Отидете към основна версия

13 584 97

Стоянов: Мит и заблуда е, че цените на жилищата у нас са високи

  • никола стоянов-
  • luximmo-
  • жилища-
  • цени-
  • недвижими имоти

България е с най-ниска цена на квадратен метър жилищна площ в ЕС

Снимка: М. Богданова ©

През текущата година цените на жилищата у нас продължиха възходящия си тренд. Това беше и продължава да е повод за редица дискусии относно това колко скъпи са апартаментите у нас и какво очаква пазара. Средната цена на квадратен метър жилищна площ у нас е 932 EUR, а средният наем е 310 EUR, сочат данните от изследване на Compare the Market Australia. Веднага след нас се нарежда северната ни съседка. В Румъния средната цена е 1264 EUR/кв.м, а месечната рента е 349 EUR.

Дългогодишни посредници на недвижими имоти също смятат, че пазарът у нас е евтин. „Не смятам, че в съседните региони цените на жилищата са като в България. Това за мен е абсолютен мит и заблуда. Цените в България все още са едни от най-ниските в Европа, а от ЕС са най-ниските. Става дума за взаимосравними имоти. Не може да се сравнява топ локация „Докторски паметник“ или „Иван Вазов“ с най-непрестижните квартали на други европейски столици“, коментира за най-големия за недвижими имоти у нас imot.bg Никола Стоянов, собственик на агенция LUXIMMO.

„Обикновено мантрата, че цените у нас са наравно с европейските, е от хора, които не разбират от този бизнес, нямат информация от чужди пазари – просто са отворили някой сайт, видели са един имот и са ги сравнили с най-скъпите имоти у нас. Цена в София от 1500 EUR/кв.м. за качествено ново строителство с висок клас материали е двойно по-ниска от съседните балкански столици, а от столиците в Западна Европа е 5-6 по-ниска!“, допълва Стоянов.

Това, което се предлага в България, все още е силно подценено. „Говорим като цяло за пазара, а не само за луксозния сегмент. Ако отидем в последния въобще не може да става и сравнение. Тук цена от 3000 EUR/кв.м се счита за някаква кощунствено висока цена. Тези имоти, които струват толкова, в една нормална държава и то не в столица, започват от 10 000 – 12 000 EUR/кв.м. Въобще не може да става никакво сравнение“, уточнява Стоянов.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 84 гласа.

Свързани новини