Отидете към основна версия

23 569 53

Доц. Буруджиева: Братоубийствената сеч в БСП продължава (ВИДЕО)

  • бсп-
  • корнелия нинова

С реториката си Столетницата спечелила втори мандат за ЕП на ВМРО, смята политологът

Да припомним, че още след президентските избори в БСП непрекъснато има напрежение, битки и дори война по време на тази кампания се разрази в БСП. Онова, което ще продължава като, че ли е тази братоубийствена сеч. Припомням и онзи пленум, на който Нинова каза "оставете ме да Ви спечеля изборите" и на тези избори се случиха няколко неща, които се превърнаха в митове и легенди. Това заяви в студиото на ФАКТИ политологът доц. Татяна Буруджиева.

"Първият мит е, че това е първият лидер на БСП, който подава оставка, което не е вярно. Добре е да се направи и анализ. Гражданската квота, чийто смисъл беше обяснен с постигане на по-висок резултат, се оказа, че отблъсна твърдото ядро, значи нямаше смисъл от нея. Третата легенда е опозицията. Резултатите по места показват, че най-високите резултати на БСП са там, където са начело хора, които Нинова смята за опозиционни на нейното лидерство. Давам за пример Пловдив.

За първи път наблюдаваме такава битка - ръководството на една партия да се бие и да вкарва конфликт вътре в собствената си партия. Битките започват от едно ценностно объркване в Левицата и към тях добавяне опит за промяна на цялата философия на това как се ръководи БСП", каза доц. Буруджиева.

"Промененият устав на БСП казва, че лидерът трябва да се избира директно от членовете. Истината е, че не е въпросът да се направят само правила за този избор. Коректни ли са обаче списъците на членската маса на БСП? Нямат техническа и организационна подготовка, готова ли е БСП да си "прочисти" списъците? Имам наблюдения, че списъците на отговарят на реалността. Колко е първо членската маса и като е взел един председател тези гласове, те мнозинство ли са или не са. Или ще се подхожда като на последния пленум - от присъствали 106 души, "за" гласуват 53 и това се счита за прието решение. Аз не знам за друг случай в света мнозинството да бъде точно 50%.

От технически на пръв поглед проблеми стигаме до Устава на партията. Един Конгрес, който има право да я открива, да я закрива, да я слива, да я променя, а в същото време той няма право да избере лидера си. Нарушена е цялата философия и като се тръгва на този извънреден Конгрес, БСП трябв ада отговори на този въпрос "Какво представлява Уставът"?", коментира политологът.

Лявото и консервативното са оксиморон - на теория и на практика. Второ, консервативното говорене (при Нинова - бел. ред.) е говоренето на патриотите в България. Измеренията на това ценностно объркване в тази кампания се състоят в това, че на практика вторият евродепутат на ВМРО се дължи на начина, по който говореше БСП", посочи тя.

Целия разговор с доц. Татяна Буруджиева гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини

  • Нинова: Само БСП печели гласове

    БСП е единствената партия, която повишихме подкрепата в гласове с 50 127 гласа, едиствените, които имаме един мандат повече, другите партии или запазв ...
    02.06.2019
    2 803
    46
  • Нинова: Аз поемам цялата отговорност

    Искам да започна с благодарност към вас, към листата, към народните представители, към общинските председатели, към областните активисти, към всички, ...
    28.05.2019
    2 166
    41
  • Корнелия Нинова подаде оставка

    Корнелия Нинова подаде оставка от лидерския пост на БСП. Това стана в началото на днешния пленум на партията. При вчерашната пресконференция на БСП ...
    28.05.2019
    7 871
    109