Last news in Fakti

23 Август, 2022 18:19 1 952 48

ВМРО: Правителството да поеме контрола над „Лукойл“

  • вмро-
  • лукойл-
  • дизел-
  • бензин

Дизелът трябва да е 2.50 за литър, а бензинът - 2,40

ВМРО: Правителството да поеме контрола над „Лукойл“ - 1
Снимка: Архив

Правителството да поеме контрола над „Лукойл“, за да спре спекулата с горивата!

Реалната цена на литър бензин в момента е 2,40 лв., а на дизела е 2,50. Останалото е измама!

Това призовава във видео, публикувано във „Фейсбук“, съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов. В него той подробно обяснява как руската компания, която е монополист на пазара на горива у нас, реално ограбва българските граждани.

През 2021 г. цената на петрола сорт „Урал“ се е търгувал за 66,16 USD, „Брент“ за 67 USD и цената на дизела е била 2,23 лв./литър. През 2022 г. – буквално преди два дни – сортът „Урал“ се е търгувал за 78,07 USD, „Брент“ за 95,67 USD и цената на дизела е 3,34 лв./литър.

Простата сметка показва, че бензинът и дизелът са поскъпнали с 50% за крайния потребител, докато цената на сорта „Брент“ се е покачила с 40% като цена, а на сорта „Урал“ с 12%.

Реално 2/3 от поскъпването е заради измамата на „Лукойл“, който фактурира цените на сорт „Урал“ равни на цените на сорта „Брент“. Прави го чрез посредническа фирма, която също е собственост на „Лукойл“, която купува от Русия нефта и им го препродава на скъпата цена.

Веселинов обръща и специално внимание на останалата 1/3 от цената, която също е завишена заради монополното положение на „Лукойл“ над акцизните складове.

За да внесеш гориво в България, не ти е нужна просто една цистерна и добра оферта. Нужно е горивото да постъпи под митнически надзор в акцизен склад. Оказва се, че „Лукойл“ държи 80% от вместимостта на тези складове. С това реално убива всякаква възможност за някаква честна конкуренция и съответно за естествен пазар. Ако не беше тази измама, горивата щяха да са с 1/3 по-ниски, подчертава съпредседателят на ВМРО и прави заключение:

Да, може дизелът да бъде 2,50 лв./литър. И да – може бензинът да бъде 2,40 лв./литър. За това обаче е нужно държавата да влезе в своята роля. Да принуди „Лукойл“ да спре с измамите. И ако не успее – нашият призив на ВМРО към служебния кабинет е да постъпи, както в момента прави италианското правителство – да се възползва от европейската директива и да поеме контрола над управлението на „Лукойл“.

Прилагаме пълния текст на видеообръщението на съпредседателя на ВМРО Искрен Веселинов във "Фейсбук":

Може ли цената на бензина и дизела у нас да бъде 2,50 лв. и по-малко? Може! Ако не съществуваха измамите на Лукойл.

Може ли българското правителство да наложи волята си над един частен монополист, какъвто е „Лукойл“? Тепърва предстои да видим!

Каква е истината за цените на бензина и дизела, която плащаме в България?

През 2021 г. цената на петрола сорт „Урал“ се е търгувал за 66,16 USD, „Брент“ за 67 USD и цената на дизела е била 2,23 лв./литър.

През 2022 г. – буквално преди два дни – сортът „Урал“ се е търгувал за 78,07 USD, „Брент“ за 95,67 USD и цената на дизела е 3,34 лв./литър.

Простата сметка показва, че бензинът и дизелът са поскъпнали с 50% за крайния потребител, докато сортът „Брент“ се е покачил с 40% като цена, а сортът „Урал“ - с 12%.

Реално 2/3 от поскъпването е заради измамата на „Лукойл“, който фактурира цените на сорт „Урал“ равни на цените на сорта „Брент“. Прави го чрез посредническа фирма, която също е собственост на „Лукойл“, която купува от Русия нефта и им го препродава на скъпата цена. Българската държава знае за това. Българската държава знаеше за това и когато трябваше да се пребори за дерогация, за да работи нашата рафинерия с руски нефт. Въпреки, че държа да отбележа, че „Лукойл“ има кладенци за добив на петрол и в Ирак, примерно, и в други точки на света. Но така или иначе българската държава се пребори за отсрочка на европейското ембарго над руския нефт за 2 години и половина без по никакъв начин да защити потребителя и да поиска „Лукойл“ да фактурира бензина и нафтата на реалните цени за суровината. В резултат 2/3 от поскъпването на бензина и нафтата се дължи на измамата на „Литаско“ – фирмата доставчик, която е регистрирана в Швейцария, но е 100% собственост на „Лукойл“ – Русия.

