Отидете към основна версия

2 751 7

Турция компенсира семействата на сирийски бунтовници

  • турция-
  • сирия-
  • хамза-
  • маслинова клонка-
  • кюрдистан-
  • ислямска държава

Анкара обещава гражданство и жилище на своя територия на роднини на загиналите

Снимки: БТА/АР

Анкара компенсира семействата на сирийски бунтовници, загинали при сраженията в подкрепа на турската офанзива в сирийския кюрдски анклав Африн, като им обещава гражданство и жилище на своя територия, предаде Reuters.

Лейтенант Абдаллах Халауа, командващ бунтовниците от бригадата "Хамза", заяви, че семейството на всеки боец, убит в Африн, ще получи 60 хиляди турски лири (около 9142 долара).

Роднините на 65 мъже от неговата бригада вече са били обезщетени. Те ще получат жилище и гражданство в Турция, каза още той.

Ранените при операцията бойци от бунтовническите сили също ще получат по-нататък по 15 хиляди турски лири като компенсация, а ако са били трайно увредени сумата може да бъде двойно по-голяма.
"Това е несравнимо с жертвата, която са понесли, но доколкото можем ще ги почетем", казва Халауа.

По неговите думи битката в Африн е първият път, при който бунтовници получават подобна компенсация.

Турските въоръжени сили предприеха през януари операцията "Маслинова клонка" срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) и Партия на демократичния съюз (ПДС) в района на Африн.

Анкара смята СЗН и ПДС за терористични организации, свързани с нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК). Турската армия и подкрепяните от нея сирийски бунтовници поеха на 18 март контрола над Африн, след като прогониха сирийските кюрдски бойци.

Преди това Турция започна на 24 август 2016 г. операция "Ефратски щит" в Северна Сирия, целяща да прочисти района на границата от бойци от "Ислямска държава" и от сирийските кюрдски милиции, която завърши на 29 март 2017 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: