Last news in Fakti

18 Октомври, 2022 09:21 13 545 97

Стоянов: Мит и заблуда е, че цените на жилищата у нас са високи

  • никола стоянов-
  • luximmo-
  • жилища-
  • цени-
  • недвижими имоти

България е с най-ниска цена на квадратен метър жилищна площ в ЕС

Стоянов: Мит и заблуда е, че цените на жилищата у нас са високи - 1
Снимка: М. Богданова ©

През текущата година цените на жилищата у нас продължиха възходящия си тренд. Това беше и продължава да е повод за редица дискусии относно това колко скъпи са апартаментите у нас и какво очаква пазара. Средната цена на квадратен метър жилищна площ у нас е 932 EUR, а средният наем е 310 EUR, сочат данните от изследване на Compare the Market Australia. Веднага след нас се нарежда северната ни съседка. В Румъния средната цена е 1264 EUR/кв.м, а месечната рента е 349 EUR.

Дългогодишни посредници на недвижими имоти също смятат, че пазарът у нас е евтин. „Не смятам, че в съседните региони цените на жилищата са като в България. Това за мен е абсолютен мит и заблуда. Цените в България все още са едни от най-ниските в Европа, а от ЕС са най-ниските. Става дума за взаимосравними имоти. Не може да се сравнява топ локация „Докторски паметник“ или „Иван Вазов“ с най-непрестижните квартали на други европейски столици“, коментира за най-големия за недвижими имоти у нас imot.bg Никола Стоянов, собственик на агенция LUXIMMO.

„Обикновено мантрата, че цените у нас са наравно с европейските, е от хора, които не разбират от този бизнес, нямат информация от чужди пазари – просто са отворили някой сайт, видели са един имот и са ги сравнили с най-скъпите имоти у нас. Цена в София от 1500 EUR/кв.м. за качествено ново строителство с висок клас материали е двойно по-ниска от съседните балкански столици, а от столиците в Западна Европа е 5-6 по-ниска!“, допълва Стоянов.

Това, което се предлага в България, все още е силно подценено. „Говорим като цяло за пазара, а не само за луксозния сегмент. Ако отидем в последния въобще не може да става и сравнение. Тук цена от 3000 EUR/кв.м се счита за някаква кощунствено висока цена. Тези имоти, които струват толкова, в една нормална държава и то не в столица, започват от 10 000 – 12 000 EUR/кв.м. Въобще не може да става никакво сравнение“, уточнява Стоянов.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 84 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мгобози

    206 34 Отговор
    Cмeшko, какви ги говориш!? На комисионна ли си? А оня репортаж от миналата седмица, в който показаха кооперация в София на 6,000 евро квадрата!? Къде в Европа има такава цена?

    Коментиран от #30, #90

  • 2 Тома

    176 20 Отговор
    На този как да му повярва човек.Голям смешник
  • 3 гост

    215 15 Отговор
    "Цените в България все още са едни от най-ниските в Европа, а от ЕС са най-ниските. "
    А заплатите едни от най-високите ли са?
    Поредния де.б.и.л из.а.кал се по темата.

    Коментиран от #96

  • 4 Алчни и лъжливи

    181 10 Отговор
    Много се дразня от хора, които сравняват само единият крачол, а не целите гащи!
  • 5 Брабус

    113 19 Отговор
    По-скоро 300 е нормална цена!
  • 6 Рамбо Силек

    127 37 Отговор
    Споко,другата година по това време цените ще са двойно по-ниски.

    Коментиран от #7, #11

  • 7 мечти

    61 37 Отговор

    До коментар #6 от "Рамбо Силек":

    Напротив с тия темпове на инфлация, апартаментите ще станат непосилна инвестияция.

    Коментиран от #14

  • 8 броки

    144 12 Отговор
    Тоя май не е бил извън гетата в БГ за да види защо във Валенсия например апартамент струва по-малко пари от подобен в София и какво получаваш за тези пари. В София липсват тротоари навсякъде, улици, паркове, градинки, осветление, адекватен транспорт и тнт и тнт.
  • 9 няма как

    40 61 Отговор
    Ми ,че цените са високи /за българският джоб/ - високи са , ама алтернативата /ако имате пари в буркан или банка/ е - или да ги изяде инфлацията или да се вкарат на сигурно - в имот. . За това и цените само ще скачат ,няма как.
  • 10 123

    106 17 Отговор
    Нещо го свива корема тоя. Споко, догодина ще е по-зле, лихвите ще са достатъчно високи и ще трябва да затваряте агенции...и да си връщате кредитите, ма то без работа трудно...
  • 11 мечтай си

    37 38 Отговор

    До коментар #6 от "Рамбо Силек":

    По скоро - двойно по високи. Не се качват цените /не само на имотите ,ами на всичко/ ,защото парите поевтиняват /все пак ,заради КОВИД-а и войната ,се "напечатаха" ,т.е. пуснаха в обръщение толкова непокрити с нищо /стотици/ милиарди/ ,че това което става си е съвсем логично.

    Коментиран от #13, #19

  • 12 Апартамент

    103 8 Отговор
    А, бе момче. Взаимносравними имоти, но в други столици. Не можеш София да я сравняваш с Букурещ и Белград, а какво остава с по-нататък... Всичко е над ценено, а за лакомията да не говорим.

    Коментиран от #64

  • 13 Рамбо Силек

    73 8 Отговор

    До коментар #11 от "мечтай си":

    7 и 11 изобщо не разбирате как работи икономиката,нали?Няма и никога не е имало вечни ръстове.Като има висока инфлация и почнат да не ти стигат парите за храна и сметки няма да имаш пари и за имоти.Точка.
  • 14 Анонимен

    84 8 Отговор

    До коментар #7 от "мечти":

    Кой ти е казал, че апартамента ти винаги ще поскъпва с темпа на инфлация? В момента реалните доходи на работещите са в свободно падане, рецесията тази зима ще е потресаваща, а още дори не сме излезли на свободния пазар на електроенергия. Да не говорим каква тесла са приготвили банките за раята.

    Коментиран от #72

  • 15 Дуньо простия

    44 2 Отговор
    Така е. На повечето са ни ниски заплатите.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мюнхен

    39 4 Отговор
    На някои им се иска да живеят цял живот под наем без пари,да си ходят на скъпи почивки и да си карат кефа.Да ама не!Всяко нещо си има цена
  • 18 Пурко

    127 6 Отговор
    Кое е ниско бе бастун- по нотариален акт ако една кутия е 120 квадрата, то реалната площ е 75-80...да не говорим как се издава тук жилище и как в страните които даваш за пример. Там се продава САМО и единствено на реални квадрати и готово са нанасяне, а последно в БГ и интериорни врати не слагат...очаквам скоро и без прозорци да издават. Айде да сметнем колко излиза реално жилище от 80 квадрата някъде из ливадите или долините- 120 по 1500 евра (най-ниска цена) прави 180 хил.евро, което реално е 2250 евро на квадрат ако се гледа ЧЖП. Айде да сложим поне 40 хил. евро за довършване със среден клас материал, 4-5 хил. евра за мазе (това никъде го няма) и още 20000 евро за гараж...И сега колко излиза един имот байов? Взехте ги вече хората тотално за рибки, но рибата започна за свършва.
  • 19 Лост

    31 5 Отговор

    До коментар #11 от "мечтай си":

    Щом дава пример със Румъния, да сравни и дохода от наема. Че в България и той е по нисък.
  • 20 Реалист1

    51 3 Отговор
    Човекът е скаран с пазарната логика, но високите цени му харесват.
    Не споменава, че и данъците са кратно по-високи. Това те задължава или да живееш в жилище,
    или да го даваш под наем, т.е. не можеш да го държиш празно като инвестиция. Същото се отнася и за банките - ако вземат жилище гледат бързо и по-евтино да го продадат защото губят.
  • 21 Да, добре

    68 2 Отговор
    Брокер ни уверява как цените били не просто нормални, ами супер изгодни.. Доообре!
  • 22 Язе

    68 0 Отговор
    При нас квадратурата се мери по по-особен начин с общите части, а в Германия само чистата площ. Така към нашите цени трябва да се добавят едни 20-25% за да има равнопоставеност при сравнение на цените.
  • 23 Хахаха

    68 5 Отговор
    Този защо си мисли че Българите ядат доматите с колците ?
    Един нормален нов апартамент или къща тук струва повече от Дубай. За какви цени говорим изобщо ?
    Как може да сравнявате София и България като място за живот със западна европа където всичко е уредено и регулирано ? А цените са същите или по скъпи !
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Мечтата на селянина

    57 3 Отговор
    "Топ локация "Докторски паметник". Че локацията е топ, дума нема. Ама за живеене това място не става. Софиянци знаят защо.
  • 26 666666

    48 0 Отговор
    Хахаха още един гладник решил да пълни шкафче.
  • 27 КОй

    54 1 Отговор
    2000е на квадрат при 700лв минимална заплата, това прави...хм 28 години( Цялата заплта)...Заблуда викаш, заблуда е че има живот там.
  • 28 Коко

    97 7 Отговор
    Аве шушляк, излез и виж улиците в София, направо е опасно да се разхождаш по тях. Няма толкова мизерен град в Европа, какви 3000 Евро, какви 5 лева.... Ние трябва да се сравняваме с Пакистан и Панама, не с Европейските държави. Освен това 60 квадрата в Европа тук се продават за 100 с разните измислени общи части, тераси и подобни. Брокерите сте най-голямата измет, няма по-големи паразити и лъжци от вас.
  • 29 Българин

    65 3 Отговор
    Брокерите са най-голямата пасмина, сега с вдигането на лихвите и гръмване на пазара, няма да останат от тая измет "специалисти".
  • 30 тикви продажни

    51 4 Отговор

    До коментар #1 от "Мгобози":

    Мит и заблуда е че в България се продават качествени жилища, дано няма земетресения!
  • 31 глупости

    13 38 Отговор
    За съжаление цените никога повече няма да паднат, колкото и да ни се иска. Винаги ще се намери купувачи и на тези цени. Пълно е с чужденци, които купуват имоти тук и ще продължават да купуват, защото някой стои стена на границата ама я прескачат.... Освен това като свикнеш някой да ти плаща високата цена - няма после да му свалиш цената.

    Коментиран от #36

  • 32 Мира

    26 3 Отговор
    Еййй, на-г-ле--ц...
  • 33 Иво

    43 2 Отговор
    Това е така, но има едно голямо НО .Повечето държави са или големи по население, по на запад и с много по развити икономики .На малка държавица от 6,5 млн от които 2 млн са социално слаби ,и тези цени са достатъчно необосновано раздути.
  • 34 Кпсс

    41 2 Отговор
    Еб.ти наглеца безцеремонен,безочлив и безпардонен,е тва са Бг чорбаджиите,ама балъците са на привършване....
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Реалност

    14 0 Отговор

    До коментар #31 от "глупости":

    Наистина си писал глупости
  • 37 Буко Баламата

    37 1 Отговор
    Цените са не високи,а много високи за хредлаганото качество.
  • 38 Мария

    53 0 Отговор
    Колко учудващо, че собственик на агенция за недвижими имоти смята, че цените на жилищата тук са нормални. Е, все пак е важно да се сравняват само цените на жилищата в различните държави, а не доходите в тези държави и икономиката им. Очевидно е напълно нормално един квадратен метър вече да струва двойно на МЕСЕЧНАТА заплата, която получават повечето българи. Според мен трябва да са и по-скъпи дори, защото горките брокери и г-н Стоянов изглежда не са се наяли достатъчно през продължаващата криза и инфлация, а и всички знаем, че новото строителство е на ТОП ниво, така че предлагам да направите имотите минимум 3000евро на квадратен метър, за да можем поне малко от малко да се сравняваме с другите европейски държави и да не ни е срам толкова от евтините ни имоти :(.

    Коментиран от #81

  • 39 Антон

    36 2 Отговор
    Който купил, купил. Който продал, продал. Покачването на лихвите и кризата ще отдръпнат хората от пазара за имоти. След две-три години продадените имоти може да са 30-50 пеоцента по-малко на годишна база.
  • 40 Анонимен

    30 0 Отговор
    Хаха .Тоз хаиз му е изгодно така да говори щот комисионната му се увеличава.3%и от двете страни.ако трябва да той да купи нещо на тия цени друга песен ще запее.или ако трябва да плат8/10 хил.евро за нищо работа ще уреве орталъка.я да каже на каква заплата осигурява работниците си?и има ли пликове под масата?и дали не са прекалено малки данъците и осигуровките които плаща на държавата?
  • 41 никола стоянов

    28 0 Отговор
    то е ясно, че народа вече не може да купува имоти, но ние ще продължим да обявяваме високи и все по-високи цени, ..... защото пералнята е добра
  • 42 Въпросният колега, когото цитирате

    21 0 Отговор
    покупателната способност и кредитния потенциал на българските граждани?

    Коментиран от #44

  • 43 баровец

    16 1 Отговор
    ей няма на кого да продаваме, няма купувачи, добре че ние баровците едни други се надлъгваме и от време на време се набутваме да купим нещо на luximmoти цена
  • 44 В добавка

    13 1 Отговор

    До коментар #42 от "Въпросният колега, когото цитирате":

    Да се чете "отчита ли покупателната способност и кредитния потенциал на българските граждани? "
  • 45 7442

    33 0 Отговор
    Инвестирай сега, спечели след 37 години, продй стария имот по-скъпо от новия! Бъдете хора нахранете БРОКИРИТЕ!
  • 46 Ванко

    36 0 Отговор
    Значи на държавата днес и дават 5.65%лихва (само за 180 милиона вместо 200)а на ипотекарните под 3 %,или нещо много е сбъркано или ипотекарите ги очаква лихвен шок до няколко месеца???Много моля редакторите да не ми изтрият поста!
  • 47 Крас

    24 3 Отговор
    Предлаганите жилища са много.Агенциите за продажба на недвижими имоти са на всеки километър.
    Ако погледнем в провинцията,там предлагането е страшно много.
    Все още в пазарната икономика Закона за търсенето и предлагането формира и цената на имотите.
  • 48 Наблюдател

    10 31 Отговор
    Аре стига сте се пенявили на тия имоти бе. Еми скъпо е, да. И при тежка криза пак ще е скъпо и след това ще е още по-скъпо, това е. Див капитализъм. Плащаш колкото ти обявим, ако искаш!
  • 49 Ооо

    40 0 Отговор
    За мен е абсолютна глупост да се смята, че цената на къща в Симеоново или Драгалевци трябва да е по-висока от цената на къща в Лондон или покрайнините на Лондон …
    Нито на база инфраструктура, нито на организация , нито като обществено устройство.
    Та, според тези критерии - нашите цени са в 10ки пъти надвишени

    Коментиран от #51

  • 50 Един не-трол

    32 1 Отговор
    Да не говорим че покрай общите части в квадратите влизат и стените
  • 51 Наблюдател

    13 21 Отговор

    До коментар #49 от "Ооо":

    Тоя па Лондон… или покрайните му вика, ония ден се върнах от Лондон и обиколих и брокерските агенции, вие сте тотално изчаткали злобари бе. Ти подозираш ли изобщо кви са цените в Лондон бе. Средно колкото къщата на Ваньо Алексиев за прилично семейно къще. В покрайнините където е ужасно потискащо почват от милион лева в центъра стигат до 100 милиона лева бе. Едностаен апартамен( 1 bedroom flat ) в Кройдън почва от 200 000 паунда бе

    Коментиран от #73

  • 52 Наблюдател

    10 17 Отговор
    Тоя па Лондон… или покрайните му вика, ония ден се върнах от Лондон и обиколих и брокерските агенции, вие сте тотално изчаткали злобари бе. Ти подозираш ли изобщо кви са цените в Лондон бе. Средно колкото къщата на Ваньо Алексиев за прилично семейно къще. В покрайнините където е ужасно потискащо почват от милион лева в центъра стигат до 100 милиона лева бе. Едностаен апартамен( 1 bedroom flat ) в Кройдън почва от 200 000 паунда бе, където не сядахме всички в единия край на стаята, защото можеше да пропаднем в пакистанците долу.

    Коментиран от #61

  • 53 Ще купувам догодина

    35 2 Отговор
    Нормално е да гледаме такива статии все повече и повече. Когато лихвите се покачват бъдещите кредитополучатели започват да гледат трезво на пазара, което води до сериозен отлив на търсенето , респективно на реалните сделки. Тези, които разполагат със собствени средства пък започват да точат лиги, за ниски цени на имотите свързани или с желание на инвеститора да капитализира или от евентуална продажба от ЧСИ (ще има и такива).
    Поради тези причини, агенциите за недвижими имоти и инвеститорите, които не са реализирали все още имотите си, започнаха мащабна рекламна кампания за да “успокоят” пазара и да спасят бизнес моделът, който им донесе огромни печалби през изминалите години.
  • 54 123

    31 6 Отговор
    На село съм на 25 км. от софия.Даваш 200-300к за къща за осн. ремонт, я има канализация, я не, инфраструктура никаква, комшията рине на прасетата, другия комшия гори гуми в парното, а трети пуснал каракачанките на улицата, и могат да те нахапят ако не внимаваш.Сигурен съм,че в покрайнините на лондон е същото.За туй са ни реални цените...

    Коментиран от #57

  • 55 брокер

    15 1 Отговор
    нищо не купуват, трябва на сила, със закон, тяхната ма...
  • 56 Айде не на мен тия

    39 0 Отговор
    Поредната спонсорирана от "инвеститорите" - унищожители статия. Понеже почнаха да им окапват кандидат-самопрецакващите се клиенти, та пак поръчаха писане на глупости. Жилищата, новите имам предвид, първо са супер некачествено изпълнени, с евтини материали, маломерни и грозни, но по-лошото е, че се строи на всеки ъгъл, върху всяка свободна зелена площ, без мисъл за инфраструктура, паркиране, въздух дори.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Инвест клуб

    6 22 Отговор
    Пишман купувача си скубе косите защото само чака цените да се сринат - а те видиш ли само се качват
    Злорадия кибик чака с нетърпение балона да се пръсне и той да намаже
    Ама нейсе
  • 59 Стефан Фарашев

    32 0 Отговор
    Да спрат да се подиграват с хората. Цена на еднакво жилище в малак град в Германия близки, разликата в доходите колосална. Хората отдавна ходят в чужбина и виждат цените и могат да си направят равносметка. Не сме глупави спрете да се подигравате с нормалните хора.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Ооо

    28 0 Отговор

    До коментар #52 от "Наблюдател":

    А колко струва мъча в Драгалевци или Симеоново , не много потискаща ? 500к евра … дето е пак милион лв? И като излезеш на улицата в Симеоново, виждаш ли широката улица, зеленината, спокойствието, ниските постройки на не повече от 2-3 етажа ?
    Или почваме да говорим за помийни ями, чакъл пред входа, еднопосочна улица на която винаги има паркирани коли отвън, ями по 30 см по пътя , прахоляк , налягане на водата дето не винаги е еднакво? И почва разправията и пререканието с всички веднага щом излезеш от къщи…. Тия 200к паунда са колкото 220к евра. И тук имаме такива двустайни , ориентирай се малко. Но не ми говори че цената трябва да е еднаква при неравни други условия… за доходите да не говорим …

    Коментиран от #75

  • 62 Хрис

    34 0 Отговор
    Фактът, че брокерите в последните месеци се спукват да плащат за публикации, за да тръбят колко са изгодни, как бързо се харчат, че видиш ли не останаха, говори само едно - търсенето намалява, което пък говори, че балонът му иде време да се спука
  • 63 Коко

    12 2 Отговор
    Ми купи си тогава, смешник!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Ох котьо

    24 0 Отговор
    В тая сграда на снимката квадратен метър не е 930 а около 2000 в момента. Сградата е от Бургас!. Има около 15 етажа без подземните. 15 етажа Х 2000 евро на квадрат правят 30к евра на квадрат за къща на 1 етаж при 80% застрояване на парцела, което почти навсякъде не е допустимо, т.е реалната цена на кв стига до 50к евра. Та къде било по-скъпо освен в Хонконг и по някои централни улици в мегаполисите?
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Глей ти

    35 0 Отговор
    Тоя си хвали стоката, защото трябва да продава, ама на кого ги разправя тия. Цените на жилищата в България. са си доста високи. Г-н Стоянов наясно ли сте, че в ЕС жилищата се обявяват и продават с чиста жилищна площ. Освен това трябва да са годни за живеене, т.е "завършени до ключ", както му казвате в Бг , а не по т.н. БДС. Вътрешното разпределение при българското строителство е безумно. Направо се чудя на тия наши архитекти, кой им дава дипломи. Често в цената влизат и едно или две паркинг места, които вие продавате отделно на цената на един малък апартамент. За качеството на българското строителството не ми се говори. Уличната инфраструктура в държавите от ЕС е асфалтирани и осветени улици, здрави тротоари, чисто и поддържано. В Бг разбити улици, тъмно, кално, мръсно, коли по тротоарите(ако ги има). Отгоре на всичкото цените по магазините същите като в ЕС, че и по-високи. За сметка на това заплатите обидно и подигравателно по-малки. Бихте ли ни обяснили г-н Стоянов всъщност, за какво българите си дават парите? За скъпо, некачествено и неуредено строителство.
  • 69 Па съм я бе

    30 1 Отговор
    В България квадратурата е нереална, затова цените изглеждат два пъти по-ниски.
  • 70 Реклама

    33 0 Отговор
    Къде е надписа - платена статия? Днес България взе кредит на почти 6%, я сега си правете изводите колко ще е лихвата за кредитиране след нова година :) Сладури.
  • 71 aнтифен

    6 5 Отговор
    Кой определя цената на кв.м... продавача или купувача
    В крайна сметка материалите и труда са скъпи, но нормата на печалба е огромна и това оскъпява жилището
    Вярно борба с корупцията, обаче рибарска мрежа можеш ли да я запишиш, всеки протяга ръка за парички а това оскъпява цената.Но ние сме прави, защото големия град предлага от качествено образование, мед.одслужване до кино, театър и добре платена работа
  • 72 айде бе

    1 5 Отговор

    До коментар #14 от "Анонимен":

    голям Економист се извъди та чак намеси и рецесия, много знаеш каквео е това
  • 73 питанка

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "Наблюдател":

    Ама в Лондон с български пари ли вече родават жилища, ей съвсем са я закъсали ингилизите
  • 74 Борислав

    15 0 Отговор
    Аз ям кюфтета, ти ядеш картофи, средно 2-мата ядем мусака!
    Какъв апартамент в София ще си купите с 924 евро на квадрат?!?
    Може на тази цена да ви калкулират етажната площадка, мазето, стълбищата или квадратурата на вътрешните стени на апартамента.
  • 75 Наблюдател

    5 0 Отговор

    До коментар #61 от "Ооо":

    Абе прав си и ти, и ние тука сме си една турбо чалга трагедия
  • 76 Наблюдател

    21 1 Отговор
    Наскоро по време на голямата еуфория купих една дупка на 1500 евро, в която куче още не може да живее. Още не мога да ги прежаля тия пари, а ми трябват още безброй пари да го довърша, и сметките ще са дебели, и кредита поскъпва и изобщо майката си джаса. На луди ни направиха в тоя див капитализъм :)

    Коментиран от #94

  • 77 Макробиолог

    17 1 Отговор
    Точно в жилищното строителство пазара е свободен.Стотици строителни фирми,стотици брокери и хиляди потенциални купувачи....Ниски заплати ,високи цени,не купуваш...като се стигне в равновесно положение търсене-предлагане,ще се види и къде сме спрямо останалата Европа....Къв е проблема?...Ако младите не могат да си позволят жилище,да се сетя когато гласуват,защо в Унгария например това не е остър проблем.
  • 78 Счетоводителя

    18 2 Отговор
    СТРОИТЕЛИТЕ РАБОТЯТ С 200-300% ПЕЧАЛБА,
    ТОВА НИКЪДЕ ГО НЯМА В ЕВРОПА!

    Коментиран от #79

  • 79 Гост

    3 13 Отговор

    До коментар #78 от "Счетоводителя":

    Ако беше вярно всички щяха да се занимават със строителство и нямаше да има фалирали строителни фирми. Както във всеки бизнес и всяко занимание- добрите печелят много, лошите фалират. Към цената на строителството трябва да добавите 30% обезщетение за собствениците на парцелите и да имате предвид, че един строителен проект се реализира обикновенно за 2,5-3 г.. Печалбата в строителството е не повече от 8-10 % на годишна база.

    Коментиран от #80

  • 80 Гост

    3 8 Отговор

    До коментар #79 от "Гост":

    И не забравяйте ДДС-то. 20% са за държавата.
  • 81 Българка

    2 11 Отговор

    До коментар #38 от "Мария":

    Много си права, НО ако България е изолирана и не е в ЕС. В момента ние сме на свободния европейски пазар, дали ще са жилища, дали горива, дали домати, следователно скъпи мои важи правилото за търсене и предлагане. Иска ни се да паднат цените на жилища, на горива, но ако в съседните ни държави са високи и се вдигат, забравете за спадане. Пример: заради войната руснаците си разпродават собственноста в Банско. Да сте видели цените там? Да сте видели поефтиняване? Прав и брокера, ако са по-ефтини от Гърция и Румъния, спадане няма да има скоро.

    Коментиран от #82

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Как няма да са ефтини

    6 1 Отговор
    Като инфраструктура около тях няма....
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Моджи

    7 1 Отговор
    За какво качество говорим в новото строителство,моля.Купи си ново и всичко се чува от къде ли не,ти имал ли си ново строителство,явно не.Тук качество няма,има само високи до небето цени.
  • 88 Аман от идиоти писателчета

    11 2 Отговор
    Толкова ли не можа да свърже, че цените са ни най-ниски в ЕУ защото и заплатите са ни такива. В отношение към средната ни заплата хич не са ниски, даже отиваме много напред
  • 89 От Варна

    15 0 Отговор
    Кварталът ни е известен като “Цветния”. Беше със стабилни фамилни къщи на 2-3етажа, заобиколени с китни дворчета и много зеленина, дървета, асмалъци и цветя. Но се нароиха с годините наследници, деца и внуци. И всички решиха да забогатеят от “дядовия” имот. Резултатът е: грозни разноцветни и разновидни блокове, залепени калкан до калкан по протежението на цялата улица. В повечето апартаменти никога няма да прониква слънчев лъч, защото сградата е ориентирана не според светлината, а с цел да се застрои максимална площ. Обикновено си на ръка разстояние от съседната кооперация, надничате си в прозорците. След строежа, разбити улици и тротоари, плътно паркирали коли, не можеш да се разминеш спокойно. Вечер в тъмното се вижда, колко прозорци не светят, изобилие на празни жилища! Но се строи- апартаменти -кутийки. Разпределение-луда работа, ще се чудиш коридор ли е, спалня ли е? И стиропор и гипсокартон в изобилие! Кой луд ще купи това, се чудя?

    Коментиран от #91, #93

  • 90 Цончо Ганчо

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "Мгобози":

    Виж ся, като не можеш да си позволиш някои неща и си оставаш с мрънкането и “другите са ми виновни”
  • 91 добружанци байно

    3 0 Отговор

    До коментар #89 от "От Варна":

    ми а сети се кой се довлече във Варна последните пет - десет години
  • 92 Аз Кочо

    6 2 Отговор
    Абе стоянов първо може ли да става сравнение между мръсна, бедна София с Париж или Лондон там цените са такива каквито цитираш. Второ, балонът на имотите е световен защото всички цент. Банки водеха една и съща политика. Затова и в Букурещ цените са надути както навсякъде. Трето каква корелация има между цена 1800 евро м2 наем от 300 евро и заплата 1500 лв бруто.?
  • 93 В панелката е истината

    3 2 Отговор

    До коментар #89 от "От Варна":

    Прав си, много грозен квартал, като и така наречения Левски 2 /виж, Левски 1 е съвсем друга бира - най-добрия варненски квартал/. Но в Цветния има и панелни блокове. Със светли стаи, с правилна форма, голяма площ и.... още хиляда предимства. Но строителните фирми ви зомбират да купувате нескупосаните им коптори, така нареченото "ново строителство". Тук, в България рядко новото и промяната са хубави думи, за съжаление.
  • 94 Дядо Благо

    3 0 Отговор

    До коментар #76 от "Наблюдател":

    Не ти е виновен капиталицма, ами - глупостта ти! Има и панелни блокове. Със светли стаи, с правилна форма, голяма площ и.... още хиляда предимства. Но строителните фирми ви зомбират да купувате нескупосаните им коптори, така нареченото "ново строителство". Тук, в България рядко новото и промяната са хубави думи, за съжаление. Съжалявам, че си се подвел, но решението /глупостта, която си направил/ с е изцяло твое.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Домакин

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    В коя страна на ЕС строител взема толкова «високи заплата» Че всички качествени строители отидаха да работят в тези страни
  • 97 Колио

    1 0 Отговор
    "в една нормална държава" - ето я разликата, Стоянчо, шеф на луксимо и квот си щеш още. В една нормална държава, в която има улици, тротоари, градски транспорт, детски градини и училища, в която населението се увеличава, защото икономиката е развита и продължава да расте, в която лихвите по кредитите са фиксирани (над 50% дял в ЕС, за разлика от тук) може да поеме цени от 5-6000 евро на квадрат. За качеството на сградния фонд да не говорим.

    Тук всеки коптор вече тръгва от 2000 евро на квадрат. А нацията се топи, качеството на живот пада. Хайде да ви видим цените на имотите след 2-3 г. къде ще се върнат.