Last news in Fakti

20 Януари, 2022 11:05 5 871 5

Рекордни продажби във всички сегменти

  • кипър-
  • жилища-
  • цени

Все повече чужденци извън държави от ЕС купуват имоти в Кипър

Рекордни продажби във всички сегменти - 1
Снимка: Shutterstock

Във всички сегменти от пазара на недвижимите имоти в Кипър се наблюдава ръст в продажбите през 2021 г. спрямо 2020-та, сочат данните на Агенцията по вписвания на страната. Ако се направи съпоставка с периода преди началото на пандемията броят на реализираните покупко-продажби отчита незначителен спад от 0.18%

В сравнение с 2019 г. през 2021 г. броят на продажбите на кипърци се е увеличил с 13%, а на граждани от други държави на ЕС – с 20%. При инвеститорите от държави извън ЕС ръстът е 37%.

Общият брой на сделките през миналата година е с 30% повече спрямо 2020-та, като ръст на продажбите се отчита във всички региони. Най-силно това се наблюдава в Никозия – 37% увеличение. В Лимасол и Ларнака ръстът е съответно 35% и 29%

Продажбите на вътрешния пазар отчитат ръст от 34% през миналата година спрямо 2020-та. В процентно отношение лидер е Пафос. Следват Лимасол, Никозия и Фамагуста.

Продажбата на граждани на ЕС отчитат ръст от 59% през 2021 г. спрямо 2020 г. На първо място те предпочитат да придобият жилище или къща в Ларнака. Следват Лимасол и Никозия.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много ясно

    11 1 Отговор
    Там крият гепеното

    Коментиран от #4

  • 2 56465

    6 1 Отговор
    Има няколко канала в Тубата, които са посвтени на телефонни измамници от Индия, там казват че, тези колцентрове от Индия и Пакистан купуват имоти в Кипър.
  • 3 пазара на жилища тази година

    6 1 Отговор
    Пазарът на жилища през 2021 г. бързо навлезе във фазата на еуфорията, движен от мощната кредитна експанзия на банките, екстремно ниското предлагане на жилища на пазара спрямо високото търсене и не на последно място страха от ускоряващата се инфлация, който доведе до ръстове на цените от 20% до 30%, особено на пазара в София.

    Заради двуцифрените ръстове на цените в много кратък период, които вече значително задминаха ръста и на доходите, и на икономиката, категорично мога да кажа, че пазарът на жилища е във фаза на балон. Налице са всички фактори - агресивно ниски лихви по ипотеките, огромни проценти на поскъпване за няколко месеца, ниски наеми спрямо високи вноски по ипотечните заеми, изоставащи доходи, бясно строителство, мания при купувачите, които придобиват имот от страх „да не изпуснат влака“, наддаване за имоти в определени локации. Налице е пазар, откъснат напълно от фундамента си.

    Основните фактори, които ще повлияят на пазара на жилища тази година, са рискът от стагнация в икономиката, породен от високата инфлация, водеща до ерозия в доходите на домакинствата и затруднения в изплащането на кредитите им, поемането на нови дългове и всички останали разходи за живот. Инфлацията ще бъде водещ фактор и нейното влияние ще продължи да формира жилищни цени, които пазарът няма да може да поеме, като налице е и риск от повишаващи се лихвени проценти от централните банки и в частност ЕЦБ в отговор на високата инфлация
  • 4 АСТИНОМИЯ

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Много ясно":

    Значи е идеално мяст0 за Бойко Чекмеджето и хората му !
  • 5 Гост

    5 0 Отговор
    Спокойно, през 2022г. ще има изненади. Вече лихвата по фиксираните ипотечни кредити в САЩ са с 1% по-висока от лятото за потребителите, а още не е повишен ОЛП. От началото на годината на всички акции са в червено с двуцифрени проценти надоло, а още не са спрели печатницата. Мн интересна ще е 2022г.