Отидете към основна версия

11 Април, 2019 17:22, обновена 11 Април, 2019 17:22 9 273 29

Общ. съветник: Строи се с ясното съзнание, че е противозаконно (ВИДЕО)

  • марта георгиева-
  • златен век-
  • столична община-
  • ремонти-
  • бездомни кучета

Милиони левове потъват всяка година за "нерешаване" на проблема с бездомните кучета

Марта Георгиева

Заставаме с хора ("Да, България" и "Зелените"), с които през годините позициите ни са съвпадали. Имаше един преломен момент - предишното правителство на Бойко Борисов - да направи правосъдна реформа. Тогава застанахме от едната страна, много други застанах от другата страна и се свързаха с едно управление, което не иска да има правосъдие в България. Това е една разделителна линия между мафия и хора, които се борим за демокрация и правова държава. Това заяви в студиото на ФАКТИ общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева.

Тя обясни, че СДС са избрали да се пришият към управлението, дори в Общинският съвет представителите им гласуват с управляващите.

За строежите и ремонтите

"Хората много правилно нарекоха сградата "Златен век" "паметник на корупцията". Тя може да бъде и паметник на това управление, което може да се отъждестви с такъв вид проекти. С колегата ми Иво Божков винаги сме се съпротивлявали срещу такива проекти. Това е порочна практика - прави се противозаконно, с ясното съзнание, че е противозаконно. Тези писма на зам.-министри, които се използват не само в този случай, има и по-високи одобрени строежи, които са обявени за нищожни от Административния съд. Въпреки това общинските съветници на ГЕРБ и гл. архитект се позовават на тях т.е. те предлагат да се гласува нещо незаконно и в момента, в който това стане решение на Общинския съвет вече начинът да се противодейства е почти невъзможен", каза Георгиева.

"Това управление на Столична община е изгубило тотално доверието и връзката с хората. Оказа се, че този строеж няма разрешение за строеж, това означава, че този обект трябва да бъде премахнат", коментира тя.

"Ремонти се правят не само на ремонтите, а и заради самия ремонт, за да се усвоят едни средства, на места дори няма нужда от тях. Защо се разкопава градинката "Кристал", а в крайните квартали няма тротоари и хората се пребиват", попита риторично Георгиева.

За бездомните кучета

"Проблемът с бездомните кучета ще бъде решен, когато спрат да се отпускат такива големи суми. Общинско предприятие "Екоравновесие" получава всяка година 2 600 000 лева от общинския бюджет. Проблемът не може да бъде разрешен в близките години, защото нищо не се прави за причината, която го създава, а причината е неконтролираното отглеждане на домашни и дворни кучета. Там нищо не се прави, макар че това е изцяло в правомощията на общинските и държавните органи.

Те се застраховат, че винаги ще има бездомни кучета, докато има причината, която ги създава. Това означава, че винаги ще има едни пари, които да текат. Бездомните кучета са намалели, защото частично се провежда програма за кастрация", коментира общинският съветник.

Целия разговор с Марта Георгиева гледайте във видеото:

"Националната програма за овладяване на безстопанствените кучета беше приета тайно на Министерски съвет без обществено обсъждане. Това е рамката, по която в цялата страна ще се създаде един метод, по който да се действа спрямо бездомните кучета, което е нещо несъмнено полезно. За съжаление, от работната, група, която изготви националната рамка стана ясно, че община и държава нямат желание да решат проблема, а просто искат освен от общинските бюджети, вече и от държавата да се дават пари, за да не се решава проблема", каза Георгиева.

"Общините откриха една още по-бездънна яма за усвояване на средства - така наречените приюти. Тези приюти са едни строежи. Този в Долни Богров е строен за 3 млн. лева. Според специалисти за толкова пари може да построиш почти сградата на "Артекс". Там има едни метални клетки на открито, в които в талашитени къщички са набутани по 10-15 кучета, така че да се бият за храна, да се конкурират, да се разкъсват. И въпреки тези 2 600 000 лева, които се дават всяка година, те не подобряват условията", допълни Георгиева.

За комунистическите символи

"Смятам, че е добре за хуманизиране на обществото комунистическите символи, символите на насилие, масова смърт, подтисничество на личността да бъдат премахнати. Смятам, че комунистическия период трябва да бъде по-широко застъпен в училищата, за да знаят младите и да няма такива уклони.

Трябва да се напише и истината - колко са жертвите от българския елит, какво поражение за икономиката е донесъл този режим. Част от моята борба е и обществото да дорасне и само да поиска премахването на тези паметници", коментира Марта Георгиева.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини