Last news in Fakti

10 Ноември, 2021 14:43 4 240 1

Съседна столица става център на пазара на търговски имоти

  • атина-
  • гърция-
  • търговски имоти-
  • инвестиции

Атина има всички шансове да се превърне в лидер на този тип имоти през 2022 година

Съседна столица става център на пазара на търговски имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Последният годишен доклад на PwC и Института за градски имоти на европейския пазар показва, че през 2022 г. Атина ще бъде лидер по растеж на капитала и наемните нива в близко бъдеще. Гръцката столица отчита най-висок резултат по отношение на бъдещ растеж и при наемните нива, и при продажните цени сред 31 анализирани града.

В хода на проучването експерти са се допитали до служители на компании за инвестиции в недвижими имоти и мениджъри на чуждестранни инвестиционни фондове. Респондентите са очертали значителните перспективи за атинския пазар, както и че страните от региона привличат значителен интерес от международната инвестиционна общност, спрямо минали години.

В същата анкета, проведена през 2020 г., Атина е на девета позиция от общо 31 града включени в проучването. През текущата година гръцката столица е на първо място, а на следващите три места са германските градове Берлин, Хамбург и Мюнхен.

Докато Атина може да се похвали с относително малък брой чуждестранни институционални инвеститори в сравнение с други европейски градове, пазарните експерти смятат, че градът има добри перспективи за растеж. Това ще се дължи на завръщането на туристите и политическата стабилност. Както отбелязва ръководителят на един инвестиционен фонд: „За първи път от десетилетия Гърция има стабилно и благоприятно за бизнеса правителство, а това рязко контрастира със ситуацията в Турция".

Не трябва да се подценява и факта, че цените в Атина са в началото на нов цикъл на растеж, тъй като здравната криза настъпи преди пазарът да излезе напълно от финансовата криза от предишното десетилетие. Следователно повечето инвеститори са съгласни с мнението, че цените и наемите все още имат значително поле за растеж през идните години, което зависи и от икономическото развитие на страната. Цикълът на растеж, наблюдаван в други европейски градове преди пандемията, означава, че те нямат ясни перспективи за по-нататъшен ръст на цените.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Талибан

    4 6 Отговор
    Краварските институти за изследвания и проучвания помпат изкуствено и пропагандно показателите на гръцката столица за да покажат че който слушка на запад ще е по-добре сравнение с Турция която е много помощ на държава но там изкуствено и пропагандно се занижават всички новини и показатели за да покажат че който не слушка ще бъде зле!