Last news in Fakti

27 Януари, 2014 09:35 1 259 0

И министерството на правосъдието падна в ръцете на протестиращите в Киев

  • украйна-
  • протестиращи-
  • евромайдан-
  • киев-
  • министерство на правосъдието

Безредиците се разпространяват из цяла Украйна

И министерството на правосъдието падна в ръцете на протестиращите в Киев - 1
Снимки АП/Синхуа/БТА

Протестиращите в Украйна превзеха Министерството на правосъдието. Протестиращи завзеха сградата, без да срещнат съпротива. В близост до сградата не е имало нито един представител на силите на реда. Среднощната акция идва само два дни след като демонстрантите успяха да окупират и Министерството на земеделието, съобщава Би Би Си.

Властите реагираха светкавично - украинският правосъден министър Олена Лукаш поиска да бъде въведено извънредно положение в столицата, а президентът да напусне моментално всякакви преговори с опозицията, докато сградата на министерството не бъде освободена.

"Ако протестиращите не напускат сградата на Министерството на правосъдието ... Аз лично ще поискам от Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна да наложи извънредното положение", заяви пред медиите г-жа Лукаш.

Въпреки че министърът участва в продължаващите преговори между правителството и протестиращите, тя заяви, че ще бъде "принудена да се обърне към украинския президент с искане преговорите да бъдат преустановени, освен ако сградата на министерството не бъде освободена незабавно и преговарящите дадат шанс за намиране на мирно решение на конфликта".

Инициаторите се събраха на площада и превзеха слабо охраняваното министерство като издигнаха барикади от сняг. После, за да могат да го удържат позициите си, призоваха за подкрепление чрез Фейсбук.

В ръцете на протестиращите освен двете министерства, е и сградата на кметството и на профсъюзите, както и няколко музейни сгради.

Безредиците се разпространяват из цяла Украйна, а активистите вече са  превзели общински сгради в около 10 града.

Окупирани са сгради и в източните райони, които традиционно имат по-тесни връзки с Русия и където президентът Виктор Янукович се радва на силна подкрепа.

Миналата седмица, парламентът на Кримската автономна република – разглеждан като един от най-твърдите поддръжници на Янукович - също призова президента да обяви извънредно положение.

Парламентът трябва да се събере на извънредно заседание във вторник, но по-рано говорител заяви, че извънредното положение няма да е сред обсъжданите теми. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: