Отидете към основна версия

114 646 152

Коя е Лена Бориславова

  • лена бориславова-
  • биография-
  • минало

От Али Макбийл, през Харвард, до шеф на премиерския кабинет

Снимка: Фейсбук

"Ако човек си вярва и ако знае, че няма какво да загуби, ако просто рискува и опитва, той няма какво да загуби, а може само да спечели." Това казва в интервю още през 2018 г. Лена Бориславова. Тогава тя е част от поредната вълна завръщащи се млади хора, учили и работили в чужбина. В същото интервю споменава, че в по-ранните си години се е възхищавала на оправните и позитивни адвокати от телевизионните сериали, включително "Али МакБийл", защото тези "готини, заредени хора успяват да излизат от всякакви ситуации и да се справят не само със своите, но и с чуждите проблеми". Впоследствие интересът към адвокатската професия е станал сериозен и днес Лена Бориславова е юрист с впечатляваща кариера. На последните парламентарни избори беше втора в листата в 24 МИР в София след Кирил Петков. Стана депутат, но много скоро напусна парламента и днес е шеф на политическия кабинет на премиера.

Коя е Лена Бориславова и на какво се дължи бързото ѝ управленско израстване? Родена е на 8 октомври 1989 г. в София. Завършва Немската гимназия. През 2014 г. завършва право в Софийския университет - първа по успех. Бориславова работи в една от големите адвокатски кантори у нас - "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков" (DGKV), като преди това е работила и за "Георгиев, Тодоров и Ко". От адвокатската ѝ визитка се вижда, че работи в сферата на конкурентното право, банково и финансово, търговско право, защита на личните данни, мерки срещу изпирането на пари и процесуално представителство и консултира международни клиенти, решили да инвестират в България.

Амбициозна и последователна, тя спечелва стипендия от "Фулбрайт" и от Харвард и така се озовава сред малцината българи, успели да вземат престижна харвардска диплома. Завръща се у нас в средата на 2016 г. Нейните нови контакти и желанието да е активен гражданин я подреждат сред учредителите на "Да, България".

Тя е една от трите българки в класацията "30 под 30" на списание "Форбс" за Европа за 2018 година. Тогава Лена Бориславова е едва на 28 години. Като важна част от работата си посочва изграждането на доверие с партньори от Германия и САЩ. Още тогава отбелязва, че в България има дефицит на квалифицирани кадри и че отговорността на завръщащите се млади е огромна: "Може би наистина да помислим как да бъдем полезни освен на себе си и на още някой", казва тя в интервю пред BiT. Така и прави. Няколко години по-късно, вече като кандидат-депутат от "Продължаваме промяната" Бориславова заявява: "Дълбоко вярвам, че България има нужда от своите знаещи и можещи хора, които да останат и да работят за това тук да бъде едно по-добро място за живеене за всички нас. Част съм от екипа на "Продължаваме промяната", защото през последните 4 месеца работих с този екип и те доказаха, че могат да случат промяната. Промяната, от която имат нужда толкова много млади хора, за да останат, а други, за да се завърнат". Описва себе си като "юрист по образование, адвокат по професия и пътешественик по душа". През 2020 г. грабва статуетката в категорията "Млад юрист" на Националните награди за правосъдие.

Началникът на кабинета на министър-председателя Кирил Петков е работила в Съда в Люксембург като юрист лингвист с английски и немски. Докато е студент в Харвард, Лена Бориславова е член на борда на Harvard European Law Association и на Harvard Law and Business Association. По всичко личи, че премиерът Кирил Петков ѝ има доверие и че то е заслужено.

Интересна е и нейната позиция за оставката на главния прокурор Иван Гешев и защо той трябва да си отиде: "Защото той до този момент освен да стане повод за това да бъде осъдена България в Страсбург, не виждам да е постигнал някакви невероятни резултати в борбата с организираната престъпност или с корупцията и това е диагноза, която я поставям не аз, а цялото българско общество. Когато цялото общество не е доволно от работата ти, няма нищо по-логично от това да се оттеглиш и да поемеш отговорност. По отношение на председателя на КПКОНПИ (Сотир Цацаров, предишният главен прокурор) – там сме изправени пред същата ситуация". Че Лена Бориславова има експертен потенциал е безспорен факт. Нейните стъпки досега доказват, че когато човек има какво да предложи, когато умее да дава решения, политиката може да изглежда и по друг начин. Съпоставката с повечето лица от предишни управления, освен че е пълен контраст, не е никак в тяхна полза. Може пък наистина да е дошло времето на знаещите и можещите. И на готовите да работят за страната си млади хора.

Автор: Евелина ГЕЧЕВА, actualno.com

Поставете оценка:
Оценка 4 от 207 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове