Отидете към основна версия

1 897 5

Македония гони бежанци обратно в Гърция

  • македония-
  • гърция-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • граница-
  • военни

Съобщава се за побои

Снимка АП/БТА

Бежанци, които са прескочили гръцката гранична ограда, за да влязат в Македония, казват, че македонските сили са ги били и нападнати с шокови палки преди да ги върнат обратно в Гърция, съобщи АП.

Стотици бежанци прескочиха обгадата между Гърция и Македония, в отчаян опит да продължат пътя си към Западна Европа, в понеделник. Днес те са върнати в бежанския лагер Идомени, като някои от тях са били окървавени и насинени. Те твърдят, че са били бити от македонски войници.

Говорителят на вътрешното министерство на Гърция Тони Ангеловски заяви пред АП във вторник че мигрантите "са върнати в Гърция", но не даде повече подробности.

Македонските власти казват, че 700 мигранти са били задържани тази нощта и върнати на Гърция през същото място, през което са влезли. Служителят, който говори при условие на анонимност каза още, че около 50 журналисти и доброволци също са били задържани с мигрантите и освободени след заплащане на глоби от 250 евро за незаконно влизане в Македония.

21-годишният сирийски гражданин Молхам ал-Масри, разказа пред агенцията, че той е един от стотиците влезли в Македония незаконно.

Той заяви, че след влизането си в страната, групата му била наобиколена от македонските войници, които ги нападнали.

"Те ме удариха с палка ... други са били удряни с електрошок." Ал-Масри разказа, че след това македонската армия ги съпроводила обратно до гръцката граница с военен автомобил.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: