Отидете към основна версия

15 477 27

Разликата в цената при ново и старо строителство ще се увеличава

  • никола стоянов-
  • luximmo finest estates-
  • ново строителство-
  • старо строителство

Стоянов: Бих препоръчал да се купуват имоти ново строителство, поради значително по-изгодните цени за качествени предложения

Снимка: М. Богданова ©

В момента е налице високо ниво на инфлация, която по официални данни е 17.7%, но реално е 30% и повече процента. Инфлацията в строителството, измерена през ръста на цените на материалите, труда и разходите по изграждането на нови строителни проекти, е в пъти повече и при някои материали надвишава 100%.

Ето защо голяма част от хората в четирите най-големи града на България (София, Пловдив, Варна и Бургас) започнаха да инвестират свободните си парични средства в недвижимости. „Това до голяма степен повиши цените на пазара на вторични имоти, тъй като готовите имоти са нещо по-понятно и подходящо за консервативни инвеститори“, казва Никола Стоянов собственик на Luximmo.

Данните на компанията днес сочат, че поскъпването при вече завършените имоти е увеличило разликата в цените с до 30 и дори 40% спрямо идентичните жилища, които са в процес на строителство. „Когато разликата достигне 20-25% в полза на завършените имоти, се активира силно пазарът на ново строителство, тъй като купувачите си преценяват бюджета и избират по-изгодния финансово вариант“, посочва Стоянов.

При положение, че днес разликите (по неофициални данни) са над 30%, а цените на вече завършените имоти в София преминават стабилно границата от 2000 EUR/кв.м, хората ще се обърнат към новите проекти, където все още на пазара има качествени предложения на цени под 2000 EUR/кв.м. „Бих препоръчал да се купуват имоти ново строителство, поради значително по-изгодните цени за качествени предложения, каквито все още се намират около 1500-1700 EUR/кв.м.”, казва той.

На вторичен пазар имотите са с цени от над 2000 EUR, но има и такива на нива от над 3000 EUR /кв.м, като това се определя най-вече от квартала, обзавеждането и екстрите в имота и сградата.

Стоянов посочва и няколко предимства на новото строителство. „На първо място, това са по-добрите технологии и материали, с които се строи. При тях, често може да се избере както етажа, така и гледката, и разпределението. При имотите на вторичен пазар предлагането е ограничено и няма достатъчен избор“, казва още Стоянов.

Жилището в новата сграда пък може да се съобрази с желания от нас интериор и обзавеждане. Експертът казва още, че новото строителство е по-изгодно, но задължително условие е компанията, която стои зад проекта, да бъде с добра репутация, богат опит и голям брой завършени успешно и реализирани сгради в срок.

„Разликите в цените ще се увеличават, т.е. имотите на вторичен пазар ще продължат да поскъпват, заради по-ограниченото предлагане. В същото време цените на новото строителство ще продължат да са атрактивни, тъй като сред новите сгради в процес на строителство съществува сериозна конкуренция между предприемачите на пазара. Това пречи на цените да се вдигат спекулативно, а от тази конкуренция реално печели крайният клиент, който има възможност да закупи качествен имот на разумна цена.”

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 28 гласа.

Свързани новини