Отидете към основна версия

22 153 65

Росен Миленов: ДАНС е престъпна организация (ВИДЕО)

  • бойко рашков-
  • данс-
  • срс-та

След един месец ще стане ясно дали служебното правителство има воля да прекрати цялата тази мракобесна система, каза той

"Важният въпрос за обществото е резултатът от рокадите на правителството. Това означава да имаме задържани лица, защото през последните месеци беше наситено с крупни афери участието на хора на висши ръководни длъжности", заяви в студиото на ФАКТИ гражданският активист и бивш служител на ДАНС Росен Миленов.

"Никога не са спирали да слушат политически и икономически лица или хора, които имат реална възможност да осъществяват влияние върху политиката и икономиката на страната", каза той във връзка с информацията от днес на ген. Атанас Атанасов, че 32 души от "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" са били подслушвани.

"Това е практика, широко застъпена в ДАНС, в момента се ползва и Дирекция "Вътрешна сигурност". Там е дясната ръка и пръв приятел на гл. прокурор Иван Гешев Стефчо Банков. Вчера той се снима в акцията по задържане на корумпираните служители в Пловдив с Бойко Рашков. Банков, допреди да дойде на власт служебното правителство, колеше и бесеше в МВР заради индулгенцията, която получаваше от Гешев. Там са слушани половината от лицата, другата в Контраразузнаването, и в ГДБОП.

Защо са толкова значими силовите служби в България? В ДАНС се слушат тези лица, придобитата информация от СРС-та отива в т. нар. база. Престъпното е, че съгласно Закона за СРС всяка информация, придобита чрез СРС, проследяване, фотографиране, трябва да се унищожи, ако не е послужила за изготвяне на веществени доказателства, т.е. в един бъдещ наказателен процес да поддържа обвинението. Там през последните 30 г. се събират, както и в ГДБОП, тези данни от СРС-та се копират и се ползват за компромати и за политически и икономически шантаж", каза Миленов.

"Чрез тези компромати, които генерират службите, те контролират цялата държавна власт - и законите, и съдебната, и изпълнителната власт. Който държи службите, държи и властта в България. ДАНС е престъпна организация, тя е вредна за обществото, вредна е за държавата и най-вече за националната сигурност. Бойко Рашков го знае това. Още 2013 г. съм го запознал с пропуските и с престъпленията, които се извършват със СРС-та. Той го спомена това, за тези масиви и за тези престъпления. Аз вярвам, че като един добър професионалист ще внесе сигнал към един от 1000-та му подчинени разследващи полицаи, които при неотложно действие могат да влязат и да документират престъпленията, които се извършват в ДАНС. С документирането на престъпленията със СРС-та цялото общество ще разбере как са забогатявали нашите бизнесмени, знаем ги като "олигарси". Затова казвам, че не е важна кадровата политика, а резултатът. Нека му дадем толеранс, да проведе кадровата политика, да има доверие на хората, които назначава. След един месец ще стане ясно дали служебното правителство има воля да прекрати цялата тази мракобесна система", коментира бившият служител на агенцията.

"Проблемът не е в самите звена (специализирана прокуратура, специализиран съд - бел. ред.), не е и в МВР, ДАНС, проблемът е в човешкия фактор. Специализираните съд и прокуратура бяха юмрукът на Гешев и компания, т.е. на Пеевски, хора, доверени на "Вътрешна сигурност", ДАНС, има списък с лицата, които заемат ръководни длъжности в МВР, в ДАНС, в Прокуратурата, в Съда. Г-н Рашков вероятно ги знае, все пак доста хора му суфлират в ухото, които са бивши служители, сега се върнаха. Когато трябваше да се разследва някой, ама не за да се постигне целта на закона, тези всички служители са събират и ако им трябва информация от НАП - няма данъчна тайна, щом идват хора на Пеевски, целите масиви са свободни. За тях няма банкова или данъчна тайна. Навсякъде вратите им са били отворени, за да може да се извърши поръчката, да се рекетира онзи, който не е платил достатъчно или трябва да му се вземе бизнеса. От тази гледна точка специализираното правосъдие не като структура, а като хора, които са работили вътре и са изпълнявали поръчки са не само вредни, те са извършвали престъпления. Не знам защо ГЕРБ подскачат за махането на техните хора от системата за национална сигурност, при условие, че трябва да траят, а новото ръководство не трябва да ги маха по дисциплинарен ред, а трябва да им потърси наказателна отговорност", каза Миленов.

"Не ми харесват всички назначения. Например новият шеф на СДВР Антон Златанов - аз съм участвал в над 500 протеста, това беше най-високият кадър, който стоеше на улицата и работеше срещу гражданите. Лошото е, че винаги когато се взимат кадровите решения, не ги правят министрите, а едни стари служители с дълъг стаж, които са изключително корумпирани, с големи връзки с криминалния бизнес, нахални са, нареждат се около новото ръководство и започват да суфлират кой става и кой не става. А в техните очи става онзи, който е проверен, който има зависимости и който могат да го ползват", каза той.

"Настоящият шеф на ДАНС Митко Преводача (Димитър Георгиев - бел. ред.) е несъществена фигура, няма оперативния потенциал да изпълнява тази длъжност. По-важен е зам.- председателят Недялко Недялков - това е човекът на Пеевски, докато Митко просто беше там, за да може каквото види и чуе да го предаде на премиера, като доверено лице. И важни са директорите на специализираните дирекции, които са не просто обвързани, а са като едно семейство с т. нар. "библиотекари" - те са изключително вредни, Рашков ги спомена, но гледам, че пропълзяват, единият го направиха съветник на служебния премиер - Георги Великов. Та, някой го е подлъгал този Митко, че при следващ парламент ще има мнозинство, което няма да може толкова еднозначно да вземе решение да го махнат.

Силата на служебния кабинет е в това, че министрите не са плод на коалиционни договорки, а това означава - компромис с мръсни пари и тогава не може да пипа", каза той.

Целия разговор с Росен Миленов гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 119 гласа.

Свързани новини