Отидете към основна версия

13 139 30

Русия промени съдбата на Сирия

  • русия-
  • александър дворников-
  • сирия

Според генерал-полковник Александър Дворников през последните месеци ситуацията в страната е фундаментално променена

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Действията на руските сили през последните месеци фундаментално промениха ситуацията в Сирия.“ Това заяви командващият на руските сили в Сирия генерал-полковник Александър Дворников. Той командва войските още от началото на руската кампания в Сирия на 30-ти септември. През седмицата, Дворников даде първото си интервю пред "Российской газете", като Факти.бг ви представя най-важните точки от него:

Когато руските сили започнаха операциите си в Сирия, ситуацията определено не беше в полза на Дамаск. Терористите, чиито брой възлизаше на около 60 000 души, бяха завладели по-голямата част от територията на Сирия. Те бяха превзели едни от най-големите градове като Идлиб, Ракка и Палмира. Под техен контрол бяха повечето от предградията в Дамаск и Хомс. Бяха предприели сериозна офанзива в провинцията Латакия и се подготвяха да превземат Алепо. Маршрутът между Дамаск и Алепо е ключов, защото свързва южната и северната част на страната и бе под постоянен риск от блокиране от страна на терористите. В същото време правителствените сили бяха на ръба на изчерпването след 4-годишна борба и едвам удържаха натиска на терористите. Населението пък масово напускаше страната.

Действията на руските сили в течение на 5 месеца и половина фундаментално промениха ситуацията в страната. В основата на успеха бяха координираните действия на руските самолети по въздух и сирийските правителствени сили по суша. За да подобрим общите бойни способности в рамките на военно-техническото съдействие, ние помагахме на сирийската армия във въоръжението с модерни оръжия и военно оборудване. Това бяха артилерийски системи, системи за комуникация и разузнаване.

Беше създадена система от военни съветници. Те успешно разрешиха проблема с обучението на правителствените войски и кюрдските бойни групи. Нашите съветници имаха активно участие и в подготовката за военните действия. Тези взаимни действия ни позволиха да унищожим инфраструктурата и каналите за доставки на терористите. Това принуди терористите да се откажат от мащабните офанзиви и да започнат да действат в малки групи.

Най-важното е, че тези действия насърчиха сирийския народ. Сирийците разбраха, че бойците на Ислямска държава и фронтът Ал Нусра могат да бъдат победени. Самото общество започна да организира доброволни бойни групи. Днес в тези групи има няколко хиляди души, които се бият с терористите.

Доказателство, за това е, че бойците на Ал Нусра бяха изтласкани от редица населени райони в централните и южните части на страната. Въпреки разногласията си с Дамаск, сирийските кюрди започнаха активни бойни действия срещу Ислямска държава в северните райони на страната.

Превземането на ключови райони в североизточните части на провинцията Алепо сериозно затрудни прехвърлянето на подкрепления от Турция през коридора между Джарабулус и Азаз. Така се създадоха условия за поражение на ДАЕШ в северните части на Аелпо. Терористите най-накрая бяха прогонени от провинцията Латакия. Прочистени бяха и крайбрежните зони, където се концентрира голяма част от сирийското население.

В момента се води борбата за отвоюването на древния град Алепо. То ще разсече Ислямска държава на две части. Отваря се пътя към Ракка и Деир ез Зор, което ще позволи овладяването на иракската граница. Възстановихме контрола над трите най-големи петролни и газови находища, които преди това служиха като източник на средства за групировката.

От военна гледна точка е много важно, че сирийските правителствени сили наложиха контрол над основните пътища в страната. Тези войски, подкрепени от въздуха, освободиха около 400 населени места. Терористичните групи загубиха своята инициатива в бойните действия. Територията, контролирана от тях беше съществено ограничена. Превантивните мерки срещу терористите са един вид гаранция за сигурността на нашата страна. Много важно е, че бе повишен морала на сирийския народ и правителствените сили в частност. Разделението на страната беше предотвратено.

Нашата организация позволи буквално за дни, на летището Хмеймим, да бъдат разположени всички необходими инфраструктурни съоръжения, сгради и самолетна логистика. В базата има 60 руски офицери, които съблюдават процеса на спазване на примирието. Въпреки, че има нарушения, като цяло са наблюдава режим на прекратяване на бойните действия. Най-активен е процесът на примирие в районите Хама и Хомс. Надяваме се, че там съвсем скоро боевете ще спрат напълно. Най-важното е, че процесът по примирие се разширява. При моето заминаване военните действия бяха прекратени от 43 бойни групи, а 51 бяха подписали споразумението за примирие. Днес, този брой постоянно се разширява. Тревожно е обаче това, че турски артилерийски части обстрелват кюрдските сили в северната провинция Алепо. Там те се борят с фронта Ал Нусра. Това значи, че Анкара подкрепя терористите, които се опитват да блокират процеса по помирение.

Няма да скрия, че на територията на Сирия действат руски подразделения на силите за специални операции. Тези сили извършват допълнителни проекти за проучване, относно въздушни удари на руската авиация и насочват самолети към техните цели в отдалечени райони. Извършват и други специфични задачи. Нашите служители подпомагат сирийските колеги в планирането и провеждането на бойни операции срещу терористи.

В Сирия Русия е оставила необходимото количество единици, които да съблюдават спазването на споразумението за примирие. Също така те трябва да осигурят безопасността на нашите полети от базата Хмеймим.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини