Отидете към основна версия

1 571 13

И България със собствена чатбот платформа с ИИ

  • чатбот-
  • българия-
  • изкуствен интелект

Официално BgGPT ще заработи на националния ни празник

На 3 март България ще пусне собствена чатбот платформа – BgGPT. Това ще е и първият отворен изкуствен интелект (ИИ) на роден език. Той е разработен от учени от INSAIT. Институтът е част от Софийския университет. Новината беше обявена днес на специално събитие в София Тех парк, на което присъства премиерът Николай Денков.

„България е сред малкото държави, разработваща подобна платформа на собствен език, и която информация остава у нас и не зависи от чужди корпорации. Така показваме, че може да сме технологичен лидер, а не само потребител“ каза по време на официалното представяне проф. Мартин Вечев, научен директор на INSAIT.

Новата платформа ще е безплатна. Включва в себе си над 3 милиарда думи и словосъчетания. В началния си етап приоритет за използването ѝ ще имат научни и обществени организации. Те могат да заявят достъп до програмата преди 3 март.

"Намираме се на състезателната пътека, на която бъдещето на една държава зависи от това колко бързо може да разработи такива водещи технологии", коментира премиерът Денков.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.

Свързани новини