Другата 1/3 от цената също е интересна, защото тя е функция на монополното положение на „Лукойл“ спрямо акцизните складове в България. За да внесеш гориво в България, не ти е нужна просто една цистерна и добра оферта. Нужно е горивото да постъпи под митнически надзор в акцизен склад. Оказва се, че „Лукойл“ държи 80% от вместимостта на тези складове. С това реално убива всякаква възможност за някаква честна конкуренция и съответно за естествен пазар. Ако не беше тази измама, горивата щяха да са с 1/3 по-евтини. В Момента в КЗП има дело срещу „Лукойл“ именно за това.

Да, може дизелът да бъде 2,50 лв./литър. И да – може бензинът да бъде 2,40 лв./литър. За това обаче е нужно държавата да влезе в своята роля. Да принуди „Лукойл“ да спре с измамите. И ако не успее – нашият призив на ВМРО към служебния кабинет е да постъпи, както в момента прави италианското правителство – да се възползва от европейската директива и да поеме контрола над управлението на „Лукойл“.

Рафинерията е монополна, рафинерията е регистрирана в Руската федерация и съответно това е имущество, което може временно – до края на войната – да бъде управлявано от българската държава. По този начин ще се пресекат измамите. Така българският потребител ще спестява повече от 1 лев за литър гориво и така ще се изсветли бизнесът.

Не на последно място българската държава още в първите дни на парламента трябва да промени правилата и да даде възможност на конкуренцията да „натиска“ цената на петрола надолу.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВМРО

    19 13 Отговор
    Са Турски подлоги
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 вижда се

    24 3 Отговор
    Ама тези са в умряла кома , и никога няма да се събудят!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сатана Z

    20 1 Отговор

    До коментар #4 от "Много българско":

    Само да вметна,че ДДСто на горивата в Кралството са 5%,а в БГ е 20%.

    Коментиран от #26

  • 9 БгТопИдиот

    6 4 Отговор
    Аве друго си да платиш едни ламарини срещу комисион.


    .
  • 10 Слънчев вятър

    4 2 Отговор
    Ще бъде смъртоносна атракция.
  • 11 Анти-маймуна

    9 4 Отговор
    В България мъжете масово излизат от пубертета на 65 г. Безумие е да им се дават книжки, свидетелства, паспорти и пр преди да навършат пълнолетие.
  • 12 Танк

    16 2 Отговор
    Вината си е наша. Продадохме го. Производителя определя цената. Като и с газа, зърното и др. Като не искаш не копувай. Ако искат могат и да не продават.

    Коментиран от #21

  • 13 4578

    10 8 Отговор
    Тоя не е добре , предизборни простотий

    Коментиран от #17

  • 14 г-н

    9 3 Отговор
    Стои си в офисчето на ул.Пирот и не се показвай искрене за нищо не ставаш
  • 15 Да си вземем рафинерията

    9 6 Отговор
    България над всичко
  • 16 гост

    17 5 Отговор
    Тоя голям специалист се е извъдил. Какъвто и да е сорт нефт да се преработва се изисква за преработването му ток, газ-повтарям газ, катализатори, инхибитори, резервни части и ремонти. Та каква беше цената на тока, газта и стоманата през 2021 година бе специалист такъв? Прост човек с много прости сметки.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Култура миянко

    16 2 Отговор
    Абе много хубаво звучи така леко предизборно.Но като минат изборите,защо така удобно ги забравяте тези теми?
  • 19 Красимир Петров

    11 7 Отговор
    Независимо,че са ми анти от ВМРО тук са прави.До кога ще търпим кожо-дерите от Лукойл.
  • 20 Този луд човек

    8 4 Отговор
    Не разбра ли че живеем в пазарна икономика а не при сочиализъм.Да вземе да се допита или да завърши някакъв ПУЦ понеда не се излага
  • 21 кмйнх

    13 4 Отговор

    До коментар #12 от "Танк":

    Ей това никой не ще да го схване...

