Отидете към основна версия

2 395 5

ЕK осигури допълнителни 4 млн. дози от ваксината на Pfizer за "горещи точки" в ЕС до края на март

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • европейска комисия-
  • пфайзер

Преди това фармацевтичната компания се ангажира да достави общо 500 милиона дози ваксини на Европейския съюз до края на 2021 година

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейската комисия е осигурила допълнителни четири милиона дози в кратки срокове от ваксината срещу Covid-19 на компаниите BioNTech и Pfizer в опит да помогне на държавите членки на Европейския съюз да ограничат разпространението на коронавируса в "горещи точки", съобщава Ройтерс.

Тези допълнителни 4 млн. дози трябва да се използват за борба с коронавируса в "горещи точки", съобщи комисията в сряда.

Освен това те трябва да помогнат за улесняване на свободния граничен трафик.

Договорените допълнителни 4 млн. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech трябва да бъдат доставени през следващите две седмици преди края на март.

"Това ще помогне на държавите членки в усилията им да задържат под контрол разпространението на нови варианти на коронавируса", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Чрез целевата им употреба там, където са най-необходими, по-специално в граничните региони, тези дози също ще помогнат за осигуряване или възстановяване на свободното движение на стоки и хора. Те са ключови за функционирането на здравните системи и единния пазар", коментира още Фонд дер Лайен.

Дозите на ваксината ще се доставят в допълнение към планираните вече доставки. Преди това Pfizer се ангажира да достави общо 500 милиона дози ваксини на Европейския съюз до края на 2021 година.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини