22 Декември, 2016 12:26, обновена 22 Декември, 2016 12:48 22 963 9

Депутатите почти пуснаха винетката за мотористи

  • мотористи-
  • винетка-
  • депутати-
  • движение-
  • пътища
Депутатите почти пуснаха винетката за мотористи - 1

Тримесечна винетна такса, както и дневна винетка за всички пътни превозни средства, включително и за леки автомобили.
Това прие парламентът с промени в Закона за пътищата на първо четене. Пробивът на еднодневната и тримесечната винетка в парламента стана, след като 132 депутати гласуваха "за", а едва петима бяха против.

Предложението за въвеждането им е на депутати от РБ и ПФ - Петър Славов, Димитър Байрактаров, Мартин Димитров, Христиан Митев и Вили Лилков.
Въвежда се и срок на валидност на винетния стикер в това число и на годишната винетка от момента на купуването му. Според вносителите това ще позволи на водач, купил годишна винетка през април, да управлява с нея до април следващата година, а не до 31 декември, както е в момента по действащото законодателство.

Гласувано бе и предложение за въвеждане на компенсаторна такса, която ще се заплаща от водачи, за които се установи, че са използвали републиканските пътищата, без да платят винетка.
Преди дни регионалният министър в оставка Лиляна Павлова коментира, че компенсаторната такса ще е валидна 24 часа и в момента, в който бъде заплатена, превозното средство ще може да продължи пътя си. Статистиката показва, че 99% от транзитно преминаващите превозни средства през страната избягват да си купуват винетка.

За въвеждането на три месечна винетка настояват мотористите и собствениците на каравани. За съжаление няма гаранция обаче, че до края на този парламент ще минат и на второ четене.
Причината е, че депутатите излязоха в Коледна ваканция. След като се върнат на работа те ще имат шест работни дни.

Те няма да са достатъчни, за да могат приетите днес промени да минат през комисии и след това в пленарна зала.

Още при приемането на новите изменения се видяха противоречията в мнозинството.

Въпреки че дадоха рамо на еднодневната винетка, герберите са принципно против. Александър Ненков от ГЕРБ обясни, че нейното въвеждане ще е в ущърб на приходите на АПИ.

Никъде в Европа няма такъв вид винетна такса, посочи още депутатът. От въвеждането й АПИ ще загуби около 17 милиона лева, сочи изчисление на БАН. Тримесечната винетка пък може да бъде въведена през 2018. Тогава ще стартира и ТОЛ таксата.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аззззз

    27 1 Отговор
    Вие, "журналисти", правите ли разлика между ВИНЕТКА и ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ? Мотористите настояваха за срочна застраховка ГО и това мина на първо четене. А винетка за мотори е най-малоумното нещо, което някой може да напише.

    Коментиран от #4

  • 2 ДДд

    20 1 Отговор
    а за колоездачи,детски колички и пешеходци?

    Коментиран от #3

  • 3 comment

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "ДДд":

    И от скейтбордистите ще искат скоро...
  • 4 Милен Веселинов

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Аззззз":

    Парадокса беше " За въвеждането на три месечна винетка НАСТОЯВАТ МОТОРИСТИТЕ"Пет пъти го прочетох ,и си помислих че ослепявам,мотористите да настояват да плащат за нещо ненужно :)))))))))))))))
  • 5 Госта

    7 1 Отговор
    За въвеждането на винетка настоявали мотористите..... Абе вие в коя Нългария живеете? Не ви е срам да пишете такава простотия ....
  • 6 андреййй

    5 1 Отговор
    а винетки за свободно дишащите чист вьздух хора не искатели ,а мже и такса за освобждаване на газове от червата ,защото замирсяват вьздуха в големото село
  • 7 YAMAHA

    3 0 Отговор
    Бат венцииии ае аправи си статийката де!
  • 8 Ico munster

    1 0 Отговор
    Predlagam da ima I vinetki za velosipedi .a zashto ne I za karuzi...I za Dron vinetki sashto ne e za propuskane ...Ami na 4eloto ima dosta mjasto da ni slozat I tam po edna...do koga
  • 9 цффффф

    0 0 Отговор
    На тези мотористи да не им истинаха мозъците