е "рискова" и "ужасяваща"

Диетолозите са притеснени от диетите на инфлуенсърите - 1
Снимка: Shutterstock

Инфлуенсърите в социалните мрежи се превръщат в опитни зайчета за най-популярните в момента диети за отслабване с цел да свалят 5, 10 или 30 килограма. Всичко това е в името на популярността онлайн. Според специалисти тенденцията е "ужасяваща" и "рискована", предаде АФП.

"Събуждаш се и не ядеш абсолютно нищо, после най-накрая идва обяд, а вече можеш да се забравиш и да ядеш каквото си поискаш!", твърди млада жена във видеоклип в TikTok на английски език, харесан над 45 000 пъти, като се тъпче със студени меса, картофи и сандвичи, след като цяла сутрин не е хапнала нищо.

Френска инфлуенсърка препоръчва същия метод, придружена от хапче за потискане на апетита, за което дава промоционален код. Няколко месеца по-рано тя твърди, че е свалила три килограма за три дни, като е яла само ябълки.

Често това са екстремни диети, предназначени да привлекат внимание, казва френският диетолог Пиер Азам, основател на Observatoire de l'obйsitй (Наблюдателница на затлъстяването). Алгоритми допълват тази и без това порочна система, като водят интернет потребителите "от диета Х към диета Y", посочва той, цитиран от БТА.

"Хората, особено младите хора, които искат да отслабнат, се оказват хванати в менгеме с информация, която понякога е противоречива или кумулативна", казва лекарят.

Практиката на нощното периодично гладуване, която включва 16-часова почивка между вечерята и първото хранене на следващия ден, "може да бъде интересна" според диетолога Арно Кокол, "но не е за всеки".

"Не можете да копирате и да поставите на една и съща стереотипна диета хора с наднормено тегло поради стрес и такива, които приемат лекарства", казва той.

Всеки ден д-р Кокол вижда пациенти, които "трупат килограми и диети", и посочва, че "95% от диетите са обречени на неуспех до пет години" според проучване на френските здравни власти. "Хората си възвръщат цялото тегло, което са свалили".

Повечето диети се основават на забрани и неудовлетвореност, а тялото мрази да бъде насилвано", обяснява той. Базираният в Париж диетолог предпочита американската програма Weight Watchers, която се основава на балансирано хранене, а не на забрани.

Д-р Азам предупреждава за "убийствените" съвети на някои потребители на интернет, които се фокусират единствено върху "бързото и лесно отслабване без усилия, удобна за консуматорското общество, без да се интересуват от здравето".

"Нашите тела са живи и пълни с протеини. Ако прекалим с ограниченията, рискуваме да загубим чиста телесна маса и да атакуваме това, от което са изградени нашите органи и да развием хормонални нарушения, храносмилателни проблеми и дългосрочни заболявания", предупреждава той.

Лекарят е загрижен и за ефекта на този вид идеи върху уязвимите хора, които могат да изпаднат в "анорексични или булимични наклонности, със склонност към хранителни разстройства".

Той посочва, че в случаите на наднормено тегло първата точка за контакт е личният лекар или дори специалист, ако е необходимо. Но преди всичко лекарите призовават за "по-добро обучение по отношение на храненето, което се провежда от първите 1000 дни от живота и дори започва още в утробата".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шаа

    4 0 Отговор
    Това май е един от малкото материали тук на тема диети, който звучи разумно.