Отидете към основна версия

8 028 46

Калин Манолов: Институцията главен прокурор е излишна (ВИДЕО)

  • калин манолов-
  • главен прокурор-
  • конституция-
  • подслушване на журналисти

Ако гл. прокурор е давал разрешения за подслушвания, трябва да понесе отговорност, смята журналистът и кандидат за народен представител

Подслушването на журналисти е само върхът на айсберга. Така се управлява от хората, които бяха доскоро на власт. Подслушването явно е начинът да се събира информация, която иначе би била по-трудно достъпна - да се изпревари опонента, да се предотвратят негови действия. Мисля, че хората, които са дали разрешения за тези подслушвания, ако това са Специализираният съд и Специализираната прокуратура, както почти стана ясно от няколко дни, мястото им в съдебната система и съществуването на тези институции изобщо трябва да бъде преосмислено. Така коментира в студиото на ФАКТИ данните за подслушвани журналисти, сред които е и колегата ни Петър Здравков, журналистът и кандидат за депутат от Демократична България Калин Манолов.

"Ако гл. прокурор е давал такива разрешения, той също трябва да понесе отговорност, защото това е нещо, което поставя под въпрос самия демократичен процес, начинът по който се прави политика. Сегашната ситуация е достатъчно основание за закриване на това спецправосъдие, която почти непрекрита цел е да служат като бухалки. Това са две институции, които не подпомагат кой знае колко съдебната система.

Мисля, че и институцията главен прокурор е излишна. Това, разбира се, минава през промени на Конституцията, някои казват дори през ВНС, но основна политическа цел, лично моя, пък и на ДБ, е преосноваването на държавата, а това не може да стане без промяна в Конституцията, мен ако питате дори и изцяло нова такава, която да е базирана на друга философска основа. Както има ВАС и ВКС, така може да има отделни прокуратури без излишната шапка отгоре. Това е структура в съдебните системи, привнесена от СССР през 1947 г.", коментира Манолов.

Целия разговор с кандидата за народен представител Калин Манолов гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 38 гласа.

Свързани новини