Отидете към основна версия

8 576 33

Нова наредба оскъпява жилищата

  • строителство-
  • наредба-
  • промяна-
  • изисквания-
  • илища

Ще се намали ли разликата в цената между ново и старо строителство

Снимка: М. Богданова ©

В повечето случаи новите готови жилища са по-скъпи от старото строителство. Разбира се, зависи от квартала, в който се намират, големината на имота, състоянието му и редица други фактори. Разликата в цените обаче може да се увеличили и от някои нормативни промени. Най-пресният пример е въвеждането на нови правила при строителството на жилищни сгради. Промените залегнаха в наредба, която влезе в сила през март 2021 г. Тя касае хора в неравностойно положение, като целта е да улесни тяхното придвижване. Изискванията вече са коридорите и терасите в един апартамент следва да бъдат широки и дълги поне 1.5 метра, а подовите настилки да са равни. Минималната широчина на входната врата трябва да е най-малко 1 метър, а на интериорни врати– 80 сантиметра.

Това ще оскъпи квадратният метър жилищна площ между 30% и 40%, коментират строителни предприемачи. На обратното мнение са специалистите от Министерството на регионалното развитие и благоустройство, според които няма основание за корекция на цените нагоре. От там заявяват, че ще обмислят отлагане на срока, след който новите жилища трябва да отговарят на наредбата.

Друга промяна залегнала в наредбата е, че коридорите при жилищните сгради, които тепърва ще се строят, трябва да са широки поне с 50 сантиметра повече, което ще позволи на човек в количка да се завърта около оста си. По същата причина има нови изисквания и за терасите.

„Ние, гражданите, ще плащаме за големи тераси и за големи коридори в апартаментите си, за огромни бани и тоалетни, които не ни трябват”, каза Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.

Свързани новини