    Рафинерията е ЧАСТНА собственост и ЕДИНСТВАТА грижа на управата е да НОСИ ПЕЧАЛБА на собственика си. И много искам някой да ми обясни следното:
    Когато всички около теб продават бензина на 3лв. (защото при тях себестойността е да кажем 2,50лв.) кое ще те стимулира ти да продаваш бензина на 2,50лв. щото твоята себестойност е 2лв.? Продаваш на 3лв. като всички и си прибираш бясната печалба...


    А желаещите да "поемат контрол" над рафинерията са добре дошли- 3 минути (да бе- МИНУТИ) по-късно от рафинерията няма да излезе и 1л. гориво. Записвайте си- рафинерията НЕ КУПУВА и НЕ РАЗПОЛАГА със СОБСТВЕНИ КОЛИЧЕСТВА НЕФТ. Всички суровини и готови продукти в резервоарите са собственост на "Литаско" които веднага ще бъдат изнесени от страната и следва забавлението "10лв./л. бензин на черно" щото бензиностанциите ще спрат работа.
    И после тея с "поетият контрол" ще трябва отнякъде да купят петрол, да го доставят и преработят- минимум 3 месеца време и забравяте за "Уралс" на ниски цени, ще си го плащате като "Брент" както и сега...

    Коментиран от #24, #41

  • 22 Тома

    14 1 Отговор
    Тези бяха 4 години на власт и какво направиха с лукой едно толямо нищо
  • 23 Чавдар

    9 2 Отговор
    Време е за национализация нацялата българска икономика.
  • 24 Танк

    5 3 Отговор

    До коментар #21 от "кмйнх":

    Прав си, абсолютно прав, че няма да го разберат.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Сметководител

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "Сатана Z":

    Ами ако ДДС-то не е 20%, откъде ще взимат заплати хилядите партийно-назначени от караДжамбазите бюрократични "калинки" в МО, АгБгЧ, Екологоята, .....?!
  • 27 Искрено Безличен

    7 1 Отговор
    Какво е днес ВМРО? Колко партии смени пишман войводата им Каракачанов - 6-7??? Водата на живота ги отнесе.
  • 28 Чували сме

    2 4 Отговор
    ...че още от времената на прабългарите рекета е основно занимание от Балтийско до Черно море и от Карпатите до Урал.
    И сега е така.
  • 29 ганю

    7 3 Отговор
    хубаво е че руснаците си я откупиха иначе щяхте и нея да осе рете
    на какво не разказахте играта за 30 г.сега е часна собственост
    ще трябва да си построите нова или да вдигнете на крака Плама
    нямате избор
  • 30 С парите от паспортите

    6 1 Отговор
    Купете и продавайте на бензиностанциите ве. Нали сте бизнИсмени!
  • 31 Иван

    7 1 Отговор
    И като поемат контрола Голямото шкембе ли ще доставя нефта, за да работи? Говорят пълни глупости и не са ориентирани въобще в действителността.
  • 32 Дръвчо

    2 4 Отговор
    Да бе, чакай руспоробското правителство на Мунчо да направи нещо срещу майка пРоссия.
  • 33 Преди

    2 2 Отговор
    Години се взе решение да национализират тото. Накаво дереже държавното тото ??? Стигнало върха на печалбите при гн Божков сега на дъното. Какво ли ще е когато вземе държавата лук Ойл ???
    Проблем е стар и се казва това мое ли или държавно.
    Другото може да е вярно тези сметки.
    Когато искаш да е има приемливи цени спечели изборите
    Сложи си министър който ще внася петрол природна газ
    Пропан бутан втечнена газ на Долна Граница определена
    От КЕВАР ЗА НАЙ МИНИМАЛНА ЦЕНА КОЯТО МОЖЕ ДА ВНЕСЕШ ГОРИВА ПЕТРОЛ ПЕТРОЛНИ ПРОДУКТИ ТОК
    ЩЕ КАЖЕТЕ ТОВА Е СМЕШНО И НЕВЪЗМОЖНО. ДА АМА НЕ ПРЕЗИДЕНТА НА САЩ ГОСПОДИН БАЙДЕН ГО НАПРАВИ ЦЕНИТЕ НАГОРИВАТА НА СВЕТОВНИТЕ ПАЗАРИ КАКТО В САЩ ПАДНАХА. КАК ГО НАПРАВИ
    ОТИДЕ ДА ДОГОВОРИ СЪС СЪУДИТСКА АРАБИЯ И ДРУГИ СТРАНИ ПОВЕЧЕ КОЛИЧЕСТВА ПЕТРОЛ И ГАЗ.
    ЦЕНАТА ПАДНА НА $90.хх за барел. ГОРДЕЯ СЕ ЧЕ НЕСГРЕШИХМЕ ЗА ИЗБОРА НА ПРЕЗИДЕНТ. ВИНАГИ МОЖЕ ДА СЕ РАЗЧИТА НА ТАЗИ АДМИНИСТРАЦИЯ.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 асдаа

