Отидете към основна версия

17 918 61

Борис Бонев: Касата на София е празна (ВИДЕО)

  • борис бонев-
  • спаси софия-
  • сос

Отложиха докладите ми, защото не са на ГЕРБ, каза общинският съветник

И двата ми доклада в СОС бяха отложени с несъществени аргументи. Това съобщи в студиото на ФАКТИ общинският съветник Борис Бонев.

"Първият доклад е по отношение на механизма с оперативни мерки за подобряване качеството на въздуха, настоящият не работи добре. Основните неща, на които съм заложил в доклада са:

1. Да се включи отчитането на по-вредните фини прахови частици (ФПЧ) с диаметър 2,5 микрона. те са по-вредни, защото директно влизат в кръвоносните система, влизат във всички органи на човешкото тяло и нанасят сериозни вреди. До този момент само една станция на МОСВ измерваше тези частици, но СО осъществи проект за 22 сензора, които ги измерват и имаме вече тази информация.

2. Промяна на диапазоните за влизане в сила на всички мерки. В момента най-тежките мерки влизат в сила при 200 микрограма на кубичен метър замърсяване с ФПЧ (това е 4 пъти над пределно допустимата норма). Прочетох огромен набор от доклади на Световната здравна организация (СЗО), в които на база многогодишни изследвания е доказано кои са границите, над които смъртността рязко се увеличава - това са 150 микрограма, а не 200.

3. Част от съществуващите мерки плюс нови да бъдат разпределени в новите диапазони. Една от новите мерки е в дни с прекомерно замърсяване да бъдат прекратени всякакви игри и спортни занимания в училища и детски градини на открито", обясни Бонев.

Относно доклада за удължаване линията на автобус 73 той заяви, че така ще бъдат свързани някои от най-важните бизнес точки - зоната покрай бул. "България" в "Хладилника", частната болница "Токуда" и зоната на "Полигона" до Окръжна болница на "Цариградско шосе".

"Аз смятам, че проблемът с тези доклади е, че идват от мен, а не от ГЕРБ. Предстои да видим - подготвил съм още 10 доклада - дали ГЕРБ възнамерява всичко, което не идва от тях да бъде отхвърлено, независимо дали е качествено или не.

Вярвам, че ситуацията е много различна, от това, което ГЕРБ са свикнали да имат в Общинския съвет. Мнозинството им зависи от коалиционния им партньор ВМРО. Отделно трябва да са много дисциплинирани да присъстват всеки път, за да гласуват важни решения. Ако искат да постигнат нещо в този град, ще се наложи да търсят компромис и да позволяват на опозицията да върши някаква работа", каза Бонев.

Относно спасителния план за Перник той изрази съмнения, че проблемът може да бъде решен от същите хора, които са го създали, а и очаква цената да решението да стане много повече от 25 млн. лева.

"На София ѝ липсват много пари, за да реализира важните и чакани с години проекти. Белград без европари има 2 млрд. лева бюджет, София с европейски пари има 1,7 млрд. лева бюджет. Популистката политика в продължение на много години да не се пипат данъци, такси, доведе до ситуация, в която касата на София е празна", каза той.

Отговорите на Борис Бонев на зрителските въпроси, както и дали предвижда да сформира партия, с която да участва на следващите парламентарни избори и какво мисли за действията на прокурора Иван Гешев, гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 40 гласа.

Свързани новини