3 Октомври, 2024 09:00 1 567

Имотната прогноза, която за 5-та година се оказа вярна. Какво вещае тя за 2025 година?

Имотната прогноза, която за 5-та година се оказа вярна. Какво вещае тя за 2025 година? - 1

В края на 2019 година, на сайта на Antre Real Estates излиза статия със заглавие “Кога ще се спука балонът?”, в която се разглежда 18-годишният цикъл на имотния пазар по теорията на британския икономист Фред Харисън. Макар прогнозите за ръста на цените да са по-ниски от реалните днес, развитието на пазара напълно съвпада с етапите, прогнозирани в статията.

Цветослав Христов, управляващ съдружник в агенцията, споделя: "През 2019 г. мнозина предричаха срив на пазара, но ние бяхме уверени, че това няма как да се случи – пазарът едва започваше да се развива. Днес, пет години по-късно, съм удивен, че всички етапи се развиха точно както прогнозирахме, и очаквам с нетърпение да видя, дали прогнозите за следващите години също ще се сбъднат."

Имотната прогноза, която за 5-та година се оказа вярна. Какво вещае тя за 2025 година?

В статията се разглеждат пет етапа на пазара:

  • Възстановяване (4 години)
  • Експанзия (3 години)
  • Балансиране (2-3 години)
  • Свръхпредлагане (3-4 години)
  • Рецесия (4 години)

В началото на 2020 година пазарът се намира в края на етапа на експанзия и предстои балансиране, което съвпада с настъпването на пандемията още през март 2020. За период от около 2 години продажбите намаляват, а цените леко се коригират с 2-5%. От 2023 година пазарът навлиза в етапа на свръхпредлагане – с ръст на цените с над 30% за последните две години и увеличен обем на сделките.

Логиката зад 18 годишния цикъл сочи, че пикът на пазара би следвало да бъде през 2025-2026 година, последван от рецесия. Дали това ще се случи, предстои да разберем.

На въпроса дали “балонът” ще се спука през 2025-2026 година, Цветослав Христов коментира: "В момента пазарът изглежда по-скоро стабилен, отколкото да има свръхпредлагане. Но факт е, че цените продължават да растат, а все повече хората, въпреки лимитираните си финансови възможности, се активизират на имотния пазар. Като добавим и факта, че досегашните прогнози се сбъднаха, макар и под влияние на външни фактори като пандемията и геополитическите кризи, е ясно, че живеем в изключително нестабилни и непредсказуеми времена, затова не изключвам подобен сценарий за развитие на имотния пазар.”

Цялата статия, разглеждаща етапите на 18-годишния цикъл, може да бъде прочетена в блога на Antre Real Estates.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК