Отидете към основна версия

2 447 10

4 чудати професии от миналото, които вече не съществуват

  • професия-
  • работа-
  • занаят-
  • умение-
  • изчезнали-
  • минало-
  • история

Модернизацията и технологиите премахват нуждата от тези професии

Снимка: Shutterstock

Скоростното развитие на технологичния свят и включването на изкуствен интелект във всяка област от живота ни неизбежно водят до промени в нашето ежедневие. И все по-ясно го забелязваме. Съществуват основателни опасения сред хората, че някои занятия ще станат излишни и че светът ще се промени до неузнаваемост спрямо това, към което сме свикнали.

Това съвсем не е първият път, когато човечеството изпитва подобни опасения. И те са се оказали оправдани, понеже много от професиите, които съществуват днес, са съвършено нови за света. Но дори и не подозираме за всички онези, които са изчезнали и мнозина дори не подозират, че са съществували. През различни периоди на нашата история, определени занаяти естествено са изчезвали или са претърпели драстични промени в своята същност. Тук ще ви запознаем с някои от тях, които звучат причудливо и ни карат да се замислим колко различен е бил светът само преди век.

Четири професии, които вече не съществуват:

Отговорник за подреждане на кегли: В началото на 20 век, боулинг залите в САЩ са разчитали на работници за подреждане на кеглите, които биват заменени от машина, изобретена през 1936 година от Готфрид Шмит. Посещавайки боулинг зала в наши дни много добре знаем колко бързо и ефективно работи машината. Запалител на улични газени лампи: Тази романтична дейност изчезва с въвеждането на електрическите лампи в края на 19 век, но преди няколко века специални служители са следели за светлината по улиците и са палили газовите лампи при първите признаци на настъпващата вечер. Оператор на асансьор: Необходимостта от квалифициран човек за управление на ранните версии на асансьорите изчезва с разпространението на автоматичните асансьори след Втората световна война. Работата на оператора на асансьор се е състояла в това да придружава хората до различните етажи на сградата, но днес вече имаме копчета за тази цел. Професионален ловец на плъхове: Професия, търсена през 19 и 20 век за борба с бълхите и чумата в Англия, която вече не съществува поради промените в методите за контрол на вредителите. Ловците на плъхове използвали обучени животни, за да ловят вредителите като най-често това били кучета. Носят се обаче интересни градски легенди за това, че ловците на плъхове умишлено не убивали гризачите, които разпространяват коварни зарази, а ги пускали обратно на свобода, за да продължат да имат работа. Независимо дали това е вярно или не, тази професия не съществува от повече от век и няма изгледи да се завърне.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Свързани новини