Отидете към основна версия

8 461 4

Винетки в Германия от 2019 г.

  • германия-
  • магистрали-
  • аутобан-
  • винетка
Снимка: АП/БТА

Дори и да е критикувана у нас – винетката получи рамо в Германия. Горната камара на парламента (Бундесрата) подкрепи предложението за въвеждане на пътни такси от 2019 година, пише ДПА.

Цената на винетката ще се движи между €67 и €130 евро на година. По-малко ще плащат собствениците на нови автомобили със сертификат Евро 6. Колите с дизелов двигател ще се таксуват по-скъпо от тези с бензинов, уточнява "Дойче веле".

Чужденците, преминаващи през Германия, могат да избират между винетки за 10 дни, два месеца и една година. Цените зависят от отделянето на вредни емисии от модела автомобили и варират между €2,50, €50 и €130. Най-малко плащат най-новите модели автомобили, електрическите коли, автомобилите, карани от инвалиди, и бусове и камиони между 3,5 и 7,5 тона са освободени от такси.

Винетките ще се купуват онлайн и полицията ще проверява наличието им електронно по номера на автомобила. Ще има обаче и каси по границите, на които таксата може да се плати в брой.

Има съмнения обаче дали таксите ще донесат планираните €500 млн. Целта на новата такса е чрез нея да бъдат събрани пари за обновяване на германските пътища, които в някои части на страната са в лошо състояние.

Съседите на Германия – Австрия, Холандия и Белгия се обявиха срещу въвеждането на пътни такси. Те дори заплашиха да си търсят правата в съда.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

  • ЕС маха винетките, приема тол системата

    Европейският съюз се отказва от винетките за сметка на тол системата. Това предвижда нов законодателен пакет, който се подготвя от Европейската комиси ...
    31.05.2017
    9 399
    22
  • Магистралите в Германия платени

    Магистралите в Германия направиха поредна крачка да станат платени. Това стана възможно, след като Бундестагът даде „зелена светлина” на з ...
    27.03.2017
    3 346
    0
  • ЕС мисли за обща система за пътни такси

    До 2019 г. Европейският съюз трябва да създаде общоевропейска система за пътни такси. От нея ще се възползват шофьорите, които ще могат да използват в ...
    26.03.2017
    1 443
    2