25 Март, 2022 14:21 2 543 6

Печелившият ход е преориентиране към западни купувачи

  • кипър-
  • инвеститори-
  • руснаци-
  • цени-
  • имоти

Кипър ще пострада от войната в Украйна, но и ще спечели

Печелившият ход е преориентиране към западни купувачи - 1
Снимка: Shutterstock

„Като се има предвид, че операцията в Украйна е причинила редица краткосрочни и дългосрочни проблеми, а на световната икономика вероятно ще ѝ отнеме години, за да се възстанови, Кипър трябва да насочи вниманието си към Запада в търсене на източници на инвестиции, особено когато става дума за пазара на недвижими имоти. Дългогодишната стратегия за фокусиране върху пазари извън ЕС със значителни печалби е приключила“, казва главният изпълнителен директор на финтех компанията WiRE FS Павлос Луазу.

Той обяснява, че през последните три десетилетия пазарът на имоти в Кипър се фокусира върху опитите да привлече бизнес от Великобритания (2000-2008), Русия (2008-2012), Китай (2012-2017) и Близкия изток (2016-2018), наричайки този подход опортюнистичен, вместо да се стреми към по-устойчив начин за развитие на сектора.

Що се отнася до последствията от войната в Украйна и свързаните с нея санкции, специалистът смята, че кипърският пазар на имоти вероятно ще пострада, както и ще спечели.

През последните седмици има приток на чужденци от засегнати страни, включително Украйна, Русия и Беларус. До 18 март над 6000 украинци са пристигнали на острова. Повечето от хората, които са се преместили в Кипър, са служители, работили в гореспоменатите страни. Това може да има благоприятен ефект върху местната икономика, тъй като преместващите са млади хора с добро образование и професионален опит, които могат да бъдат интегрирани на кипърския пазар на труда. „Ако тези хора в крайна сметка останат в Кипър, те определено ще потърсят собствено жилище, така че ще видим увеличение на търсенето за покупка и отдаване под наем на на този тип имоти“, казва Лоису.

Що се отнася до негативните последици от конфликта, те ще засегнат преди всичко руските инвеститори и бизнесмени. Според експерта, тъй като около 10% от големите проекти в Кипър се финансират от руски капитал, има вероятност някои от тях да бъдат замразени поне за известно време.

„Като се има предвид, че руснаците съставляват значителна част от купувачите на луксозни имоти, главно в Лимасол и Пафос, този сегмент от пазара на недвижими имоти със сигурност ще претърпи известен спад“, каза Лоизу, обяснявайки това както с общата несигурност, така и с трудността на прехвърляне на средства от една страна в друга.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    9 2 Отговор
    С продължаване на Големото зануляване, западните или каквито и да са туристи ще са все по-малко печеливши.
  • 2 Ротшилд

    3 1 Отговор
    Ще се насочите към "течния ми шоколад".
  • 3 в кипър заплати вече отдавна не

    6 1 Отговор
    плащат и никой бг там не ходи
  • 4 Гост

    7 1 Отговор
    Как нашите имоти ще привлекат чуждестранни купувачи, като гледам, съседите продават по-евтини и по-хубави, от нашите имоти?
  • 5 Поредната безмислена статия

    6 2 Отговор
    Всяка една прочетена статия на Милена е загуба на 2 минути от живота ми.
  • 6 Урюрвкос

    4 0 Отговор
    ще спечели само този който има директна самолетна връзка с Русия. Турция добави в разписанието си още осем полета, Сърбите и те не са спирали.