Отидете към основна версия

7 508 18

С колко поскъпването на строителните материали вдигна цените на жилищата

  • кипър-
  • жилища-
  • цени

В Кипър ръстът е над 20%

Снимка: Shutterstock

Централната банка на Кипър (CBC) е обезпокоена от бързият темп на поскъпване на строителните материали. Това ускори поскъпването на жилищата. Именно поради това пазарът на недвижими имоти трябва внимателно да се следи, за да не се допусне срив на цените на апартаментите в резултат на нарастващите разходи за строителство. „Повишеното търсене от страна на вътрешните купувачи се дължи на ниските лихви по ипотечните заеми“, пише в декемврийското издание на CBC.

„Тенденцията за ръст на цените се поддържа от държавна схема за частично субсидиране на лихвените проценти по новите ипотечни заеми и ниските лихви на вътрешния пазар. Допълнителните фактори – поощряване на инвеститорите, отстъпки за големите високотехнологични компании, програмата за получаване на гражданство чрез покупка на имот от страна на чужденци, също оказват влияние на пазара“, допълват от банката.

Поскъпването на строителните материали повишават цените на имотите ново строителство с над 20%. Влияние върху цената на квадратен метър оказват и по-големи макроикономически промени, като например темпът на ръст на БВП на глава от населението.

Продажбите на имоти в Кипър достигнаха 4-годишен връх през 2021 г. Само през ноември 40% от сделките са били с чуждестранни граждани. По данни на CBC цените на жилищата са се увеличили повече през първото полугодие на изминалата година спрямо второто. Продажбите на жилища са се превърнали в движещата сила на ръста на цените през третото тримесечие.

Индексът на цените на жилищните имоти (RPPI) отчитат ръст през първото и второто тримесечие, съответно от 0.5% и 0.3%. От друга страна, по данни на RICS Cyprus цените на магазини, складове и офиси са се понижили през първото полугодие на изминалата година. При магазините спадът е 5.2%, а при складовете и офисите съответно 4.3% и 0.9%.

За пореден път Никозия се оказва движеща сила за възстановяването на сектора след прекратяването на програмата „Златна виза“ в края на 2020 г. През първите 10 месеца на изминалата година ръстът в продажбите на острова е 21.6% спрямо същия период на 2020 г. За същия период, броят на сделките в Никозия е нараснал с 37.6%.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.

Свързани новини