Last news in Fakti

10 Декември, 2023 13:06 2 456 30

Слугинажът действа по задачата срещу „Лукойл“

  • дерогация-
  • лукойл-
  • цени-
  • горива

Действията на държавата и законодателя срещу „Лукойл“ целят да направят работата на рафинерията невъзможна. Това се прави по линия на общите европейски решения, които се разполагат във времето – за пълен отказ до 2027 г. от руски енергийни доставки, руски инвестиции и изобщо всякакво търговско взаимодействие с Русия

Слугинажът действа по задачата срещу „Лукойл“ - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В контекста на геополитическия сблъсък между атлантическия фактор в лицето на САЩ, които опитват да запазят глобалната доминация, която получиха през 90-те години, от една страна, и Русия и Китай, от друга страна, които се опитват да разколебаят американското глобално надмощие, цяла Европа е принудена да търпи щети, свързани с отказа от руски енергийни ресурси. Най-дълбоко страда Югоизточна Европа, която в най-голяма степен е свързана с доставките на газ и нефт от Русия.

Грубият натиск за изтласкването на „Лукойл“ от България следва да се разглежда единствено в този план. И никаква дерогация, договорки на Асен, високи цени на бензина и дизела, господстващо положение и други подобни популистки дъвки нямат значение. Действията на държавата и законодателя срещу „Лукойл“ целят да направят работата на рафинерията невъзможна. Това се прави по линия на общите европейски решения, които се разполагат във времето – за пълен отказ до 2027 г. от руски енергийни доставки, руски инвестиции и изобщо всякакво търговско взаимодействие с Русия. И докато Чехия, Словакия и Унгария се опитват да удължат сроковете на дерогацията за техните рафинерии, ние, като нация без особени традиции в организацията на съвременна държавност, решаваме да се откажем преди края на дерогацията. Схващате ли този парадокс?! Уверявам ви, парадоксът не е свързан с високи цени. Парадоксът на действията на някои наши политически партии се нарича „откупуване“. Всяка власт в България откупува времето, през което ще ѝ бъде разрешено да управлява. И тя се откупува основно със сделки в областта на отбраната и енергетиката. Но понякога и с други действия или решения, които се изискват от съюзника ни САЩ. Това на ГЕРБ отдавна им е прекалено ясно, а ПП го усетиха много бързо и започнаха да се самопредлагат на всички нива, превръщайки държавното управление в чисто брокерство и търговия от врата на врата.

Задачата за изхвърлянето на „Лукойл“ се следва толкова арогантно, че дори данъчните екипи, които редовно проверяват рафинерията, и които иначе са висококомпетентни, са натиснати да се държат в момента като данъчен башибозук. Въпросните екипи също се чувстват некомфортно, защото са принудени да тормозят рафинерията, без да имат основания. Целият подход към рафинерията е на оня принцип, що си с шапка или що си без шапка. Медийно кампанията се разви с обвинението, че „Лукойл“ са алчните виновници за високите цени на горивата. А в същото време по иск на OMV, към който се присъединява и „ИНСА Ойл“, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глобява с десетки милиони левове „Лукойл Нефтохим“ за ценова преса. От гледна точка на конкурентното право „Лукойл“ не може да продава на по-ниски цени от пазарните.

Явно, че аргументите за цените служат единствено за формиране на обществено мнение срещу „Лукойл“. Другата опорка – напоследък „Лукойл“ ползвал максимални количества руски нефт, преди имало микс с по-голям дял на неруския нефт. Всяка компания търси по-евтината суровина и това е най-нормалната практика. Задачата срещу „Лукойл“ е поставена отвън, но тук определени хора се движат под прожектора на OFAC и преиграват с измислянето на видове репресии срещу рафинерията. Изглежда ли ви нормално някой да носи документи срещу „Лукойл“ в американското посолство?! И да обещава зрелищна разправа по изгонването на руснаците, просейки индулгенция и допускане до властта?! Като много опитна партия ДПС бързо прецени, че САЩ са готови да преосмислят оценката си за тяхното присъствие във властта, защото войната в Украйна ще промени балансите в Черно море. По причина на войната не може вече да има руска рафинерия в Бургас, дори и тя да преработва неруски нефт. В този смисъл някой трябва да извърши настъпателните действия срещу „Лукойл“, особено когато ПП се ослушват. Така изведнъж присъствието на ДПС в държавните дела стана легитимно във връзка с поетите ангажименти. Искам обаче да подчертая следното. Обичайно американците подкрепят приватизацията, преминаването на естествените монополи в частни ръце, разтурването на държавни структури, свързани с енергийни доставки по дългосрочни и ексклузивни договори за горива, подкрепят изтласкването на руския газ, нефт и атомни мощности извън пазара на Европа и т.н. Американците считат, че действия в тази посока са полезни и дават възможност да се пребори руското влияние. Защото, според тях, на мястото на руския доставчик-монополист ще се появят други неруски доставчици. За съжаление, опитът по нашите ширини сочи, че подобни стъпки нанасят тежки щети на икономиката, без да се променя източникът на доставки. Видяхме това с руския газ – вкарване на посредници и планиране на заобиколни трасета през Турция. Русия продължи да си продава газа, но просто по-скъпо за нашата държава. Сега ще гледаме епизода и с руския нефт. Изгонване на „Лукойл“ и ребрандиране на рафинерията през покупка например от азерската SOCAR или друга компания с топли връзки на руския нефтен пазар.

Турските медии пишат, че „Лукойл“ предоставя заем от 1,5 милиарда долара на SOCAR, която през последните десет години изтегли няколко заема, за да построи рафинерията STAR в Турция. Инвестицията на SOCAR в строителството на STAR е 6,3 млрд. долара и представлява най-голямата по обем инвестиция в точка на производствена дейност в Турция. Отначало се доставя азерски нефт от леките сортове, но по-късно се изяснява, че рафинерията ще преработва руски нефт в обем на 10 млн. тона годишно. Вадим Воробьов, президент на компанията „Лукойл“, заявява, че турският пазар е от стратегическо значение. Още повече, че екологичното законодателство на ЕС стана прекалено строго и рафинериите в Европа са по-малко конкурентни от тези в Турция, Близкия изток или Азия. Като цяло инвестициите на SOCAR в енергийния сектор на Турция са около 20 млрд. долара. Така че със сигурност изгонването на „Лукойл“ от България ще обвърже нашата държава със схеми и нови трасета за заобикаляне на санкциите срещу руския нефт. Досегашната ни пълна зависимост от Русия за енергийни суровини се трансформира в директна зависимост от Турция. А нашенските борци срещу „Лукойл“ кроят планове да се включат някъде по трасето. Със сигурност Гуньо Адвокатина и Данко Харсъзина не могат да управляват активите на „Лукойл“, но могат да приключат рафинерията, инструментализирани за „високи геополитически цели“. Затова ще завърша с една перифраза на Ганьо Балкански, трябва и ние да клъвнем по нещо, току-тъй на сухо евроатлантизъм - бошлаф.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Андролова, смени си снимката!

    11 32 Отговор
    Парламентът разследва договора за пренос на газ с Турция, сключен от правителството на Донев. Според него България се задължава да плати на Турция 3,8 млрд. лева за следващите 13 години, независимо дали внася газ или не. През октомври стана ясно и че Европейската комисия разследва сделката заради възможни нарушения на правилата на Европейския съюз за конкуренцията.
    На няколко пъти членове на кабинета на Николай Денков обвиниха служебното правителство на Радев в сключване на неизгоден договор с турската страна.

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Сандо

    47 13 Отговор
    Крайно време е термина "съюзник",използван за САЩ да бъде заменен с друг термин,обозначаващ истинското състояние на взаимоотношенията ни.Подходящ би бил напр. "Господаря" или по-мекия "Боса",макар че и изпозвания напоследък,дори и с известна неопределеност "Посолството" да показва унизителното и подчинено положение в което се намираме.
  • 3 Гризнахме ли пак на Путин дръвцето?

    22 6 Отговор

    До коментар #1 от "Андролова, смени си снимката!":

    През октомври тази година стана ясно, че сделката е разследвана от Европейската комисия заради възможни нарушения на конкуренцията. Причината е, че "Булгаргаз" стана единственото дружество в ЕС, което има достъп до природен газ чрез турската инфраструктура.
    Така дружеството може потенциално да действа като посредник за газ от Турция. Газът там обаче в голямата си част е руски, а според публикация на "Капитал" от октомври със сключения договор "Боташ" не се задължава да доказва произхода на газа, който се пренася.

    Коментиран от #12

  • 4 Айде

    12 40 Отговор
    Глупости! Слугинажът подкрепя путин срещу нормалния свят!
  • 5 Кой позволи да ни прецака

    9 16 Отговор

    До коментар #1 от "Андролова, смени си снимката!":

    Русия чрез турския "Боташ"? Защо ще плащаме на турския оператор тези пари?

    Коментиран от #8

  • 6 Другарката

    18 44 Отговор
    АндроПова не можа да разбере,че русия НИКОГА няма да управлява света.Поради простата причина,че не може някой,който прави москвичи,да казва на тоя , който прави МУСТАНГИ ,как да живее!!!Чухте ли добре,другарко?

    Коментиран от #7, #23

  • 7 Ама,виж сега

    37 8 Отговор

    До коментар #6 от "Другарката":

    Някои хора пък,не могат да се примирят с факта,че Русия е била,Е и ще бъде велика сила.Не се напънай излишно да отричаш очевидни истини.Само да питам--мислиш ли,че страна,която може да прави космически ракети и атомни подводници има значение какви коли прави.

