Отидете към основна версия

4 057 49

Д-р Лъчезар Томов: Съвсем реално е скоро да имаме по 12 000 заразени за денонощие

  • лъчезар томов-
  • коронавирус-
  • мерки

Южноафриканският вариант на COVID-19 вероятно вече е у нас, внесен е от Занзибар, смята математикът

Снимка: Архив

Южноафриканският вариант на COVID-19 вероятно вече е у нас. Това предположи математикът от НБУ д-р Лъчезар Томов в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“. Той уточни, че вероятно той е внесен от популярна през последните месеци туристическа дестинация.

До до две седмици предстоят пикови стойности на заболели от COVID-19. Възможно е да удвоим рекорда от миналата година, каза още той и обърна внимание, че у нас все още британският щам не е доминиращ. Съвсем реално е да има по 12 000 заразени средно за денонощие в предстоящите седмици, коментира математикът.

„Очаквам да се вземат мерки. Не мога да си представя, че ще оставят това да се развие напълно. При един следващ рекорд и запълване на всички легла и интензивни отделения ще вземат мерки, но с британския вариант мерките действат по-слабо, от колкото при предишния. Пак ще подействат, но по-бавно. Ще има много хора в интензивни отделения и повишена смъртност“, предположи той.

Според математика вече милион и половина българи са преболедували заболяването. Големият брой преболедували и факта, че ваксинирането продължава не е причина да смятаме, че това ще бъде пречка за развитието на вируса, обясни д-р Лъчезар Томов

„За съжаление не смятам по две причини. Първо, защото освен британският щам, който е много по-заразен от предишните, и заразява средно по 3-4 човека, вместо 2,5. Това е голяма разлика и малко над 1% имунизирани не е достатъчен да го забави. Второто е, че освен британският вариант, вече най-вероятно имаме и южноафрикански вариант у нас, тъй като той е засечен при туристи, които се върнаха от Занзибар още януари месец“, обясни той.

Д-р Лъчезар Томов припомни, че Занзибар бе рекламиран като безопасно място, но всъщност това е едно от най-опасните места в Африка. Лошото при южноафриканския щам е, че той ще атакува и тези, които вече са преболедували, защото избягва имунния отговор, предупреди той.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 21 гласа.

Свързани новини