28 Септември, 2022 13:49 8 747 36

Имот ново или старо строителство да купите

  • никола стоянов-
  • luximmo finest estates-
  • ново строителство-
  • старо строителство-
  • предимства-
  • недостатъци

Плюсовете и минусите при двата вида имоти

Имот ново или старо строителство да купите - 1
Снимка: М. Богданова ©

Сделки с жилищни имоти през последните години се извършват поради няколко основни причини. Първата е, когато лицата искат от наематели да се превърнат в собственици. Идва момент, в който те преценяват, че е по-изгодно за тях да плащат месечна вноска към банка и след време да имат собствен имот, отколкото да плащат месечна рента без да станат собственици. Втората най-честа причина е увеличаване на семейството. Веднага след нея се нареждат купувачите, които се връщат от чужбина и са решили да се установят голям български град или са решили да се преместят от друг град у нас в по-голям такъв. Не трябва да се пренебрегва и групата купувачи, които придобиват жилищен имот с инвестиционна цел и виждат в сделката начин да съхранят спестяванията си.

Дилемата пред почти всички купувачи обаче е какво жилище да купят – ново или старо строителство. Какви са плюсовете и минусите при двата вида имоти?

Ново строителство

Един от най-големите плюсове на новите имоти е, че те са изградени по съвременни технологии и съобразно значително по-високи нормативни изисквания. В тях се влагат качествени и модерни строителни материали. „Не бива да пренебрегваме и високата им енергийна ефективност. Тук е мястото да посочим, че на запад имотите получават оценка на база именно енергийната ефективност на сградата – колкото по-висока е тя, толкова по-голяма е оценката и съответно продажната цена на имота“, каза Никола Стоянов, собственик на Luximmo Finest Estates.

Най-често новите сгради разполагат с модерна визия, красиви общи части, луксозни асансьори, качествена дограма, енергоспестяващ фасаден пакет, съответно и по-ниски експлоатационни разходи. Не на последно място и възможността да закупите паркомясто или гараж в подземния паркинг или в двора на сградата.

„Сред минусите можем да отбележим малките отстояния между сградите и там ограниченото междублоково пространство и по-малко зелени зони. В цената на новите жилища се начисляват допълнителни площи под формата на т.нар. “общи части”, което често завишава сумата с 10-20%. Имотите ново строителство най-често се предават на новодомците в незавършен вид по БДС или т.нар. “шпакловка и замазка”. Това означава допълнително вложение за довършителни работи и мебели“, обръща внимание Стоянов.

Новите жилища, закупени в процеса на строителство изискват купувачът да прояви търпение, и да изчаква завършването на сградата, често до 24 месеца, а дори и повече за по-големите комплекси.

Старо строителство

Един от плюсовете на вече построените сгради е, че можем да видим реално това, което купуваме. Тези имоти са с нисък или дори нулев процент на общите части и в повечето от тях са налице зелени площи и детски площадки, с обширни междублокови пространства, което важи за построените преди 1990 г. сгради.

Може би основното предимство при старото строителство е, че сградите като цяло се намират в значително по-добри локации на градовете или в самите квартали — стари и добре развити инфраструктурно жилищни райони, с широки улици и тротоари, градинки и паркове, където можете да се разхождате, а децата да играят.

Какво обаче са минусите? Несъмнено един от тях е, че разходите за отопление ще са доста по-големи, главно заради топлинни загуби, поради естеството на самото старо строителство и материали. Вместо да имаме добра визия на сградата и във входа, ще трябва да се задоволим с базови или дори занемарени общи части.

„Ремонтните дейности - при положение, че закупим подобен имот, ще са доста по-скъпи, тъй като ще трябва да подменим тръби, настилки и инсталации“, уточнява Стоянов.

Сградите, строени в миналото не са имали задължително изискване за осигуряване на места за паркиране, поради което, ако закупите имот старо строителство най-вероятно е да се наложите да паркирате автомобила си на улицата, което носи твърде много неудобства, включително и нерядко нуждата да заплащате “синя” или “зелена” зона, макар и при облекчени условия.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    61 6 Отговор
    Само в България на апартамент с 2 спални и хол се вика 3 стаен. На всякъде по света, стаен се измерва по броя на спалните.

    Коментиран от #10, #35

  • 2 Гост

    40 5 Отговор
    То да се изсипе всичко у София,много ясно,че няма да има зелени площи и места за паркиране.

    Коментиран от #3, #31

  • 3 гроздето

    24 8 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    То има парко места, ама друг въпрос е, че не можеш да си ги позволиш.
  • 4 Брокер

    43 3 Отговор
    Не звънят, няма огледи, няма комисионни, леле трябва да се връщам към джебчийството.

    Коментиран от #21

  • 5 ново или старо да купите

    46 14 Отговор
    ами в момента - нито едното нито другото. Иде страшен СРИВ
  • 6 Брокер

    42 2 Отговор
    за Бога братя, купувайтееее, гладен съм
  • 7 Софиянчето

    15 11 Отговор
    Абе идвайте в София на килограм,че трябвът бачкатори и евтина работна ръка
  • 8 Иво

    43 2 Отговор
    Всичкото "ипотекаджия" е наясно с факта,че от началото 2023-та лихвените проценти ще се индексират нагоре всяко шестмесечие,нали? По закон имат право два пъти в годината да ви променят лихвата,или не стигнахте до тази част на договора?....Всъщност договорите са между равнопоставени лица,сещате се колко имате и договор и колко сте равнопоставени.
  • 9 333

    44 1 Отговор
    В момента е по-добре да се изчака, понеже на хоризонта идват само повишения на лихвите и безработица.

    Коментиран от #14

  • 10 Бггб

    9 21 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Тристаен пише не триспалнев
  • 11 Мол

    27 5 Отговор
    Аз пък притежавам и ново и старо строителство и затова ще ви разкажа точно как стоят нещата.

    Предимствата на старото строителство са че като купиш 100 квадрата купуваш 100 обитаеми квадрата. В новото строителство купуваш 130.

    Старото строителство ако е преди 45-та стените са по 60 см, изолацията не променя нищо.

    Строителството 50-те 60-те и 70-те е доста по-зле и си трябва саниране.

    Старото строителство винаги може да те изненада с непредвиден ремонт, лесно се пукат тръби, падат мазилки, кабелите за ток често не издържат на натоварване. В старите сгради обикновено няма асансьор някъде четох статистика че не повече от 25% имат.

    Новото строителство има един брутален недостатък - съседите се чуват ясно за какво си говорят. Аз моите само не ги виждам. Митове са че новото строителство не трябва изолация. Трябва но не външна с вътрешна.

    За хората които са пристрастени към автомобилите си новото строителство е прекрасно защото то обикновено е извън центъра където почти няма подземни гаражи и паркоместа.

    Новите комплекси всичките имат поне едно място на апартамент.

    Недостатък на затворения тип комплекса че вътрешният двор обикновено е 24 7 детска градина.

    Старите блокове обаче винаги има някой пенсионер ннакогото му пречиш.

    Има квартали като квартал витоша например където инфраструктура няма. Веднъж ми се развали колата и трябваше да ползвам рейса и бях като на село.. рейс през 20 минути делнични и 40 почивни. В квартал имаше един м

    Коментиран от #13

  • 12 Кирчо

    25 6 Отговор
    Войната почва кой ЛУД купува сега, като след малко може да е на развалини ???

    Коментиран от #25

  • 13 Софиянеца

    32 4 Отговор

    До коментар #11 от "Мол":

    Абсолютно точно казано! Инфраструктора няма и в още доста нови квартали като - Кръстова вада, Манастирски селски ливади, Малинова и т.н . Само да кажа и нещо от мен - Реално никъде не става в Сф! Всичко е нужник.
  • 14 бобокича

    25 3 Отговор

    До коментар #9 от "333":

    Иде война - по лошо от това нема
  • 15 хикс

    32 3 Отговор
    Не купувайте нищо в момента , изчакайте поне 6 месеца , не е толкова много време ! В Америка тази година имоттите на места паднаха с 40-50 % , същото е в Канада , Китай и на много други места .Предсти силна корекция на имотите в посока надолу и корекция на лихвите нагоре
  • 16 МирО

    32 4 Отговор
    По принцип е по-добре ново строителство от старо, но в момента не смятъм да купувам нищо,
    защото сме влезли в криза, войната не се знае до къде ще стигне, цените се очаква да се сринат стабилно,
    и предпочитам да имам достатъчно кеш за евентуален (недай Боже) рестарт в друга държава.