    Коментиран от #24

  • 8 Сандо

    29 5 Отговор

    До коментар #5 от "Кой позволи да ни прецака":

    А кой позволява на европейски държави да си купуват руски сгъстен газ,че и да нарастват обемите?Нещо намирисва европейската кочина,ама ние се парфюмираме с нещо мило и родно и се стараем да не забелязваме вонята от старата европа.

    Коментиран от #25

  • 9 Волгин

    8 16 Отговор
    Калина открай време не я слуша главата, затова и бих шута!
  • 10 Българин

    12 21 Отговор
    Путинистите трябва да са благодарни, че ЕС позволява инакомислие граничеща с национално предателство. За подобно поведение в Русия Андролова или щеше да бъде в колония за 10 години или щеше да падне от прозореца.

    Коментиран от #14

  • 11 Механик

    10 22 Отговор
    Смешно е когато презрени руски роби обвиняват други в слугинаж!
  • 12 без имена

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гризнахме ли пак на Путин дръвцето?":

    е ,и с кого друг да имат есклузивен договор? с гърция , дето до вчера се провокираха ли ? относно параметрите-ако има нередности да се разследват.
  • 13 Васил

    5 11 Отговор
    Ама като искат да работят да си плащат данъците а не да шикалкавят!
  • 14 Лизач

    9 3 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Ти почивка нямаш ли?
  • 15 Объркано Атлантиче

    15 6 Отговор
    Унгарският премиер Орбан:

    Една от силните страни на американците е способността им да представят това, което всъщност е американски интерес, като универсална ценност. Това изглежда като малък трик. Но това има сериозни интелектуални последствия, защото ако градиш външна политика, основана на ценности, криейки интересите си, тогава се лишаваш от възможността да водиш смислен диалог.

    В крайна сметка човек не се опитва да съгласува интересите, той трябва да избере ценностите, прокламирани от другата страна. Не можете да се защитавате срещу това, което знаете, че всъщност са американски интереси, защото тогава трябва да спорите срещу тези ценности. Това се случва ден и нощ. Не можем да водим смислени дискусии по основни въпроси на външната политика, защото никой не желае да се ангажира да представлява собствените си интереси.
  • 16 Помияр

    8 14 Отговор
    Четиво за тълпата в типичен кгб вариант Хитро манипулиране в полза на руския интерес.И унищожаване на българия на бг политиката и в частност на управляващите в момента. Както винаги се прави когато у нас се прави нещо във вреда на руския интерес . Този път обаче в случаят с лукойл нещата са по различни Купувача ще е или държавата или консорциум без руска връзка. Управлението на държавата е в хора и партии които са опоненти и се контролират взаимно.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Павел Николаев

    17 7 Отговор
    Доста силна статия и прекрасен анализ.
  • 19 ха ха

    10 12 Отговор
    Много сте забавни от петата колона. Пропагандата ви е трепач. Жалко, че страда цялото население на България от меара ви да посрещате ботушки на Охлюв мост: "... и Русия и Китай, от друга страна, които се опитват да разколебаят американското глобално надмощие..."

    Къде слагате Русия като глобална сила, бре? Тя вече и регионална не е. Индия да бяхте сложили, Саудитска Арабия дори ще разбера, ама Русия!?!?!? Къде тази държавица с 2% от световния БВП я слагате там където не са Япония, Германия, Великобритания и Франция дори?

    Коментиран от #21

  • 20 Да благодарим на Факти.

    6 12 Отговор
    Че чат-пат разбираме за душевните терзания на някой русофилски б°клук.

    4 000
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Павел пенев

    12 7 Отговор
    Браво Калина,чудесен коментар но не е за простаци депутати и техните корумпирани лидери.
  • 23 Павел пенев

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "Другарката":

    Да, но тези които правят мустанги управляват мафията и са дъргавни терористи. Какво предпочиташ?
  • 24 Българин

    5 8 Отговор

    До коментар #7 от "Ама,виж сега":

    Ами има. То и Северна Корея изстреля спътник и прави ракети, но не можеш да я сравниш с Южна, нали?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Аз съм само цвят лилав от Драгалевци

    8 2 Отговор
    Как ви го ....като дадох Нефтохима на руснаците. Сега да се изтепате.
  • 27 куку

    8 8 Отговор
    10г не плащат данъци , пунежи работели на загуба - на туй путилисците му викат тормоз
  • 28 Българин 🇧🇬

    6 4 Отговор
    Статия с реалности , които са ни до болка познати . Добре , че братушките не се впрягат на номерата на нашите атлантически ибрици и периодично ни прощават !
  • 29 Казуар

    1 4 Отговор
    Голям български слугинаж на Лукойл, изнесе много милиарди от България.
  • 30 Химик+

    1 1 Отговор
    Нефтохим е последният остатък от развитата при Социализма индустриална химия на България, след фалита на Химко-Враца, Девня и Стара Загора. Дерзайте атлантисти!. Важно е да се отбележи, че веднаж създадена, химическата индустрия по света на фалира, защото е много необходима, но и замърсяваща. За Атлантическа България обаче, подобни аргументи не важат.