Отидете към основна версия

4 469 8

Проблем при наемите

  • гърция-
  • жилища-
  • цена-
  • наем

Жилищата в Гърция са все по-недостъпни

Снимка: Shutterstock

Високата инфлация и бързо растящите цени на тока задълбочават проблема с наемните нива в Гърция. Тези фактори още повече разширяват кръга на хората, които изпитват затруднение при покупка или наем на апартамент, коментират местни посредници. Негативен ефект има и фактът, че последиците за здравеопазването в резултат на пандемията от коронавируса, както и икономическата криза отпреди 10 години все още спъват местната икономика.

Цената на квадратен метър жилищна площ за покупка също расте. Търсенето е високо не само от страна на местното население, което купува с помощта на ипотечен заем, но и сред чужденците, които все по-често получават „гръцка виза“.

„В много райони на Атина наемните нива скочиха с над 50% от 2017 г. досега. В големи градове като Солун и Патра също се наблюдава значителен ръст между 30% и 40%. Отчитайки ръста на наемите през 2020 г. и 2021 г., цената на тока и общия ръст на индекса на потребителските цени, домакинствата се затрудняват да си осигурят необходимите финансови ресурс и да поддържат нормален начин на живот“, казва Алкис Кафецис, член на Института за изследване и социални промени (Eteron).

С 5% са поскъпнали наемите на жилища от есента на 2020 г. до есента на 2021 г. В големите градове увеличението е било значително по-високо. В северните предградия на Атина отчитат ръст от 12% за изминалата година, а в центъра на гръцката столица темпът на поскъпване е 11.6%. В южната част увеличението достигна 14%.

Наемите на жилища започнаха възходящия си тренд след началото на финансовата криза отпреди 13 години. До 2010 г. търсенето за покупка надвишава значително това за отдаване под наем. Днес картината коренно се промени – 90-95% от тези, които търсят ново жилище, го правят с цел наем, а не покупка.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.

Свързани новини