    Коментиран от #17

  • 17 ГОго

    23 2 Отговор

    До коментар #16 от "МирО":

    Правилно мислещ човек !
  • 18 Ха ха ха

    32 2 Отговор
    Нищо нямам намерение да купувам при този ценови балон.
  • 19 гост

    21 2 Отговор
    Няма качество. Високи цени.
  • 20 Дидо

    16 1 Отговор
    Еми, да де. Три стаи - тоалетна, тераса и дневна. Хаха. И по средата на дневната клозет (2-ра тоалетна).
  • 21 бл.134 в Zап. парк

    17 1 Отговор

    До коментар #4 от "Брокер":

    Колко да купи,бе Тихомир Павлов - 5,10,20 колко да купим.Па ако може на 5000 евро квадрата, че да не свършат до нова година
  • 22 Купувааай

    23 1 Отговор
    Купувай на тройни цени и чакай да стане 8% лихвата по кредита да ти го вземе банката, а преди 6 години си бърка в носа, когато това дето струва 350 000 сега висеше с месеци на обява за 130 000. Спекулантите се налудуваха, а плебса пазарува като невидел. Само идиоти купуват след като вече е поксъпнало нещо и чака все така да си поскъпва. Купува се преди това бе, ама няма проблем, взимайте, после банките като пуснат изетите апартаменти и мутрите от които купувате сега ще си ги приберат обратно.
  • 23 Георги

    8 12 Отговор
    Истината е една.
    Когато паднат цените на хляба,сиренето и кашкавал като приз 2008гд.Тогава и цената на жилищата ще падне.
  • 24 Вуй

    4 1 Отговор
    До 13 - ти не си Софянец,ти си от на ма.ка си царевицитееее
  • 25 броки

    10 13 Отговор

    До коментар #12 от "Кирчо":

    По принцип Третата световна война си върви. Според повечето известни пророчества България остава встрани от театъра на бойните действие. Просто късмет. И за това имотите в България няма да поевтинеят, за съжаление , че ми се ще да купя един апарт в София.

    Коментиран от #34

  • 26 Обама

    20 6 Отговор
    При надценени имоти с 30-40%, трябва да си луд да купуваш сега. Навсякъде по света цените на имотите падат главоломно.Това в България също ще се случи. Имайте търпение.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Софкратис

    11 16 Отговор
    Четейки коментарите стигам до извода, че е бъкано от цървули- ново поколение, които чакат жилищата да станат по 2 за лев.

    Коментиран от #33

  • 29 Жоро

    7 8 Отговор
    Ужасно ме кефиш Софкратис и си прав
  • 30 Гост

    17 1 Отговор
    Значи като срав ик старо и ново строителство ,тоест преди 1990 и след това се вижда едно основно нещо ,преди са мислели т.е.архитектите са били умни докато сега виждаме едни недомислици на глупави псевдо архитекти с купени дипломи.
  • 31 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Ами може да идете в.... Стара Загора наприимер
  • 32 Относно големите междублокови

    10 1 Отговор
    пространства при старите жилища - ВЕЧЕ почти не важи! Инвеститори с нестихващ апетит, в сътрудничество с общински кметове и администрация, видяха сметката на въпросните зелени междублокови пространства! Няма ги, а на тяхно място изникнаха грозни мастодонти! Жалка картинка в жална България. Апетитът и парите изядоха въздуха, зеленината и здравето на българина. Затова и още ще намаляваме прогресивно.
  • 33 Или си инвеститор,

    7 1 Отговор

    До коментар #28 от "Софкратис":

    или работиш за инвеститор (не уточнявам строителен работник или общински администратор).
  • 34 Купи си даже два.

    7 1 Отговор

    До коментар #25 от "броки":

    Щом смяташ, че е дошъл моментът на далаверата, купувай. Инвеститорът такива като теб ги очаква с огромно нетърпение.
  • 35 ива ивана

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    това не е вярно 1 спалня, хол и кухня означава 2стаи и половина. кои ви лъже
  • 36 Новото

    4 1 Отговор
    Строителство което започна още когато тристаен струваше 20,000 лева в бг е бързо строителство материал с работа 20,000а сега се продава за милиони тва влизане в Европа ще ни излезе солено вече почнахме да плащаме