Отидете към основна версия

8 362 58

Настимир Ананиев за ФАКТИ: Ако ДБ, ПП, ИБГНИ се съберат, те ще се канибализират

  • настимир ананиев-
  • волт-
  • продължаваме промяната-
  • кирил петков-
  • асен василев-
  • парламентарни избори

"Ако се явят отделно, има шанс за едно мнозинство от 121 депутата, имаме шанс за редовен кабинет”, обясни той

Настимир Ананиев; Снимка: ФАКТИ

“Свикнали сме политиците първо да говорят, а след това, ако влязат в парламента или ако имат мнозинство, да не правят нищо. Сега за пръв път видяхме изпълнителна власт, която действа с конкретни мерки, с конкретни резултати”.

Това каза Настимир Ананиев от партия “Волт” пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ. Припомняме, че “Волт” е една от партиите в коалицията на Кирил Петков и Асен Василев “Продължаваме промяната”.

Като пример на конкретен резултат Ананиев посочи работата на Асен Василев по актуализацията на бюджета.

На въпрос на Лили Маринкова за карикатурите, на които Настимир Ананиев беше изобразяван след като стана ясно, че “Волт” ще предостави регистрацията си на “Продължаваме промяната”, той отговори, че не се е разпознал. “Винаги трябва да има смях в политиката, но самата политика е сериозно нещо”, посочи той.

“Самата карикатура е заложила на това нещо - че съм бил в много партии. Аз всъщност съм бил в една - в “България на гражданите”, и в тази, която съм основал (б.р. “Волт”)”, допълни той и обясни, че според него политиката не е сделка. “Трябва от време на време да дадем доверие на някого. Има хора, които заслужават да им се даде доверие. За да има сделка, ти трябва да получиш нещо обратно”, обясни Ананиев.

Той разказа как са се провели разговорите между “Волт” и Петков и Василев: “Когато се срещнахме, седнахме и те казаха: “Търсим някой, който да подкрепи това, което правим, без да иска нещо като възвращаемост. Ние искаме да заложим на хора, които отговарят на конкретен профил, хора, които са готови да правят такива промени, които ние започнахме за три месеца". Някой ги започнаха, други успяха да завършат. Политическият борд на “Волт” е главно от млади хора - средната възраст е 30 години. Седнахме, обсъдихме това нещо и те казаха: “Да, искаме да се включим и да работим заедно с Кирил и с Асен”.

След изразяване на мнение от страна на Лили Маринкова, че е абсурдно “Продължаваме промяната” да се кълнат, че тяхното мнозинство ще е най-почтеното, Ананиев посочи: “Човешки фактор винаги ще има - това е във всяка една дейност. Въпросът е какво лидерство се показва. Аз мисля, че и Кирил Петков, и Асен Василев показаха нов вид лидерство в политиката. До последно те не бяха сигурни дали ще се прави проект, аз се радвам, че направиха тази крачка точно в този момент, защото 46-тото Народно събрание показа до колко ниско ниво - личностно, с нападки, се стигна”.

Като протестирал гражданин, Ананиев посочи, че е бил разочарован от невъзможността на партиите “да се договорят за редовен кабинет”. Той посочи още, че партия “Волт” е оттеглила подкрепата си към “Изправи се БГ! Ние идваме!”, която се яви на избори и с регистрацията на “Волт” на 4 април.

Попитан за недоволството си спрямо Татяна Дончева, той отговори: “При нас има много млади хора. Първият път, когато тя поиска да отиде в БСП (б.р. за общо явяване на изборите на 11 юли) и не се договори - това почтено ли ви се струва? На 4 април се явяваш в една коалиция, юли месец отиваш да се договаряш с някой друг, той не те харесва, ти пак се връщаш? Тогава младите хора, с които аз работя във “Волт”, казаха: “Не приемаме това политическо поведение”. Тъй като обаче кампания тогава беше започнала, ние продължихме. Вторият път с “500 К” - не казвам, че точно така се е случило, както го казват, но където има дим, има и огън. Отива председател на партия от коалиция, другите партньори не знаят за това нещо, при друга партия и два часа води разговор с депутат. Какво са си говорили - единият казва това, другият друго, някакви различни версии. За мен самото поведение не е почтено”.

“Цялото това нещо накара политическия борд на “Волт” и Националния съвет да се събере и да вземем това решение”, допълни той, имайки предвид напускането на коалицията ИБГНИ.

След като Лили Маринкова посочи хипотезата, че тръгването на “Волт” от ИБГНИ е по-скоро, защото са видели нова възможност, той отговори: “Ние си тръгнахме преди да има нова възможност. Това беше решение на нашия борд”.

Настимир Ананиев посочи и общите политически заявки на “Волт” и “Продължаваме промяната” - нулева толерантност към корупцията, подпомагане на микро и малък бизнес, насочване на бюджета към сферите, в които има нужда, достоен живот, връщане на нормалността, равен старт, особено при кандидатстване за обществени поръчки.

На въпроса дали ще участва в изборните листи, Ананиев отговори: “Ще решим какво да предложим на самата коалиция на борд на “Волт”. Има коалиционен съвет, който ще провери дали всички кандидати отговарят по критерии и ще реши по какъв начин ще се случат листите”. Той каза още, че не са говорили по въпроса за кандидат-депутатските листи все още.

Ананиев каза още, че “Волт” има структури в 12 области в България, част е от общоевропейското движение “Волт Европа” и посочи, че философията на “Волт” е много подобна на тази на Василев и Петков, които залагат на десни инструменти за леви цели. “Ние имаме прагматичен подход и затова много ми харесаха те (б.р. Петков и Василев) - защото говореха това, което е много близко до нашите разбирания”, смята Ананиев.

“Виждам огромна подкрепа, която е насочена към новия проект. Има и враждебност, която идва от партиите и коалициите, които се страхуват. Не трябва да се страхуваш от конкуренцията”, каза още той.

Относно идеята да се подпише предварително споразумение между “Продължаваме промяната”, “Демократична България” и “Изправи се БГ! Ние идваме”, той каза: “Това е едно обединение около конкретни политики, по които биха работили субектите, които го подпишат”. Ананиев посочи още, че няма информация кой поддържа инициативата за такова споразумение. “За пръв път го чух от Кирил Петков като предложение, защото другите две формации, които се спрягат, че биха подкрепили един такъв формат, те искаха обединение за общо явяване на изборите”, допълни той.

“Моето лично мнение е, че ако тези три формации - ДБ, ПП, ИБГНИ, се явят отделно на изборите, ще имат възможност да постигнат максималния си резултат, защото стигат до различни групи. Ще има максимален брой депутати в следващия парламент. Ако се съберат, те ще се канибализират - няма да могат да постигнат максималния възможен резултат”, каза още той.

“Ако се явят заедно, ще вземат 70-80 депутата. Ако се явят отделно, има шанс за едно мнозинство от 121 депутата, имаме шанс за редовен кабинет, за да започне тази промяна конкретно и с дела”, каза той в края на разговора.

Целия разговор можете да гледате във видеото:


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 24 гласа.

Свързани новини