Отидете към основна версия

1 964 48

ВМРО: Правителството да поеме контрола над „Лукойл“

  • вмро-
  • лукойл-
  • дизел-
  • бензин

Дизелът трябва да е 2.50 за литър, а бензинът - 2,40

Снимка: Архив

Правителството да поеме контрола над „Лукойл“, за да спре спекулата с горивата!

Реалната цена на литър бензин в момента е 2,40 лв., а на дизела е 2,50. Останалото е измама!

Това призовава във видео, публикувано във „Фейсбук“, съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов. В него той подробно обяснява как руската компания, която е монополист на пазара на горива у нас, реално ограбва българските граждани.

През 2021 г. цената на петрола сорт „Урал“ се е търгувал за 66,16 USD, „Брент“ за 67 USD и цената на дизела е била 2,23 лв./литър. През 2022 г. – буквално преди два дни – сортът „Урал“ се е търгувал за 78,07 USD, „Брент“ за 95,67 USD и цената на дизела е 3,34 лв./литър.

Простата сметка показва, че бензинът и дизелът са поскъпнали с 50% за крайния потребител, докато цената на сорта „Брент“ се е покачила с 40% като цена, а на сорта „Урал“ с 12%.

Реално 2/3 от поскъпването е заради измамата на „Лукойл“, който фактурира цените на сорт „Урал“ равни на цените на сорта „Брент“. Прави го чрез посредническа фирма, която също е собственост на „Лукойл“, която купува от Русия нефта и им го препродава на скъпата цена.

Веселинов обръща и специално внимание на останалата 1/3 от цената, която също е завишена заради монополното положение на „Лукойл“ над акцизните складове.

За да внесеш гориво в България, не ти е нужна просто една цистерна и добра оферта. Нужно е горивото да постъпи под митнически надзор в акцизен склад. Оказва се, че „Лукойл“ държи 80% от вместимостта на тези складове. С това реално убива всякаква възможност за някаква честна конкуренция и съответно за естествен пазар. Ако не беше тази измама, горивата щяха да са с 1/3 по-ниски, подчертава съпредседателят на ВМРО и прави заключение:

Да, може дизелът да бъде 2,50 лв./литър. И да – може бензинът да бъде 2,40 лв./литър. За това обаче е нужно държавата да влезе в своята роля. Да принуди „Лукойл“ да спре с измамите. И ако не успее – нашият призив на ВМРО към служебния кабинет е да постъпи, както в момента прави италианското правителство – да се възползва от европейската директива и да поеме контрола над управлението на „Лукойл“.

Прилагаме пълния текст на видеообръщението на съпредседателя на ВМРО Искрен Веселинов във "Фейсбук":

Може ли цената на бензина и дизела у нас да бъде 2,50 лв. и по-малко? Може! Ако не съществуваха измамите на Лукойл.

Може ли българското правителство да наложи волята си над един частен монополист, какъвто е „Лукойл“? Тепърва предстои да видим!

Каква е истината за цените на бензина и дизела, която плащаме в България?

През 2021 г. цената на петрола сорт „Урал“ се е търгувал за 66,16 USD, „Брент“ за 67 USD и цената на дизела е била 2,23 лв./литър.

През 2022 г. – буквално преди два дни – сортът „Урал“ се е търгувал за 78,07 USD, „Брент“ за 95,67 USD и цената на дизела е 3,34 лв./литър.

Простата сметка показва, че бензинът и дизелът са поскъпнали с 50% за крайния потребител, докато сортът „Брент“ се е покачил с 40% като цена, а сортът „Урал“ - с 12%.

Реално 2/3 от поскъпването е заради измамата на „Лукойл“, който фактурира цените на сорт „Урал“ равни на цените на сорта „Брент“. Прави го чрез посредническа фирма, която също е собственост на „Лукойл“, която купува от Русия нефта и им го препродава на скъпата цена. Българската държава знае за това. Българската държава знаеше за това и когато трябваше да се пребори за дерогация, за да работи нашата рафинерия с руски нефт. Въпреки, че държа да отбележа, че „Лукойл“ има кладенци за добив на петрол и в Ирак, примерно, и в други точки на света. Но така или иначе българската държава се пребори за отсрочка на европейското ембарго над руския нефт за 2 години и половина без по никакъв начин да защити потребителя и да поиска „Лукойл“ да фактурира бензина и нафтата на реалните цени за суровината. В резултат 2/3 от поскъпването на бензина и нафтата се дължи на измамата на „Литаско“ – фирмата доставчик, която е регистрирана в Швейцария, но е 100% собственост на „Лукойл“ – Русия.

Другата 1/3 от цената също е интересна, защото тя е функция на монополното положение на „Лукойл“ спрямо акцизните складове в България. За да внесеш гориво в България, не ти е нужна просто една цистерна и добра оферта. Нужно е горивото да постъпи под митнически надзор в акцизен склад. Оказва се, че „Лукойл“ държи 80% от вместимостта на тези складове. С това реално убива всякаква възможност за някаква честна конкуренция и съответно за естествен пазар. Ако не беше тази измама, горивата щяха да са с 1/3 по-евтини. В Момента в КЗП има дело срещу „Лукойл“ именно за това.

Да, може дизелът да бъде 2,50 лв./литър. И да – може бензинът да бъде 2,40 лв./литър. За това обаче е нужно държавата да влезе в своята роля. Да принуди „Лукойл“ да спре с измамите. И ако не успее – нашият призив на ВМРО към служебния кабинет е да постъпи, както в момента прави италианското правителство – да се възползва от европейската директива и да поеме контрола над управлението на „Лукойл“.

Рафинерията е монополна, рафинерията е регистрирана в Руската федерация и съответно това е имущество, което може временно – до края на войната – да бъде управлявано от българската държава. По този начин ще се пресекат измамите. Така българският потребител ще спестява повече от 1 лев за литър гориво и така ще се изсветли бизнесът.

Не на последно място българската държава още в първите дни на парламента трябва да промени правилата и да даде възможност на конкуренцията да „натиска“ цената на петрола надолу.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове