Отидете към основна версия

4 306 90

Социализмът се завръща след 24 години лутания в прехода

  • цени-
  • нелоялни търговски практики-
  • таван на цените

Разбиранията на служебния кабинет за високите цени в магазините и борбата с тях е едно към едно наследена от времената на Тодор Живков

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не е за вярване - президент на европейска държава призовава назначеното от самия него служебно правителство да има като основна задача "борбата с бедността". В 2023 година ние ще се борим с бедността със силите на държавата. И правителството отговаря достойно - ще следи цените от производител до магазините и "ще взима мерки", ако те са високи. Лидерът на БСП Нинова отива още по-далеч и подсказва на кабинета- "сложете таван на цените". Някой помни ли преди 24 години, че имаше таван на цените, правителството определяше с постановление колко да струва захарта и олиото, а в магазините цареше дефицит.

Според българската Конституция работата на служебното правителство е да "организира и проведе честни избори". За целта то е ограничено във времето и няма как да се занимава с проблеми от компетентността на редовен кабинет. Но за президента Радев това (Конституцията) не е проблем.

И се започва- дълга поредица от министри, премиерът и внимателно подбрани експерти, заедно с лидери на политически сили, изповядващи носталгия по отминали времена дефилират по националните медии. Те говорят с плам, както по време на конгрес на БКП преди години как ще направят всичко възможно, за да понижат високите цени. В ието на народа, разбира се. Пак имаме борба със спекулата, както преди години, само че този път с терминологията "нелоялни търговски практики". Вървим към въвеждане на отряди от съзнателни граждани ,които следят цените и "информират" когото трябва да видени от тях нарушения.

Къде отиде пазарната икономика? Някой задава ли си въпроса, че на пазара всичко е зависимо от предлагането и търсенето, а конкуренцията регулира отклоненията? Как така, без борба на служебното правителство с цената на олиото, в повечето вериги то вече е на нива от 3.50-4.00, при 5-6 лева преди година. А някой пита ли защо хлябът, на който великодушно депутатите премахнаха ДДС не само не поевтиня, както ни убеждаваше Кукушева от браншовата организация на хлебарите, а поскъпна. Къде отидоха тези 20% данък, подарени от депутатите на бранша? А очевадният монополизъм на "Лукойл" на пазара за горива? И диктуването на цените на горивата от рафинерията при почти пълната липса на конкуренция.

И докога у нас причина за бедността ще са цените в магазините? Никой не смее да каже, че имаме регулаторни органи-КЗП, КЗК- които не си вършат работата. Нито картел откриват, нито злоупотреба с държавни помощи и субсидии. Бедните са бедни, защото нямат достатъчно доходи, а не защото сиренето им е скъпо. Като намалим цените на сиренето с глоби и уговорки с вериги магазини, кой ще спечели -не само бедните, но и тези с високи доходи. Къде е тук справедливостта? И какво ще стане ако в титаничната битка на правителството с "нелоялните търговски практики" някои от чуждите вериги за хранителни стоки ни напуснат?

Ще се върнем в социализма като икономическа система- хората на президента ще определят цените, в магазините ще се появи дефицит, хубавите стоки ще се раздават с връзки, може да възродим и Кореком за чужденците, които идват у нас. Левът ще остане непокътнат, еврото ще се получава срещу регламент и в определени количества, ако пътуваме зад граница. И бедността не само че няма да изчезне, но ще се увеличи. но пък може да си направим президентска република и да напуснем ЕС и НАТО, както мечтаят любителите на копейки.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 72 гласа.

Свързани новини