Отидете към основна версия

15 376 15

Какво е наследството на Наско Михов и Александър Николов в АЕЦ "Козлодуй"?

  • наско михов-
  • александър николов-
  • аец козлодуй

Чести аварии в ядрената централа и източване на дъщерните дружества

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

На 26.08 в предаването “Денят ON AIR” бившия енергиен министър Румен Овчаров нарече отстранения ръководен екип на АЕЦ "Козлодуй" от собственика БЕХ Наско Михов и Александър Николов ,че са защитили националния интерес като са се опълчили на държавното ръководство за диверсификация на горивото.

Но се задава следният въпрос дали това ръководство не е застрашавало национална безопасност като по негово време има регистрирани множество аварийни спирания на работещите 5 и 6 блокове на централата.

Само да припомним аварийното спиране на 5-ти блок след планов годишен ремонт през 2022г.

В мандата на отстраненото ръководство са регистрирани и най-много производствени аварии. За пример ще посочим така нареченото задимяване, а не пожар на площадката на централата през месец май 2022 г.

От друга страна трябва да запитаме водило ли е това ръководство правилно икономически дъщерните дружества на централата или ги е източвало чрез сключването на договори за обществени поръчки, които са довели до обявяване на дружествата в несъстоятелност.

Пример за тази политика на старото ръководство на централата е дъщерното дружество "Интерприборсервиз" ООД, което е обявено в несъстоятелност.

Какви са били контактите на ръководството в лицето на Наско Михов и Александър Николов с фирмите "Лийд Вижън" ЕООД , "Диджитал Иновейшън" ЕООД, "Тинк Смарт" ЕООД , "Аден Груп" ООД и др.

Проверявани ли са сключените с тези фирми договори и до какво са довели те печалба или загуби и несъстоятелност.

Интересен е рамковият договор номер 22003 / 11.03.2020 г между "Интерприборсервиз" ООД и "Лийд Вижън" ЕООД .

В този смисъл се задава въпросът необходимо ли е да се провери периода управление на АЕЦ "Козлодуй" от ръководния екип в лицето на Наско Михов и Александър Николов. Дали между тях датира бизнес връзка още от 90-те години на миналия ХХ в. с регистрирането на съвместна фирма под името КРААЛ ООД.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 26 гласа.

Свързани новини