13 Юли, 2024 08:00 1 422 1

Д-р Емил Димитров: Поддържането на здрав дух, съдейства и на физическото ни здраве

  • смолян-
  • „специализирани болници за рехабилитация” -
  • с. баните-
  • смолянско-
  • директор-
  • д-р емил димитров.

Правенето на добро носи и на нас добро. Прави добро на хората, за да ти се случват хубави неща и на теб! Това е родопската философия за добро здраве, твърди докторът

Д-р Емил Димитров: Поддържането на здрав дух, съдейства и на физическото ни здраве - 1
Снимка: Лияна Фероли / личен архив

Неотдавна имах възможност да се лекувам в един от най-добрите рехабилитационни центрове в България, част от Национален комплекс „Специализирани болници за рехабилитация” ЕАД в с. Баните, Смолянско. Негов директор е д-р Емил Димитров. През 2023 г. през санаториума са преминали 10 000 пациенти. В близост до него, в лятната градина на хотел „Бяло море”, докторът изнесе пред пациенти беседа за ползите от минералната вода, отговори на техните въпроси и сподели своите бъдещи проекти за подобряването на балнеолечението. В беседата взе участие и местният екскурзовод Валентин Станчев, който организира групови разходки и екскурзии за опознаване на околните туристически дестинации и екопътеки на територията на Община Баните, в които се включват и лекуващи се в санаториума. След интересната среща-разговор, д-р Димитров отдели малко време и за това кратко интервю:


- Д-р Димитров, моля ви да споделите как се разви вашия професионален път?
- Завърших ВМИ, Пловдив през 1990 г., след това започнах работа в санаториума и от 1991 г. до ден днешен съм тук. А отпреди година и половина вече съм негов ръководител.

Д-р Емил Димитров: Поддържането на здрав дух, съдейства и на физическото ни здраве
Снимка: Лияна Фероли / личен архив


- Толкова отскоро, пък с направени много подобрения, които веднага се забелязват от по-честите ви пациенти. Как стана това?
- Преди всичко, благодарение на съдействието на благодарни пациенти, които са видели полза от нашия санаториум, които са оценили високо изключителните качества на минералната вода и на специализираните процедури, и си тръгват оттук много удовлетворени.


- А с какво най-много се гордеете от постигнатото през това кратко време?
Най-много с добрите резултати в здравния статус на нашите пациенти.Те ни препоръчват и на много други хора, така потокът на търсещи ни за помощ все повече се увеличава. Извършихме и немалко реновации в сградния фонд, в легловата база. Възобновихме и подводната гимнастика в басейна с минерална вода, като спазваме нужното за нея време, натоварване, точната температура. Изобщо гледаме във всичко да сме точни, за да могат лекуващите се да са спокойни и удовлетворени, всичко да им е подредено - и процедурите, и храненето. Въведохме и някои новости в процедурите, като например йонофорезата със скарибеин, при която се вкарват различни колагени в износените стави, повлиява добре и на дисковите хернии, за да не стигат до оперативно лечение.


- Но има и някои неща за довършване, както споменахте във вашата беседа, да осигурите някои липсващи апаратури, като вакуум, например…
- Да, освен него, също и високоинтензивен магнит, нови съвременни лазери, както и да изградим един нов център, обединяващ тангентор, джакузита, сауна, солна стая, парна баня… Предстои ни и ремонт на стола за хранене. Ще подготвим и помещение за една конферентна зала. Имаме идея за по-далечното бъдеще да изградим и един външен басейн, за да се допълва балнеолечението и със слънчевите лъчи.

Д-р Емил Димитров: Поддържането на здрав дух, съдейства и на физическото ни здраве
Снимка: Лияна Фероли / личен архив


- В беседата си споменахте, че няма другаде такава вода, като тукашната. На какво се дължи нейната уникалност?
- На нейния състав, на специалното съотношение на натрий, калий, на метасалициловата киселина, на флоура и ред други елементи, които добре се отразяват на лечението на двигателно-опорния апарат, на периферната нервна система, на отравянията с тежки метали, както и за дезеинтоксикцията при приема на много лекарства.


- А коя е, според вас, най-земно жизнената, родопска философия за добро здраве!
- Прави добро на хората, за да ти се случват хубави неща и на теб!


- Това ли ще пожелаете и на вашите сегашни и бъдещи пациенти?
- Да, така и ще бъдат по-здрави. Но в днешното натоварено време ни е нужен и здрав дух, който много помага на физическото здраве. В тази посока също имаме някои идеи. Бъдещето ще покаже как да ги постигнем.


Интервю на Лияна Фероли


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А ТАКА

    1 1 Отговор
    Щом ти доктора се лекуваш там за какво здраве ми говориш.