Last news in Fakti

9 Февруари, 2022 18:02 4 418 8

Проблем при наемите

  • гърция-
  • жилища-
  • цена-
  • наем

Жилищата в Гърция са все по-недостъпни

Проблем при наемите - 1
Снимка: Shutterstock

Високата инфлация и бързо растящите цени на тока задълбочават проблема с наемните нива в Гърция. Тези фактори още повече разширяват кръга на хората, които изпитват затруднение при покупка или наем на апартамент, коментират местни посредници. Негативен ефект има и фактът, че последиците за здравеопазването в резултат на пандемията от коронавируса, както и икономическата криза отпреди 10 години все още спъват местната икономика.

Цената на квадратен метър жилищна площ за покупка също расте. Търсенето е високо не само от страна на местното население, което купува с помощта на ипотечен заем, но и сред чужденците, които все по-често получават „гръцка виза“.

„В много райони на Атина наемните нива скочиха с над 50% от 2017 г. досега. В големи градове като Солун и Патра също се наблюдава значителен ръст между 30% и 40%. Отчитайки ръста на наемите през 2020 г. и 2021 г., цената на тока и общия ръст на индекса на потребителските цени, домакинствата се затрудняват да си осигурят необходимите финансови ресурс и да поддържат нормален начин на живот“, казва Алкис Кафецис, член на Института за изследване и социални промени (Eteron).

С 5% са поскъпнали наемите на жилища от есента на 2020 г. до есента на 2021 г. В големите градове увеличението е било значително по-високо. В северните предградия на Атина отчитат ръст от 12% за изминалата година, а в центъра на гръцката столица темпът на поскъпване е 11.6%. В южната част увеличението достигна 14%.

Наемите на жилища започнаха възходящия си тренд след началото на финансовата криза отпреди 13 години. До 2010 г. търсенето за покупка надвишава значително това за отдаване под наем. Днес картината коренно се промени – 90-95% от тези, които търсят ново жилище, го правят с цел наем, а не покупка.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айде пак. Да ама тук не е така

    22 2 Отговор
    Оляхте се. Нито под наем търсим, нито да купуваме. Следващите две- три години не ни занимавайте. Ще обибираме стотинките да сеи плащаме сметките.
  • 2 В София падат

    21 2 Отговор
    В София наемите падат от началото на пандемията. Над 18000 имота се дават под наем в София. Брутната възвръщаемост в момента е 2-3%, един апартамент в момента се самоизплаща за 35 години.
  • 3 Гост

    6 0 Отговор
    Можете да си вдигате цените, с което да си чешете егото, но пък това ще ви лиши от приходи . Зависи, дали работите за себе си или за статистиката.
  • 4 чудесна информация

    11 0 Отговор
    Наемоите се увеличили с 50% ама в Гърция и не в Гърция, ами в Атина и не в Атина ами в "някои райони"... върви доказвай така ли е , не е ли така.
    Толкова ли не можете да цитирате едни съвкупни данни за реализирани сделки, а не за подадени обяви?
  • 5 Пешо

    3 1 Отговор
    Апартаменти, колкото искаш

    Коментиран от #6

  • 6 у нас

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Пешо":

    никой не ще да съобщи официално колко са празните партаменти.
    Сградите практически се удвоиха в страната, а населението намаля на половина......
  • 7 Питащ

    3 0 Отговор
    И в какви граници варира наемът на 60кв м апартамент в Солун или Атина?
  • 8 Гост

    2 3 Отговор
    Какво плашиш хората с няколко стотинки по-скъп ток, като цените за едно и също жилище в Гърция са с поне 20 000 € по-ниски?