Last news in Fakti

2 Юли, 2019 11:40 12 103 29

АЕЦ "Козлодуй" продаде съществена част от енергията си на съмнително ниски цени

  • аец козлодуй-
  • ток-
  • цена

От сделката за 160 млн. лв с три търговеца централата е пропуснала да спечели близо 50 млн. лева, твърди браншовата асоциация

АЕЦ "Козлодуй" продаде съществена част от енергията си на съмнително ниски цени - 1
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

След като АЕЦ "Козлодуй" първоначално отказа да участва в спорните търгове за електроенергия на 24 и 25 юни, чрез които група търговци искаше да купи евтино голямо количество ток, на 28 юни държавната централа все пак е сключила въпросните сделки. Те обхващат грубо около една четвърт от целия ток за свободния пазар, който централата произвежда.

Така вместо АЕЦ-ът да обяви търг за енергията си, на който да се явят всички пазарни участници и да наддават, ръководството на дружеството е решило да продава на определена от конкретните купувачи цена, която е по-ниска от пазарната към момента. Според Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ) от това АЕЦ "Козлодуй" е пропуснала да спечели около 50 млн. лв. - електроенергията е продадена за 160 млн. лв. вместо за 210 милиона, разкрива в. „Капитал“.

Всичко това се случва с мълчаливото съгласие на държавните институции, които бяха сезирани от АТЕБ, но не намериха за нужно да отговорят или дори да коментират публично казуса. А фактът, че от подобна "промоция" не могат да се възползват други търговци на ток, буди съмнения, че на Българската независима енергийна борса се реализират предварително нагласени сделки.

Цени по поръчка

Всички участници на пазара са в пълното си право да опитват да си осигурят ток на по-ниски цени, но засега успех имат само инициаторите на въпросните търгове - малко известният търговец "Загора енерджи", част от "Холдинг Загора", който е купил 43% от тока, "Енерджи МТ" на Румяна Георгиева с 24% и "Стомана индъстри" с 33%. Първото, което прави впечатление, е фактът, че аукционите са с еднакви параметри - обявени са по едно и също време, за еднакъв продукт и срок на доставка, при напълно сходни цени и ограничение до само един възможен продавач.

Обявените цени са 84 и 86 лв./мВтч, съответно за 2019 и 2020 г., което е значително по-ниско от очакваните от пазара над 100 лв./мВтч. Регионалните фючърси за третото и четвъртото тримесечие на годината, които се търгуват на унгарската борса, са на стойност 109.3 лв./мВтч и 118.82 лв./мВтч. Доставката на електроенергия в България през 2020 г. пък се котира на Европейската енергийна борса (EEX) на цена от 113.4 лв./мВтч, което е разлика от 27.4 лв./MWh спрямо цената на обявените търгове.

Заложената от купувачите цена е дори по-ниска от референтната пазарна цена на КЕВР за периода от 1 юли 2019 до 30 юни 2020 г. - 89 лв./мВтч. А за сравнение тази зима, от 1 ноември 2018 г. до 1 март 2019 г., средната борсова цена на тока беше над 104 лв./мВтч.

Пазарни обяснения

При тази разлика пропуснатите ползи за АЕЦ "Козлодуй" са около 50 млн. лева. От държавната централа обясниха за "Капитал", че пазарната реализация на произведената електрическа енергия се извършва след решение на съвета на директорите, предшествано от обстоен пазарен анализ. "Не може да се сравняват цени на енергия за различни периоди на доставка", казват още от дружеството в отговор на въпроса защо продават под предложената от КЕВР прогнозна пазарна цена за периода 1 юли 2019 - 30 юни 2020 г. Не става ясно кой е различният период, защото продадената от АЕЦ-а енергия е за същия период. Единствената разлика е, че тя обхваща и месеците до края на 2020 г.

От Българския енергиен холдинг пък заявиха, че нямат правомощия да съгласуват търговските сделки за продажба на електроенергия на дъщерните си дружества.

"Капитал" потърси за коментар Румяна Георгиева от "Енерджи МТ" и Антон Андронов от "Холдинг Загора", но не получи отговор. Андронов единствено помоли да сравним цените на електроенергията в ЕС за индустрията. От последния доклад за електроенергийния пазар на ЕК за Q3 на 2019 г. е видно, че 1 кВтч за бизнеса в България струва 8.46 евроцента без ДДС и други добавки, като по-ниски са били тарифите единствено в скандинавски държави, Полша, Унгария и Чехия.

Всъщност проблемът в България е, че цената за бизнеса е изравнена с тази за домакинствата, поради изкуственото задържане на последната, докато в Европа битовите потребители плащат много по-скъпо.

Какво значи това за пазара

Количествата електроенергия, продадена на въпросните търгове, са значителни и ще окажат съществено влияние върху свободния пазар. Това е така, защото голямата част от продукцията на АЕЦ "Козлодуй" за свободния пазар е в ръцете на въпросните търговци, при това на много добри цени.

Те ще могат да препродават тока на вътрешния пазар с голяма печалба, тъй като останалите търговци няма да има откъде да осигурят необходимите им количества електроенергия - токът на ТЕЦ "Марица-изток 2" е значително по-скъп, а единственият голям частен производител Христо Ковачки, е затворил цикъла и сам изкупува електроенергията от ТЕЦ-овете си. Но на тези ниски цени за тях ще има още по-големи печалби, ако го изнасят в чужбина. Това има потенциал да причини недостиг на ток в страната и да принуди останалите пазарни участници да внасят електроенергия, при което крайните разходи за потребителите неминуемо ще се увеличат.

Токът на ТЕЦ "Марица-изток 2" е значително по-скъп, а единственият голям частен производител - Христо Ковачки, е затворил цикъла и сам изкупува електроенергията от ТЕЦ-овете си.

По тази причина от АТЕБ искат да се елиминира възможността за спекулиране с цените на държавните производители и предлагат като решение централите от групата на БЕХ да не могат да участват на търгове, инициирани от купувачи. Всичко това означава, че събитията от миналата зима, когато електроенергията на свободния пазар в България стигна рекордно високи стойности, може да се повторят.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Черния барон Костофф от СДС

    15 3 Отговор
    Ехх та не можах да го продам на братята американци навремето или на некое наше момче.
  • 2 Енергетика

    26 4 Отговор
    ТОЛКОВА Е РЕАЛНАТА ЦЕНА НА KW. h от АЕЦ а брашовете надуват и после им се струва евтино от АЕЦ, обирджии!!!
  • 3 Реалист

    23 11 Отговор
    Няма да се уморя да повтарям - свободен режим за фотоволтаици по покривите на къщите. През деня когато е най-необходима за промишленоста, енергията от тях е най-много. Германците не са по-глупави от нас, а ние имаме много повече слънце. Даже не е необходима преференциална цена, просто осигурете изкупуването - бих инвестирал, като знам че покрива на къщата ми произвежда ток и ПЕЧЕЛЯ. А вечер когато ми е необходимо, ще включа на нощната тарифа по-евтин ток за консумация.

    Коментиран от #4, #7, #9, #25

  • 4 лаборант

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Инвестирай. Ще изкупувам по 50 000 кВтч месечно по цена 85 лв./мВтч.
  • 5 Хаджи хаджи Българин

    14 1 Отговор
    Явно това е било 3то предложение на Бойко към Цвъки! Да мине на тихият фронт! А България е богата страна!
  • 6 Хаха

    15 1 Отговор
    Хоп - без коментар !
    Грешка няма
    Питайте КОНОПИ или фъфляка от КЕВР
    Всичко е точно !
  • 7 гост

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Аз съм си имал вземане-даване с ЕРП по този въпрос и мога да ти кажа следното: ЕРП умишлено те отказва да си сложиш таква инсталация, но никой не те информира за това: Искат ти няколко документа и молба, на мен ми поискаха и да видят панелите, за да преценят дали ще ме присъединят, а аз им обясних, че системата се закупува след издаденото разрешение от тяхна страна, което е необходимо за монтаж на двупосочен електромер. Те ми обясниха, инженер от столицата впрочем, защото на местно ниво никой нищо не знае, че щом купуват от мен ще ме третират наравно с големите производители, макар че я са купили от мен излишък от 1-2квч днес, я не. С договори, с прогнози, а го купуват 5ст. по-скъпо от продажната цена, да кажеш, че печеля нещо. Навсякъде е мафия и макар малките, локални мрежови веи да са най-логичното нещо, което Германия легализира успешно, тук те убиват с бюрокрация и накрая ти искат закупена системата. Отвори в нета и виж колко хора по морето са останали неприсъединени и са изгоряли с инвестицията си, у нас е мафия.

    Коментиран от #17, #20

  • 8 нико

    10 5 Отговор
    Хора,тези фотоволтици са главно- точно за една цел и тя е : ако си сложиш такава инсталация, по добре да не разчиташ на тази енергиина мафия. Слагаш и забравяш да им продаваш енергия и си осигуряваш на почти 100% енергията за домът си и да не ти пука за тази енерг. мафия. примерно ако плащаш средно по 100 лв на месец/средно 1200 на година. Купуваш или си я правиш сам. Излиза евтино . Ю-туба е пълно с такива видеата на които ти показват как точно да си направиш всичко.

    Коментиран от #10, #11, #13, #22

  • 9 Не става

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Говорил съм с хора, занимаващи се със соларни панели. Прекалено малка е светлата част на деня и не е рентабилно, че не всички.панели са еднскво време на слънце. Също и облност има често по нашите земи, а това влошава КПД-то. За соларен парк става, там всички панели са еднакво време огряти, още повече че ако се уредиш, значи си наш човек и ще ти я изкупуват на бясни цени. А и ЕРПтата не дават.на.всеки да си слага фотоволтаици, и там.трябват връзки.
  • 10 Не става

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "нико":

    Не може нон стоп да си изключен от мрежата. Вечерно време ток от къде? Интересувал съм се - най изгодната батерия е на Тесла 5000квч, обаче живота и не стига да се избие инвестицията. Ако нямаш друг избор, ОК, ще ги дадеш парите, но иначе е по-евтино да плащаш на ЕРП-тата вечерно време, а през деня да им продаваш каквото произведеш. Стига да може да се вредиш.
  • 11 гост

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "нико":

    То си видеа не става. Мрежовите фотоволтаици са най-добър вариант, но за тях трябва двупосочен електромер, за който пък трябва ЕРП да подпише с теб договор, за който се искат разрешителни и тяхната благословия, защото няма законово изискване за ЕРП да присъединяват желаещите. На Запад го има, не могат да ти откажат ако отговаряш на изискванията, у нас може. Така, ЕРП отказва да те присъедини, защото печели от всеки продаден киловат, а ти искаш да ги намалиш. Те не мислят, че върнатата от теб енергия, макар и малко, разтоварва локално мрежите и амортизацията им спада, това е най-доброто и полезно нещо за двете страни. Всички други варианти с батерии са нерентабилни или безсмислени от екологична и финансова гледна точка.
  • 12 гост

    0 5 Отговор
    Ами те от Козлодуй наскоро продаваха на 49лв, та пак е добре. Нормално е фючърсите за големи количества да са на по-ниска цена, един вид на едро и гаранция за производство.

    Коментиран от #15

  • 13 Мимо

    9 4 Отговор

    До коментар #8 от "нико":

    Така, така...гледай Ю туба и се не бой! Ще започнеш да си правиш тока, може после да си произведеш и цветен телевизор. А жена ти ще излиза от работа от 11 до 15:30 часа в слънчев ден, за да може да ти сготви и да те изпере... Това не са чак толкова прости неща, СПЕЦИАЛИСТЕ ..
  • 14 Чилбер

    13 7 Отговор
    Докато обикновеният българин плаща 30 стотинки за киловат разни търгаши изнасят на цени от 6 стотинки за киловат евтината електроенергия от АЕЦ - Козлодуй и правят луди пари. Ето затова не ни трябва нов АЕЦ защото ще изплащаме 10 милиарда долара а енергията ще я продават навън а ние ще трябва да плащаме ток на 40 стотинки киловат заради ноят заем.

    Коментиран от #16, #23

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Пешо

    8 6 Отговор

    До коментар #14 от "Чилбер":

    Какъв заем, какви глупости? Новата АЕЦ няма да се строи от държавата, България участва с това, което вече има - площадка и оборудване.
  • 17 Реалист

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Абе аз си строя една къщичка и съм решил да сложа 10, 20 или 30 панела по 300 вата. Ще почна с 10. Района е леко извънградски и ЕРП-то само има сметка да ме присъедини щото станаха доста къщите а са им стари и слаби трафовете. Не ме интересува да ми я плащат - достатъчно ми е да не плащам аз на края на годината, щото не искам засега да слагам батерия. Нека изравняват по техните си цени за дневна-нощна. А аз винаги ще произвеждам на дневната. На 31.12. правят сметката и сме чисти. Лошото идва от бюрократите на средно ниво - правят всичко възможно да спрат такива като мен с разни измислени изисквания. За къщата извадих един куп разрешения включително и че не минават подземни телефонни кабели, че не преча на военните и т.н. Безумни измислици... Но в Германия е по-зле от към разрешителни - има наредба, пазарлъка свършва и даже да си с 20 сантиметра отгоре СЪБАРЯШ ЗА ДА СИ В ПЛАНА. ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ - ТУК СЪМ СВОБОДЕН, ХАХАХА...

    Коментиран от #26

  • 18 ивчо

    1 1 Отговор
    това е цената, но много тарикати не им е изгодна, защо им лъсват кирливите аналиии
  • 19 ивчо

    2 0 Отговор
    това е цената, но много тарикати не им е изгодна, защо им лъсват кирливите аналиии
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Иван

    7 2 Отговор
    Закривайте я вече дейба и държавата и да се свършва
  • 22 Ганчовия

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "нико":

    Ти си гоуем специалист бе, ма като гледам и повечето писали тук са спецове по тока и неговото производство, продажба че и съхранение дори. Ако разбираше поне малко от ток щеше да знаеш че основния му недостатък е че не може да се съхранява и тук е големия гъдел, да произведеш толкова колкото ще се изхарчи. Ако произведеш повече губиш, ако произведеш по-малко пак губиш, де на говорим че в тази магия има и други показатели които трябва да се постигат. Та точно такива малки ЕИ са идеалния вариант за постигане на най-добрия баланс на цялата енергийна система. Това че като сложиш една малка централа на къщата си и ще покриваш само своите нужди е пълна глупост ако не можеш да продаваш, ще си само на загуба и дори няма да си я изплатиш. Проблемът е че в нашата енергийна система от 60 години се назначават и уреждат само наши хора а както знаем в последно време дори не се гледа колко могат нашите хора, дори напротив, колкото по тъпи са толкова по-добре.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 гст

    4 0 Отговор
    М А Ф И Я !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 25 Опа, опа

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Правиш си една барака, или под покрива и слагш пакет акумулатори и стабилизатор и не ти трябва ток от доставчик.
  • 26 Грую

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Реалист":

    Не може накрая на годината и това попада в графата стопанска дейност според закона и знаеш ли какво става? Ами трябва да имаш фирма да си плащаш осигуровки, да водиш счетоводство, да подаваш всеки месец информация на Агенцията за устойчиво енергийно развитие, да подаваш също и да плащаш 5% във фонд Сигурност на ене4ргийната система и всеки месец ЕРП-то да ти издава фактура, която да осчетоводяваш, а и най-накрая ЕРП-тта въведоха така, наречените балансиращи групи, които ти казват кога да работиш и кога не, а за тази услуга плащаш всеки месец такса и може да ти кажат въобще да не работиш ако нямат нужда от този ток и на практика ето целя този административен карамбол на държавата обезсмисля начинание, което да по малко от 10 тина поне мегавата и някаква гаранция от балансиращата група, че ще можеш да работиш по-редовно, каквато не може да има разбира се ако няма условия да има т.е. повечко потребители и липса на производители и тогава става що годе, но иначе пий и забрави.
  • 27 Дрът Х от Козлодуй

    2 0 Отговор
    Че то АЕЦ -а от кога работи за посредници и после "Дайте ни пари да си разкомплектоваме реакторите и да си върнем преработеното гориво"
  • 28 ганю

    0 0 Отговор
    тока не се складира в чанти всичко е на хартия
    после ще ви го препродадат скъпичко а далавераджиите прекупвачи ще се напапкат здравата
    балъците сте вие
  • 29 НДКЛЖ

    1 0 Отговор
    Павец Чаира е построен по време на соца. Както и повечето структоротеделящи днес обекти Козлодуй, Нефтохима. Като бъдат закрити поради износване след някоя и друга година какво ще остане от БГ?

    Нещо значително да е построено преа последите 33 години? Високи те технологии къде са?

    Даже НДК (носеше навремето името Людмила Живкова). Метрото беше започато тогава.