Отидете към основна версия

3 266 1

Премиерът на Украйна Николай Азаров подаде оставка - Обновена в 21.30 ч.

  • украйна-
  • протести

В Украйна няма да се въвежда извънредно положение, ще има амнистия за протестите, но опозицията няма да влиза в коалиционен кабинет

Снимка: AP/БTA

Премиерът на Украйна Николай Азаров е подал оставка. Решението му е мотивирано с желанието да се намери компромис за мирно разрешаване на конфликта в страната.

Това става ясно от официалното съобщение от интернет сайта на правителството. Оставката на Азаров става в навечерието на заседанието на парламента.

Президентът на Украйна Виктор Янукович направи първите стъпки пред опозицията. След поредната над четири часова среща с опозицията, която се проведе през изминалата нощ, беше договорено отмяната на крайно рестриктивните закони срещу опозиционните митинги. Всички задържани демонстранти ще бъдат амнистирани, а властите обещаха да не въвеждат извънредно положение.

Министърът на правосъдието Олена Лукаш обаче уточни, че демонстрантите трябва да освободят окупираните учреждения, ако искат да бъдат амнистирани. Часове по-късно протестиращите напуснаха сградата на правосъдното министерство.

Очаквано лидерите на протестите отхвърлиха предложението на Янукович да влязат в коалиционен кабинет.

Очаква се днес протестите да продължат с нова сила. Щабът на Националната съпротива призова за митинг на площада на обяд, успоредно със заседанието на Върховната Рада - парламента на Украйна.

Бившите президенти на Украйна - Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко, също ще вземат участие в планираното за вторник извънредно заседание на депутатите. За целта в Киев пристига председателят на комитета по международни отношения в Европейския парламент Елмар Брок. Към него ще се присъедини и първият дипломат на ЕС Катрин Аштън.

От своя страна генералният секретар на ООН Бан Ки Мун обяви, че е готов да изпрати свой пратеник за посредник в Киев.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен открито осъди насилието срещу протестиращите.

Ситуацията в Украйна се очаква да бъде обсъдена на започващата във вторник среща на високо равнище в Брюксел Русия – Европейски съюз. Първият дипломат на Кремъл Сергей Лавров вече призова Европа да спре да се меси във вътрешните работи на Украйна.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: