Отидете към основна версия

22 Декември, 2016 12:48, обновена 22 Декември, 2016 12:48 22 994 9

Депутатите почти пуснаха винетката за мотористи

  • мотористи-
  • винетка-
  • депутати-
  • движение-
  • пътища

Тримесечна винетна такса, както и дневна винетка за всички пътни превозни средства, включително и за леки автомобили.
Това прие парламентът с промени в Закона за пътищата на първо четене. Пробивът на еднодневната и тримесечната винетка в парламента стана, след като 132 депутати гласуваха "за", а едва петима бяха против.

Предложението за въвеждането им е на депутати от РБ и ПФ - Петър Славов, Димитър Байрактаров, Мартин Димитров, Христиан Митев и Вили Лилков.
Въвежда се и срок на валидност на винетния стикер в това число и на годишната винетка от момента на купуването му. Според вносителите това ще позволи на водач, купил годишна винетка през април, да управлява с нея до април следващата година, а не до 31 декември, както е в момента по действащото законодателство.

Гласувано бе и предложение за въвеждане на компенсаторна такса, която ще се заплаща от водачи, за които се установи, че са използвали републиканските пътищата, без да платят винетка.
Преди дни регионалният министър в оставка Лиляна Павлова коментира, че компенсаторната такса ще е валидна 24 часа и в момента, в който бъде заплатена, превозното средство ще може да продължи пътя си. Статистиката показва, че 99% от транзитно преминаващите превозни средства през страната избягват да си купуват винетка.

За въвеждането на три месечна винетка настояват мотористите и собствениците на каравани. За съжаление няма гаранция обаче, че до края на този парламент ще минат и на второ четене.
Причината е, че депутатите излязоха в Коледна ваканция. След като се върнат на работа те ще имат шест работни дни.

Те няма да са достатъчни, за да могат приетите днес промени да минат през комисии и след това в пленарна зала.

Още при приемането на новите изменения се видяха противоречията в мнозинството.

Въпреки че дадоха рамо на еднодневната винетка, герберите са принципно против. Александър Ненков от ГЕРБ обясни, че нейното въвеждане ще е в ущърб на приходите на АПИ.

Никъде в Европа няма такъв вид винетна такса, посочи още депутатът. От въвеждането й АПИ ще загуби около 17 милиона лева, сочи изчисление на БАН. Тримесечната винетка пък може да бъде въведена през 2018. Тогава ще стартира и ТОЛ таксата.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

  • Депутатите решават за тримесечните винетки

    Ще се въведе ли тримесечна винетка, която би улеснила хиляди българи, решават днес депутатите в парламента. Те ще гласуват на първо четене законопроек ...
    22.12.2016
    2 176
    1
  • Голямата минавка с винетките за 2017 г.

    Годишните винетки за 2017 г. ще важат само от 1 януари до 31 декември. Целта е валидността на винетките да съвпада с бюджетната година. Това гласи ...
    21.12.2016
    126 048
    97
  • Ето ги новите винетки

    Министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфра ...
    08.12.2016
    38 415
    23