Отидете към основна версия

7 821 24

Градовете с най-надценени имоти

  • ubs-
  • цени-
  • жилища-
  • имотен балон

Класацията е на швейцарската банка UBS

Снимка: Shutterstock

Швейцарската банка UBS публикува тазгодишния си доклад за градовете с най-надценени имоти. Анализаторите са включили в изследването си градовете с най-висок риск от образуването на имотен балон. Те са посочили и местата, където „бетонното злато“ е със справедлива, реална цена.

Днес пазарът на жилища се явява един от най-стабилните и важни фактори в икономиката на всяка страна. UBS Global Real Estate Index за 2020 г. оценява световния пазар на недвижими имоти в дългосрочна перспектива и е предназначен за проследяване на риска от възникването на „имотен балон“ в големите световни градове.

Ценовите балони, според UBS, се явяват циклично повтарящи се явления на пазара на недвижими имоти. Терминът „балон“ се отнася към съществуващата неправилна оценка на активите, чието съществуване е невъзможно да бъде доказано, докато „балонът“ не се спука.

UBS Global Real Estate Bubble Index измерва риска на балона на пазара на имоти именно на базата на такива модели. Банката разглежда 5 фактора: цената на имотите спрямо доходността от тях и цената на имотите спрямо наемните нива, промяна спрямо ипотеката към БВП и строителството към БВП, а също така относителните показатели на цената на имотите в градовете спрямо цените в страната. Всеки град, чийто индекс е изчислен на тази база и е над 1.5, се разглежда като рисков от възникване на имотен „балон“.

Темпът на поскъпване на жилищата в анализираните градове се ускорява с 6% от средата на миналата до средата на текущата година. Това е най-силното увеличение от 2014 г. насам. Двуцифреният ръст на цените е регистриран в Москва, Стокхолм, Сидни, Токио и Ванкувър.

Пет от десет града, които се намират в риск от образуването на имотен „балон“ са в Европа. От тях Стокхолм и Москва влизат в ТОП 3 с най-силно увеличение на дисбаланса спрямо миналата година. В същото време нито един от градовете на САЩ не може да бъде причислен към градовете с надценени имоти.

Домакинствата са принудени на вземат повече кредити, за да могат да се справят с високите цени на жилищата. В резултат през последните 3-месечия е налице ръст в равнището на ипотечно кредитиране. Това се дължи на улеснените правила за отпускане на заеми и понижение на лихвените проценти.

За пръв път от началото на 90-те години на миналия век жилищата в предградията и селските региони поскъпват с по-бързи темпове спрямо тези в градовете. Съотношението разходи спрямо ползите от живеене в града рязко се влошават по време на пандемията, след като развлеченията и шопингът отиват на заден план, а офисите се оказаха пусти.

Ограниченията, в следствие на пандемията и ръстът на работещите от къщи доведоха до спад в наемите. В някои градове поевтиняването е двуцифрено.

Градовете с най-надценени имоти

град държава
1 Франкфурт Германиия
2 Торонто Канада
3 Хонг Конг
4 Мюнхен Германия
5 Цюрих ШВейцария
6 Ванкувър Канада
7 Стокхолм Швеция
8 Париж Франция
9 Амстердам Нидерландия

Поставете оценка:
Оценка 3 от 23 гласа.

Свързани новини