Отидете към основна версия

16 952 58

Повече от половината употребявани автомобили са с "превъртян" километраж

  • километраж-
  • автомобили-
  • фалшив пробег-
  • върнат километраш

Колкото по-ниски са показанията на километража, толкова по-скъпо може да бъде продадена колата

Такива данни бяха изнесени официално от руската компания Automama, която се позовава на технически преглед на автомобили, които техните собственици предлагат за продажба чрез тази фирма, както и от проверка на колите с независимата база данни на "Автотека".

От Automama отбелязват, че проблемът с неточните данни за пробега на автомобилите се задълбочава от факта, че в много държави по света, включително в Русия, а и у нас, няма предвидена наказателна отговорност за фалшифицирането им, за разлика от други страни.

Например, във Великобритания е забранена продажбата на автомобили с фалшив пробег. В закона обаче има вратичка, а оборудване за връщане на километраж може законно да бъде закупено онлайн за около £ 100. Най-строги са мерките в Германия, но и там често се прибягва до връщане на километражите на употребяваните коли.

Ниският пробег увеличава цената на автомобила на вторичния пазар. Примерът, който дава британската компания Rapid Car Check след задълбочено проучване е, че Range Rover Evoque, произведен през 2012 година с пробег от 48 000 км струва 23 250 британски лири, при пробег от 95 000 километра цената намалява до 21 500 британски лири, а при пробег 145 000 км - на 18 000 на паунда.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 27 гласа.

Свързани новини