Last news in Fakti

26 Март, 2016 05:46 13 133 30

Русия промени съдбата на Сирия

  • русия-
  • александър дворников-
  • сирия

Според генерал-полковник Александър Дворников през последните месеци ситуацията в страната е фундаментално променена

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Действията на руските сили през последните месеци фундаментално промениха ситуацията в Сирия.“ Това заяви командващият на руските сили в Сирия генерал-полковник Александър Дворников. Той командва войските още от началото на руската кампания в Сирия на 30-ти септември. През седмицата, Дворников даде първото си интервю пред "Российской газете", като Факти.бг ви представя най-важните точки от него:

Когато руските сили започнаха операциите си в Сирия, ситуацията определено не беше в полза на Дамаск. Терористите, чиито брой възлизаше на около 60 000 души, бяха завладели по-голямата част от територията на Сирия. Те бяха превзели едни от най-големите градове като Идлиб, Ракка и Палмира. Под техен контрол бяха повечето от предградията в Дамаск и Хомс. Бяха предприели сериозна офанзива в провинцията Латакия и се подготвяха да превземат Алепо. Маршрутът между Дамаск и Алепо е ключов, защото свързва южната и северната част на страната и бе под постоянен риск от блокиране от страна на терористите. В същото време правителствените сили бяха на ръба на изчерпването след 4-годишна борба и едвам удържаха натиска на терористите. Населението пък масово напускаше страната.

Действията на руските сили в течение на 5 месеца и половина фундаментално промениха ситуацията в страната. В основата на успеха бяха координираните действия на руските самолети по въздух и сирийските правителствени сили по суша. За да подобрим общите бойни способности в рамките на военно-техническото съдействие, ние помагахме на сирийската армия във въоръжението с модерни оръжия и военно оборудване. Това бяха артилерийски системи, системи за комуникация и разузнаване.

Беше създадена система от военни съветници. Те успешно разрешиха проблема с обучението на правителствените войски и кюрдските бойни групи. Нашите съветници имаха активно участие и в подготовката за военните действия. Тези взаимни действия ни позволиха да унищожим инфраструктурата и каналите за доставки на терористите. Това принуди терористите да се откажат от мащабните офанзиви и да започнат да действат в малки групи.

Най-важното е, че тези действия насърчиха сирийския народ. Сирийците разбраха, че бойците на Ислямска държава и фронтът Ал Нусра могат да бъдат победени. Самото общество започна да организира доброволни бойни групи. Днес в тези групи има няколко хиляди души, които се бият с терористите.

Доказателство, за това е, че бойците на Ал Нусра бяха изтласкани от редица населени райони в централните и южните части на страната. Въпреки разногласията си с Дамаск, сирийските кюрди започнаха активни бойни действия срещу Ислямска държава в северните райони на страната.

Превземането на ключови райони в североизточните части на провинцията Алепо сериозно затрудни прехвърлянето на подкрепления от Турция през коридора между Джарабулус и Азаз. Така се създадоха условия за поражение на ДАЕШ в северните части на Аелпо. Терористите най-накрая бяха прогонени от провинцията Латакия. Прочистени бяха и крайбрежните зони, където се концентрира голяма част от сирийското население.

В момента се води борбата за отвоюването на древния град Алепо. То ще разсече Ислямска държава на две части. Отваря се пътя към Ракка и Деир ез Зор, което ще позволи овладяването на иракската граница. Възстановихме контрола над трите най-големи петролни и газови находища, които преди това служиха като източник на средства за групировката.

От военна гледна точка е много важно, че сирийските правителствени сили наложиха контрол над основните пътища в страната. Тези войски, подкрепени от въздуха, освободиха около 400 населени места. Терористичните групи загубиха своята инициатива в бойните действия. Територията, контролирана от тях беше съществено ограничена. Превантивните мерки срещу терористите са един вид гаранция за сигурността на нашата страна. Много важно е, че бе повишен морала на сирийския народ и правителствените сили в частност. Разделението на страната беше предотвратено.

Нашата организация позволи буквално за дни, на летището Хмеймим, да бъдат разположени всички необходими инфраструктурни съоръжения, сгради и самолетна логистика. В базата има 60 руски офицери, които съблюдават процеса на спазване на примирието. Въпреки, че има нарушения, като цяло са наблюдава режим на прекратяване на бойните действия. Най-активен е процесът на примирие в районите Хама и Хомс. Надяваме се, че там съвсем скоро боевете ще спрат напълно. Най-важното е, че процесът по примирие се разширява. При моето заминаване военните действия бяха прекратени от 43 бойни групи, а 51 бяха подписали споразумението за примирие. Днес, този брой постоянно се разширява. Тревожно е обаче това, че турски артилерийски части обстрелват кюрдските сили в северната провинция Алепо. Там те се борят с фронта Ал Нусра. Това значи, че Анкара подкрепя терористите, които се опитват да блокират процеса по помирение.

Няма да скрия, че на територията на Сирия действат руски подразделения на силите за специални операции. Тези сили извършват допълнителни проекти за проучване, относно въздушни удари на руската авиация и насочват самолети към техните цели в отдалечени райони. Извършват и други специфични задачи. Нашите служители подпомагат сирийските колеги в планирането и провеждането на бойни операции срещу терористи.

В Сирия Русия е оставила необходимото количество единици, които да съблюдават спазването на споразумението за примирие. Също така те трябва да осигурят безопасността на нашите полети от базата Хмеймим.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    4 4 Отговор
    Като почитател на руското въоръжение и бойна техника не може да не съм доволен. Много съм доволен. Разкошно!

    Коментиран от #13

  • 2 Ветеран от Афганистан

    4 2 Отговор
    Ако Тръмп стане президент, и подаде ръка на Путин, жална им майка на амуджите... и на Саудитска Арабия и Турция тоже !

    Коментиран от #4

  • 3 Carfen

    3 2 Отговор
    Ще е прекалено лесно. САЩ са известни като единствената развита държава с инфантилно население(не всички, разбира се, а по-голямата част), на което може да се влияе. Има прекалено големи интереси Клинтън да е президент. Постоянно ще изтъкват "големият трудов стаж" на г-жата(въпреки скандалите които забърка с некопетентното си самочувствие), срещу липсата на опит с държавния апарат на Тръмп и нещата много лесно биха залитнали в грешна посока. Но нека видим 😊
  • 4 Монго

    0 5 Отговор

    До коментар #2 от "Ветеран от Афганистан":

    Американския президент вече е избран-Хилърито...
  • 5 стратокастър

    4 3 Отговор
    След като бяха от воювани петролните полета ... руснаците се изнизаха!Това е причината за която руснаците биха пътя до Сирия! А приказките за "братския "сирийски народ са вятър работа!

    Коментиран от #7

  • 6 БУМ БАМ

    2 3 Отговор
    НАШАТА СЪДБА БЪЛГАРСКАТА КОЙ ЩЕ Я ПРОМЕНИ .КОЙ ЩЕ НИ ИЗМЪКНЕ ОТ КОЛОНИАЛИЗМА ???? ИЗПИХА НИ КРЪВЧИЦАТА ЕВРОАТЛАНТИЦИТЕ И ПОЛИТИКООЛИГАРСИ !!!!::::

    Коментиран от #8, #10

  • 7 Монго

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "стратокастър":

    Стратокастрираний, американците защо са в Ирак, заради сините очи на иракчаните ли?
  • 8 onq s konq

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "БУМ БАМ":

    Прекаляваш с РУСКИЯ БОРШ,а от него се затъпява-казвам ти го за добро:)

    Коментиран от #17, #18, #20, #21, #24

  • 9 киро

    5 0 Отговор
    Анкара подкрепя терористите ! Така че да не се оплакват от атентатите които им се спретват !!!!!
  • 10 Провинциалист

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "БУМ БАМ":

    Изпиха ни кръвчицата бившите комунисти и ДС агенти с помоща на Русия,въпреки европейския съюз,"драги ми"!

    Коментиран от #14

  • 11 Провинциалист

    2 5 Отговор
    Страшен самолетоносач и безаналогова военна техника имат рашките.Безнадеждно изостанали технологично с десетилетия.

    Коментиран от #26

  • 12 стоян георгиев

    3 4 Отговор
    кво е променила русия ще се види на финала!за сега асад държи една малка част от страната ,а въпреки рекламата ислямистите са си там и ще се наложи прозападната коалиция в краина сметка да ги унищожи.единственото дето постигна русия е временно отлагане падането на асад.
  • 13 bob

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "mediator37":

    http://gospodari.com/%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%85%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%B0%E2%80%A6-%D1%81-%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-video70578.html?fb_action_ids=10202814729489866&fb_action_types=og.comments
  • 14 БУМ БАМ

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Провинциалист":

    ЛЕНТЯЙ НАЙ ВЕРОЯТНО И КРАДЛИВ НА НАРОДНИ ПАРИ СИ ЩОМ ЗАЩИТАВАШ ТАЗ КЛИКА???!!::КАЖИ СИ И БАЩА ТИ Е БИЛ КОМУНИСТ И МОЯ НО ЗА МОЯ ГАРАНТИРАМ ЧЕ НЕ Е КРАЛ И НЕ КРАДЕ В МОМЕНТА СИНЪТ НА СТАЛИН БЕ В ЗАТВОРА И КОГАТО НЯКОИ ИЗДЪНЕШЕ ВЛАСТТА ДОРИ И ИЗЧЕЗВАШЕ В ДЪН ЗЕМЯ А СЕГА ДА КАЖЕШ СТАБИЛНАТА НОВА ВЛАСТ КОЙ Е ОСЪДИЛА И ВКАРАЛА В ПАНДЕЛАТА ?? НЕ ЧАКАМ ОТГОВОР ЩОТ Е ЯСНО .НИКОЙ .ТОВА СТЕ ВИЕ ЛАМТЯЩИ ЗА КИНТИ РОДООТСТЪПНИЦИ БЕЗ СРАМ И ДОСТЙНСТВО !!!!:::::
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 рес еоод

    3 2 Отговор
    спасителите на европа
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Раптор

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    А ОТ ТВОИТЕ КОМЕНТАРИ СЕ ЗАТЪПЯВА ОЩЕ ПОВЕЧЕ. ТАКА, ЧЕ СПРИ ДА РЪСИШ ПРОСТОТИЯ И СИ ГЛЕДАЙ 25 ГОДИШНИЯ ТАРАЛЯСНИК БМВ.
  • 19 брей,брей

    4 2 Отговор
    И на най-големите малоумници е ясно че Володя удари с един куршум(респективно ракети) не два ,а няколко заека... 1-во -Изчисти си старите складове задръстени от морално остаряло оръжие,като по тоя начин направи място за ново - военно-промишленият комплекс няма да бездейства я...2-ро -перфектно бойно занятие на чужда територия-друг ще сърба последиците от замърсяванията...3-то -със "загубата" на един дърт изтребител-бомбардировач намери начин да спре редица неизгодни за рашките проекти с Турция,не за друго а щото вече няма пари да ги реализира...4-то-наби го четвъртит на цяла Европа,(е са вече мурзилките вият от кеф) щото тия бомбардировки бяха като да хвърля запалени кибритени клечки в мравуняк,и мравките побягнаха ,знае се накъде...5-то -порастна още повече в очите на народа си...6-то -продаде и продава оръжие и муниции на Сирия..7-мо -осигури си достъп до нефтените полета...Има и 8,9,10 и т.н...ама не ми се пише че ми се стопли ракията...айде лека...
  • 20 НЯКОЙ СИ

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Ти внимавай с пунша драги !!!!
    Води до оглупяване !!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 onq s konq

    3 3 Отговор
    Единственото разумно обяснение да се разстроите толкова много от една моя толкова безобидна кулинарна препоръка относно БОРША...е ЧЕ СТЕ С ЛАБИЛНА ПСИХИКА!Въросът обаче е ЗАЩО АЗ СЕ ЗАНИМАВАМ?...А отговорът е ЗА КЕФ!...от време на време:)

    Коментиран от #23, #25

  • 23 Монго

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "onq s konq":

    Сега да вземеш да напишеш от другия ник- о&k похвално слово за първия си ник. Нали така правиш кобилкин в темите за автомобили? Хайде отворко...
  • 24 999

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Ако е така както казваш ти си изял 10 цистерни с борш.
  • 25 999

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "onq s konq":

    Ние надали сме лабилни ама на теб ти е лабилна втулката със сигурност.Това че хората са против твоите простотии и всеки те храни е нормално а на някои им и доставя и удоволствие.
  • 26 ДонДигиДон

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Провинциалист":

    То се видя кой, кое е и кой за какво се бори, щом Западната коалиция за година и половина с техните бонбардировки и високи технологии успяха да увеличат границите на ислямска държава почти до Дамаск. А сега само за половин година нещата са коренно променени, дори от НАТО признаха(неофициално), че Руската операция е в пъти по ефективна от тази на Западната коалиция. Но каквото и да се случва, винаги Русия ще е виновната за всичко, защото западната пропаганда е в цял свят а руската е само в Русия.
  • 27 размисли

    4 1 Отговор
    Заключенията ти са принципно верни като краен резултат. Обаче ми се струва, че някак си условието на задачите ти е леко объркано. О.К., руснаците извлякоха полза от война, но:
    - Оръжия продава всеки. Не съм се интересувал какво въоръжение е използвано/закупено в тази война, но надали е 100% руско, нали?
    - "редица неизгодни за рашките проекти с Турция,не за друго а щото вече няма пари да ги реализира" - не сериозно твърдение.
    - "осигури си достъп до нефтените полета", също относително.
    - не знам и доколко си прави за мравките, доколкото в цялата бежанска криза сирийците надали имат половината от бежанците, напъплили Европа.
    С други думи:
    Подготовката за войната и основата за "бежанката криза" мина по план , но изпълнението от един момент нататък, излезе от контрола на плановиците. Активното включване на Русия и крайният резултат пък явно съвсем объркаха сценаристите.
    Краен резултат:
    Провалени НАТО-вски планове не само като война, но и като очаквани развръзки и ползи за запада. Затвърдени позиции на Русия и подобряване имиджа й. Поредната разбита страна, която няма да доживеем да стъпи на краката си. Доста неочаквана реакция и на Турция - сериозна аларма за истинската й същност и амбиции. Страх в Европа, който дори още не знаем доколко е реален, а тепърва ще трябва да се борим с него. Тоест май единственият спечелил ще излезе, че е Русия. Всички останали нещо са загубили: очаквания, бъдеще, имидж, спокойствие...
    А най-тъпото в случая е, че това дори не беше война на Русия. Не Русия е виновна за последиците от нея.
    Коя ще е следващата Сирия?

    Коментиран от #28

  • 28 размисли

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "размисли":

    ...всъщност, ако оставим настрана Сирия, може би един от основните замисъли на конфликта бе частично реализиран:
    Вкарването на подривни елементи в Европа и дестабилизирането й. Времето ще покаже, доколко Европа ще се справи с провокацията и дали ще си направи правилните изводи. Дано сме имали по-голям късмет от планираният.

    Коментиран от #29

  • 29 Бай хой

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "размисли":

    Това пе последният пнапън на "свободните" и "независими" западни медии да хвърлят мъгла и да водят хибридна война.

    Не сме толкова късопаметни та да забравим че само преди две три години сащ, нато и ЕС изпратитези джахидисти в Сирия като ги наричаше тогава бунтовници против диктатора. Тогава хамериканските държавници се срещаха с багдади.

    Та ясно е кой разруши живота и държавата на тези хора и ги превърна в бежанци.

    Само че сега с бежанците се завръщат обратно и изпратените от нато джахидисти и наблюдаваме новото явление - споменавам го за пръв път и ще го чувате често за съжаление- ОБРАТНОТО ДЕЙСТВИЕ НА ПЕТАТА КОЛОНА. От това ще страда Европа, от собствените си камъни. Който сее вятър ще жъне бури.

    А така оялите се евро лидери се разхождат с охрана и през к..а им не е за обикновените хора.
  • 30 Бай Коста

    2 0 Отговор
    Докато тук се спори за качествата на руската чорба, Асад взе няколко глътки въздух и с малко помощ освободи Палмира.