Отидете към основна версия

2 482 17

Саудитска Арабия реекспортира руското гориво за ЕС

  • руски петрол-
  • саудитска арабия-
  • внос-
  • ес

Това действие нарушава санкциите и същевременно струва на европейците повече пари

Член на Европейския парламент предположи, че Саудитска Арабия може да продава руски петролни продукти на ЕС с висока надценка, което на практика подкопава санкциите на блока. Това съобщи Breitbart .

Марк Боатенга, ляв белгийски политик, попита Европейската комисия дали може да докаже, че Саудитска Арабия продава дизелово гориво с произход от Русия. Съюзът отговори, че дори Саудитска Арабия да продава дизелово гориво, произведено от руски петрол, на европейски страни, това пак няма да е в нарушение на режима на санкции.

ЕС наложи забрана върху вноса на руски петрол и петролни продукти, което доведе до рязко покачване на цената на бензина и дизеловото гориво в целия блок, което основно навреди на потребителите.

Сега става ясно, че Саудитска Арабия е изкупила голямо количество руско дизелово гориво, което е останало на свободния пазар, и на свой ред е продала повече от собствения си дизел на Европейския съюз със значителна печалба.

В писмен въпрос до високопоставени европейски служители Боатенга твърди, че има възможност част от този дизел, който се насочва към Запада, всъщност да е идвал от Русия през цялото време, частично разбивайки антируските санкции, като същевременно струва на европейците повече пари.

„Какви доказателства има комисията, че дизелът, внесен в ЕС от Саудитска Арабия, всъщност не е препакетиран руски петрол? - попита членът на Европейския парламент, продължавайки да се пита дали служителите "знаят за разликата между (средната) цена, платена от Саудитска Арабия за преференциалния внос на дизелово гориво от Русия, и цената за вноса на ЕС от Саудитска Арабия."

Еврокомисарят Кадри Симсон не можа да отговори дали блокът наистина може да каже дали това се случва, като каза само, че наистина има забрана за реекспорт на руско дизелово гориво в Европа от чужда държава.

„Санкциите на ЕС като цяло забраняват вноса в ЕС на руски суров петрол и руски петролни продукти, които се изнасят директно от Русия или произхождат от Русия “, пише тя. „Петролните продукти, произведени от руски суров петрол в трета страна, не подлежат на санкции “, добави служителят.

Това далеч не е първият път, когато политици изказват съмнения, че правилата на ЕС за горивата може да са били заобиколени или пренебрегнати от страни извън блока. Доклад от април, пък показва, че така нареченият "зелен" биодизел от Китай, който се насочва към Европа, вероятно е фалшив.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.

Свързани новини