Отидете към основна версия

1 442 0

Банковите кредити били най-изгодни за финансиране на общински проекти

  • ганчева-
  • софия-
  • които-
  • столицата-
  • кредити

Банковите кредити са най-изгодни за финансиране на общински проекти, е мнението на финансовия съветник на кмета Стефан Софиянски Кристин Ганчева. Г-жа Ганчева, която е и началник на управление “Инвестиционно банкиране” в Общинска банка, беше сред лекторите на форума “Фискална децентрализация в България”, който се проведе в сряда и четвъртък в столицата. Основното предимство на банковия кредит пред вътрешния и външния облигационен заем е, че парите не се усвояват наведнъж и се връщат на части. Освен това лихвата е изгодна за общините, които могат да вземат суми между 1 и 20 млн.лв. в зависимост от нуждите си, каза Ганчева.
Само София от общините в България може да си позволи да емитира еврооблигационен заем, защото минималната сума е 50 млн. евро, смята експертът. Градове като Пловдив, Бургас и Варна, които разполагат с 80-90 млн.лв. годишно, нямат възможност да ползват този удачен вариант за ремонт на улици и обекти от инфраструктурата. Според финансовия съветник на Софиянски сред недостатъците на еврооблигационния заем са високата лихва (8-9%) и връщането накуп на парите.
Емитирането на облигации на вътрешния пазар е подходящ инструмент за финансиране на общински проекти, но все още е доста скъп, защото лихвата е 9-10%, при до 4.5 на сто за банковите кредити, сочат анализите на финансистите на София. Емисиите били и трудно продаваеми, особено когато става въпрос за сравнително малки градове.
Опитът на София сочи, че голямо предимство при емитиране на вътрешни и външни облигации и взимане на кредити от чужбина е наличието на кредитен рейтинг на съответната община. Според Ганчева той трябва да е изготвен от агенциите, които оценяват най-високо държавата. За момента това са Standart&Poors’ и FITCH-IBCA. Въпреки взетите заеми за метрото (104 млн. долара от Японската банка за международно сътрудничество) и за градския транспорт (35 млн. евро от ЕБВР) финансистите на общината прогнозират, че показателят за задлъжнялост на столицата до 2016 г. няма да превиши 0.46%. Това е в рамките на приетите в страните от ЕС норми от 0.60 на сто от приходите. Увеличаването на вноската на София към държавния бюджет обаче може да обърка сметките и показателят да премине 0.71%, при което има реална опасност да бъде понижен кредитният рейтинг на столицата, поясни Кристин Ганчева.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини