Отидете към основна версия

22 518 81

Проф. Румен Гечев за ФАКТИ: Кристалина Георгиева е изкупителната жертва в един голям геополитически водовъртеж

  • проф. румен гечев-
  • румен гечев-
  • китай-
  • сащ-
  • кристалина георгиева-
  • световна банка-
  • международен валутен фонд

"Играта е много голяма - става дума за влиянието на Китай и Русия в световната икономика. Китай е страхотен проблем за САЩ", обясни той

Проф. Румен Гечев; Снимка: ФАКТИ

“Кристалина Георгиева просто е попаднала в геополитически и геоикономически водовъртеж. САЩ извадиха Великобритания от Европейския съюз, тъй като имат взаимни интереси и формираха англосаксонския съюз, в който влизат САЩ, Великобритания, под егидата на кралицата още Канада и Австралия. САЩ правилно са разчели, че те имат един нов много голям проблем и това е Китай”.

Това каза проф. Румен Гечев, икономист, преподавател в УНСС и депутат от БСП, пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

“Китай е страхотен проблем за САЩ, тъй като Китай вече е най-големият износител в света с 2,5 трилиона износ на стоки и услуги. Това е с почти 150 милиарда повече от САЩ. Китай е втората по големина икономика в света и в следващите 6-7 години ще настигне САЩ и ще се превърне в първа”, допълни той.

Румен Гечев посочи, че освен Китай, за САЩ проблем се явява и Русия. “Затова се предприемат всячески икономически, геополитически и други стъпки, с които да се опитват да попречат на развитието на Китай или да ограничат влиянието на Китай”, обясни той.

“Кристалина Георгиева попада в това. Търси се смяна на ръководството на Световната банка, тъй като чрез Световната банка Китай е третата страна, притежаваща малко над 5% от акциите на Световната банка. Не изглеждат много, но те са точно след САЩ и Япония по контрол върху акциите на Световната банка”, посочи Гечев.

Класацията “Doing Business” е доста изкуствена, посочи проф. Гечев, тъй като за 2020 година Китай - “най-големият износител в света, най-препускащата с икономически растеж икономика в света - китайската, която контролира световния пазар не само на детски играчки, както беше преди 20-30 години”, е на 31-во място в класацията. Той посочи още, че повече от половината от износа на Китай са високи нови технологии, машини, коли и самолети, че те произвеждат битова електроника и електроника за машино и самолетостроене.

“Световните сили са притеснени”, смята той.

“Дали Китай е на 31-во, или някой е натискал да стане на 24-то, или на 38-мо, това е добро чувство за хумор. Какво значение има дали в листата Китай е на 35-то или на 72-ро? Чуждите инвестиции в Китай в момента надхвърлят 2,5 трилиона долара. Това е най-притегателната страна за инвестиции в момента поради високия растеж и високите печалби, които осигурява”, допълни проф. Румен Гечев.

“Тук въобще не става дума за това дали Кристалина Георгиева била оказвала натиск”, заключи той. “Изключено е директорът на Световната банка да подрежда листите сам, камо ли пък да задължава някой да преподрежда”, допълни Гечев и каза, че в Световната банка решенията се взимат колективно.

“Когато влезеш в такива геополитически игри, трябва да си готов да платиш цената. Играта е много голяма - става дума за влиянието на Китай, на Русия в Тихия океан и световната икономика. Просто се е случило така, че изкупителната жертва е Кристалина Георгиева. Целта не е тя, а да освободи поста в Международния валутен фонд, тъй като влиянието на Китай се покачва с все по-големите им инвестиции на в Световната банка, купувайки акции. Китай са вече на трето място по притежание на акции в Световната банка и гласът им става все по-силен”, смята проф. Гечев.

Той обясни, че Китай има огромни валутни резерви и се чуди какво да прави с тях. “Китай използва Световната банка, за да урежда кредитни линии за развиващи се страни, към които Китай има интерес”, допълни той.

“Българите много прибързано даваме присъди, без да сме се запознали с детайлите. Дали е виновна или не, смятам, че Кристалина Георгиева най-вероятно ще бъде принудена да подаде оставка”, каза още Румен Гечев и посочи, че това ще бъде удар по имиджа както на самата Георгиева, така и на България.

“България обаче, при това поведение на нашите политици последните 15 години, които се държат раболепно, България им е последна грижа. Пет пари не дават”, коментира Гечев и допълни, че Кристалина Георгиева, ако подаде оставка от МВФ, не би могла да стане нито кандидат за президент, нито ръководител на БНБ.

В края на разговора проф. Румен Гечев коментира и политическата обстановка у нас. “БСП е огромен дразнител за всички останали”, каза той.

“Сега не е време за обещания, сега е време за конкретни решения на проблемите на България” завърши той.

Целия разговор можете да гледате във видеото:


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 59 гласа.

Свързани новини