Last news in Fakti

17 Януари, 2022 13:21 7 501 18

С колко поскъпването на строителните материали вдигна цените на жилищата

  • кипър-
  • жилища-
  • цени

В Кипър ръстът е над 20%

С колко поскъпването на строителните материали вдигна цените на жилищата - 1
Снимка: Shutterstock

Централната банка на Кипър (CBC) е обезпокоена от бързият темп на поскъпване на строителните материали. Това ускори поскъпването на жилищата. Именно поради това пазарът на недвижими имоти трябва внимателно да се следи, за да не се допусне срив на цените на апартаментите в резултат на нарастващите разходи за строителство. „Повишеното търсене от страна на вътрешните купувачи се дължи на ниските лихви по ипотечните заеми“, пише в декемврийското издание на CBC.

„Тенденцията за ръст на цените се поддържа от държавна схема за частично субсидиране на лихвените проценти по новите ипотечни заеми и ниските лихви на вътрешния пазар. Допълнителните фактори – поощряване на инвеститорите, отстъпки за големите високотехнологични компании, програмата за получаване на гражданство чрез покупка на имот от страна на чужденци, също оказват влияние на пазара“, допълват от банката.

Поскъпването на строителните материали повишават цените на имотите ново строителство с над 20%. Влияние върху цената на квадратен метър оказват и по-големи макроикономически промени, като например темпът на ръст на БВП на глава от населението.

Продажбите на имоти в Кипър достигнаха 4-годишен връх през 2021 г. Само през ноември 40% от сделките са били с чуждестранни граждани. По данни на CBC цените на жилищата са се увеличили повече през първото полугодие на изминалата година спрямо второто. Продажбите на жилища са се превърнали в движещата сила на ръста на цените през третото тримесечие.

Индексът на цените на жилищните имоти (RPPI) отчитат ръст през първото и второто тримесечие, съответно от 0.5% и 0.3%. От друга страна, по данни на RICS Cyprus цените на магазини, складове и офиси са се понижили през първото полугодие на изминалата година. При магазините спадът е 5.2%, а при складовете и офисите съответно 4.3% и 0.9%.

За пореден път Никозия се оказва движеща сила за възстановяването на сектора след прекратяването на програмата „Златна виза“ в края на 2020 г. През първите 10 месеца на изминалата година ръстът в продажбите на острова е 21.6% спрямо същия период на 2020 г. За същия период, броят на сделките в Никозия е нараснал с 37.6%.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 анализатора

    9 2 Отговор
    То вече няма кой да купува, само тия с кеша да не държат парите в банка (нередовни 80%) и перат - кутийковци

    Коментиран от #12

  • 2 Гражданин

    27 2 Отговор
    Тия БЕЗУМНИ цени дето ги сложиха през последните две години направо избиха рибата !!! Вече настигнахме Франция а Испания я задминахме. Само че там МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА Е 1200 ЕВРО !!!
  • 3 Сеирджия

    16 1 Отговор
    Сметките, данъците..... става интересно
  • 4 Аз Кочо

    22 1 Отговор
    Ама още ли има купувачи?!
    Що си мисля че има само продавачи
  • 5 ФЕД ВДИГА ЛИХВИТЕ

    21 3 Отговор
    БАЛОНЪТ СКОРО ЩЕ СЕ СПУКА, ПАЗАРЪТ Е ПРЕД СРИВ !!! ЛИХВИТЕ ЩЕ СЕ ВДИГНАТ, ИНФЛАЦИЯТА ЩЕ ПРИНУДИ БАНКИТЕ !!!

    Коментиран от #7, #13

  • 6 Спас

    18 3 Отговор
    В един пазар, независимо какво продаваш, винаги има възход и спад.
  • 7 Ади

    8 6 Отговор

    До коментар #5 от "ФЕД ВДИГА ЛИХВИТЕ":

    Чакам с нетърпение от три години , но последната година почти двойно се качиха! Още чакам де трябва да се спука..
  • 8 500 евро на квадрат !!!

    5 3 Отговор
    Има статия в Money.bg от строител "Пpeди пaндeмиятa (и инфлaциятa) cтpoeжът нa eднa cгpaдa e излизaл мeждy 400 и 420 eвpo нa ĸвaдpaт oт PЗΠ, a днec тoй вeчe cтpyвa oĸoлo 500 eвpo"

    Коментиран от #14, #15

  • 9 Откъде този оптимизъм

    12 0 Отговор
    Погледнато в историята винаги след висока инфлация следва рецесия с дефлация.Гледайте изслушването на Джером Пауъл председателя на ФЕД от 11/01/2021, който говори за рецесия през 2022г. Китайската имотен балон се спука и икономиката им тръгва надолу, Германия може да влезе в техническа рецесия. В Бг бизнеса говори за съкращения и фалити, не знам какъв е този оптимизъм в брокерите.
  • 10 Бай Цървул

    14 1 Отговор
    В морето с инвестициите на недвижими имоти много хора плуват без бански. Много срамотии ще лъснат през следващите години.
  • 11 Гост

    10 0 Отговор
    "Тенденцията за ръст на цените се поддържа от държавна схема за частично субсидиране на лихвените проценти по новите ипотечни заеми и ниските лихви на вътрешния пазар.: - - T.e. раздавате нашите пари, от данъците ни, на чичковците без вратове, да си пазаруват евтино имоти с тях. Нова схема за крадене на народна пара.
  • 12 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "анализатора":

    Нали виждаш кой купува. Чичковците без вратове. Но не с техни пари, а с наши пари, изпрани през държавата и маскирани като субсидия по нисколихвени заеми.
  • 13 Гост

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "ФЕД ВДИГА ЛИХВИТЕ":

    Щом ниските лихви се поддържат от държавна субсидия, докато плащаме данъци лихвите няма да се вдигнат. Ние изхранваме едно чудовище, което ни обира.
  • 14 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "500 евро на квадрат !!!":

    В тези 500 евро влизат ли и 400% печалба на строителя?
  • 15 Тъжно Барни

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "500 евро на квадрат !!!":

    Сега ипотекарите закупили на 1500 евро/квм могат да си направят сепуко, разбирайки как са ги ограбили.
  • 16 ФЕД ВДИГА ЛИХВИТЕ

    5 0 Отговор
    Пазарът на жилища през 2021 г. бързо навлезе във фазата на еуфорията, движен от мощната кредитна експанзия на банките, екстремно ниското предлагане на жилища на пазара спрямо високото търсене и не на последно място страха от ускоряващата се инфлация, който доведе до ръстове на цените от 20% до 30%, особено на пазара в София.

    Заради двуцифрените ръстове на цените в много кратък период, които вече значително задминаха ръста и на доходите, и на икономиката, категорично мога да кажа, че пазарът на жилища е във фаза на балон. Налице са всички фактори - агресивно ниски лихви по ипотеките, огромни проценти на поскъпване за няколко месеца, ниски наеми спрямо високи вноски по ипотечните заеми, изоставащи доходи, бясно строителство, мания при купувачите, които придобиват имот от страх „да не изпуснат влака“, наддаване за имоти в определени локации. Налице е пазар, откъснат напълно от фундамента си.

    Основните фактори, които ще повлияят на пазара на жилища тази година, са рискът от стагнация в икономиката, породен от високата инфлация, водеща до ерозия в доходите на домакинствата и затруднения в изплащането на кредитите им, поемането на нови дългове и всички останали разходи за живот. Инфлацията ще бъде водещ фактор и нейното влияние ще продължи да формира жилищни цени, които пазарът няма да може да поеме, като налице е и риск от повишаващи се лихвени проценти от централните банки и в частност ЕЦБ в отговор на високата инфлация
  • 17 ПоТаТо КаРТоФа

    11 0 Отговор
    Много хора, които взеха 200хил евро кредити, скоро ще ронят крокодилски сълзи. Това безумие няма да остане ненаказано!!! А всички клакьори ще се скрият. Неадекватна ситуация!!!
  • 18 Селяни

    14 1 Отговор
    Населението намалява драстично, жилища се строят все едно сме 20 000 000.