    4 0 Отговор
    Тоя Искрен Веселинов е много тъ-по парче (както и ВМРО). Това няма как да стане. Цените са с по 1 лев нагоре по елементарна причина. Поне половината производство на Лукойл заминава за Уср-айна. А за да е евтино на хо-хо-лите нас ни товарят с по левче отгоре. Демек насилствено цялото население финансира Ок-райна. Така че на тоя няма кой да му позволи такива работи.
  • 36 безпартиен

    3 0 Отговор
    Тази схема сега ли я разбрахте?Ако сте я разбрали до като бяхте управляващи,значи всички сте за затвор!Ако сте я разбрали сега,значи сте "слушкали и папкали" като управляващи без да се интересувате от нищо!
  • 37 Павел пенев

    4 0 Отговор
    Правителството трябва да поеме контрола върху производството на тоалетна хартия, че много наак...ни експерти имаме.
  • 38 насилствена национализация номер две

    4 0 Отговор
    баxва у демократичните комуняги после ще търсите пак чужди инвестиции

    Коментиран от #39

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Истината

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "кмйнх":

    вариант 1
    Държавата може да принуди Лукойл да не купува от Литаско, а директно. Всички решения на общото събрание на Лукойл могат да се блокират от държавата, чрез правото им на златна акция, включително да се смени ръководството или свика Общо събрание.
    Да, продажната цена по бензиностанциите ще остане малко под тази на конкуренцията, но печалбата ще се отчита в Лукойл и в държавата ще влиза 10% данък.
    вариант 2
    Директно, от днес, да се въведе мито на сорт Уралс, с което да се изравни с цената на Брент. Така веднага 20$ на барел влизат в хазната. С тях държавата може да изплаща не 25 ст на литър компенсация, а 75 ст/л.
    вар. 3
    В момента данъчните разглеждат сделките на свързаните лица особено и не се съгласяват със схемата за пренос на печалбите помежду им. Това обаче не се прилага за Лукойл. Защо? Защо схемата с ишлемето (още от 90те години се прилагаше повсеместно - Кремиковци, Химко...) се прекрати при всички други свързани лица, а за Лукойл си затварят очите? Ако печалбата се отчита и облага в БГ, то компенсацията може да е двойна.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 асдаа

    1 1 Отговор
    Чудите инвестиции еб...ват мамата на държавата. Човек трябва да много зле умствено за да не го разбере. Никой не инвестира е България за неин просперитет а за да експлоатира евтина работна ръка, ресурси, да укрива данъци... А принадената стойност се изнася в чужда държава. Чуждите инвеститори са кърлежи изсукващи народа и държавата.
  • 46 Анонимен

    2 0 Отговор
    Вие като бяхте какво направихте къде беше вашия контрол слушайте и папкахте а сега ревете защото пресъхна изворчето
  • 47 Тони

    0 0 Отговор
    Държавата,печели от ДДС и мълчи,това е....
  • 48 Българин

    1 0 Отговор
    В Германия нафтата 2.40 евро, бензинът 2,50, Франция същите цени, ние отиваме натам. Ако искате евтино- в Русия е левче литъра. В САЩ 4 долара за 3,8 литра, т.е 2.10 лв литъра. Ако ВМРО искат да намалят цените да кажат на кого да се помолим. САЩ ли ще ни разрешат евтини горива или брюкселските зелки?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове