Last news in Fakti

10 Март, 2021 13:23 4 918 50

Институтът "Роберт Кох": "Спутник V" е добра ваксина срещу COVID-19!

  • ваксина-
  • спутник v-
  • коронавирус-
  • пандемия

По-рано тази седмица Европейската агенция по лекарствата обаче официално препоръча на европейските страни да не прилагат ваксината, сравнявайки подобен ход с "руска рулетка"

Институтът "Роберт Кох": "Спутник V" е добра ваксина срещу COVID-19! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" е "добра ваксина" и вероятно ще получи одобрение в Европейския съюз в даден момент, заяви Томас Мартенс, ръководител на Постоянния комитет по ваксинация (STIKO) към германския институт "Роберт Кох".

В интервю за немския регионален ежедневник Rheinische Post, Томас Мартенс посочи, че "руските изследователи са много опитни с ваксинациите. Ваксината "Спутник V" е умно измислена".

Той също така намекна, че одобрението на първата руска ваксина срещу COVID-19 може да помогне за решаване на проблема с недостига на ваксини в Европейски съюз.

Все още остава отворен въпроса кога точно руската ваксина ще бъде одобрена в Европейския съюз.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) обяви миналата седмица, че ще започне текущ преглед на ваксината "Спутник V". С тази процедура може да бъде ускорен процеса по евентуалното ѝ одобрение.

Според EMA този процедура ще продължи, докато има достатъчно доказателства за заявлението за одобрение за използването на руската ваксина в ЕС.

Някои европейски държави обаче вече не поискаха да чакат толкова дълго. В Унгария, Словакия и Чехия ваксината "Спутник V" вече е одобрена или текат национални процедури за нейното одобрение.

По-рано тази седмица Европейската агенция по лекарствата обаче официално препоръча на европейските страни да не прилагат "Спутник V", сравнявайки подобен ход с "руска рулетка".

Според разработчиците на руската ваксина тя вече е одобрен в 46 държави по света. Учените посочиха, че руската ваксина е била почти 92% ефективна срещу COVID-19 въз основа на рецензирани резултати от проучвания в късен етап, публикувани през миналия месец в медицинското издание The Lancet.

Подобно на ваксината на "АстраЗенека" (AstraZeneca), "Спутник V" е векторна ваксина, базирана на аденовирус.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да се помни

    53 10 Отговор
    Германия е и ще бъде окупирана държава.
  • 2 Слава на Русия !

    63 9 Отговор
    Вова е Бог !

    Коментиран от #12

  • 3 отровителят

    85 4 Отговор
    Мутрата Б.Б пак ще се окаже последен на опашката за тая ваксина. Нали ни набълбука с нефтасалата АстраЗелка на далавера. С нашите пари, със заемите ни закопа за пореден път.

    Коментиран от #5, #27

  • 4 еш па тоа

    60 1 Отговор
    Как добра,бе?Нали е руска!Мълчите,а!

    Коментиран от #7

  • 5 Stéphanie 🎲

    7 66 Отговор

    До коментар #3 от "отровителят":

    Че си руснак или русофил подРазбира се 🤣🥴 .Никой не те спира да си поръчаш руската въпрос на избор ако нямаш пари за блатото онлайн може ди си я закупиш има решение .Какъв ти е проблема???

    Коментиран от #13, #14

  • 6 БАЙ КУРТИ

    69 3 Отговор
    Рано или късно ще е одобрят .Но БЮРОКРАТИТЕ В БРЮКСЕЛ гледат одобрението да е колкото се може по късно . Все пак комисионната е много , а че СПУТНИК е по добра от зенеката и пфайзер това няма значение . ПАРИТЕ НЕ МИРИШАТ
  • 7 Stéphanie 🎲

    13 27 Отговор

    До коментар #4 от "еш па тоа":

    Най вероятно заради достига на ваксина 🤣😆 след скандали и списък със чакащи на опашка пенсионери за ваксина.Изведъж им дойде на ум че може и руската ваксина ,проблема е кой ще я поиска 😉

    Коментиран от #9

  • 8 Времето е пари

    50 2 Отговор
    Ключовото тук е "в даден момент". Колкото по-късно е този момент, толкова по-големи печалби за някои "случайни". А дали е добре за обикновенните хора - няма значение, тях "кучатата ги яли".
  • 9 Stéphanie 🎲

    2 17 Отговор

    До коментар #7 от "Stéphanie 🎲":

    недостиг със ваксини 😉
  • 10 Додо

    58 3 Отговор
    Роберт Кох смята,че руската ваксина е добра,но Борисов Кух не смята така.
  • 11 Руската ваксина

    60 3 Отговор
    Я изучават и търсят кусури вече над 6 месеца. Следователно тя е за предпочитане пред всички останали които получават одобрение веднага.
  • 12 кнаус 485

    47 2 Отговор

    До коментар #2 от "Слава на Русия !":

    Публикувано във факти.бг: Томас Мартенс посочи, че "руските изследователи са много опитни с ваксинациите. Ваксината "Спутник V" е умно измислена".
  • 13 Хихи

    36 5 Отговор

    До коментар #5 от "Stéphanie 🎲":

    Както и тебе никой не те задължава да ползуваш руската. Боцкай се с пфайзер и си живей животеца.

    Коментиран от #15

  • 14 За теб няма да има

    19 4 Отговор

    До коментар #5 от "Stéphanie 🎲":

    Аман от хейтъри с " красиви" чужди имена.

    Коментиран от #22

  • 15 Stéphanie 🎲

    5 39 Отговор

    До коментар #13 от "Хихи":

    Де го чукаш де се пука що ревете тука и правите реклама (лъже реклама)на нещо във случая ваксина спутник V,която и вие самите няма да си биете😂те самите руснаци и нямат доверие вие големи герои на драсканица.Поръчай си я бе онлайн и си бии и се успокой някой да ви е забранил да си биете Руската??????.Аз ще чакам докато се докаже коя е най добра дори и със риск повторно да пипна корона

    Коментиран от #47

  • 16 РУСКАТА ВАКСИНА

    6 26 Отговор
    ЩЕ Я СЛОЖАТ ЛИ ДА СЕ ВЪРТИ НА ПОДИУМ НА ВИТРИНАТА НА ЦУМ!!!???🏬 КАКТО НАВРЕМЕТО СИНЬО БЯЛ МОСКВИЧ „ГЪРБУШКА”😂

    Коментиран от #20, #23

  • 17 Че е добра

    30 1 Отговор
    добра е. Само, че има ли я у нас? Не. Впрочем, и другите ваксини ги няма. Нищо няма, има само избори за парлама и кухи фрази на вожда.
  • 18 Zentramant

    32 1 Отговор
    Така или иначе твърдо съм решил да се ваксиниран само и единствено със Спутник V, когато и да е това. Файзер, зенки, модерни или белина е абсурд да си инжектирам.
  • 19 Учен

    18 1 Отговор
    Е,то голямо туткане се туткаха-не са ли наясно ,че изобщо РУСКАТА наука им хвърля мъгла на всички други печалбари!И тука народа чака от същото а,да видим кога нашите ще имат благословията на тези от които са зависими.Ами да ние сме независими-защото от нас нищо не зависи.Нали още бъркат София с Букурещ или с Белград.Ама какво да се чудиш като предишния президент наш роден обърка цели държави Чехия с Чехословакия,че и Полша с Чехия но още се праска по сайтовете,ей тъй елате ме вижте,Гербаджия бе какво да правиш.
  • 20 Хихи

    19 2 Отговор

    До коментар #16 от "РУСКАТА ВАКСИНА":

    Не, Времената са други. Сега там ще сложат един Ф16, набор на въпросния Москвич.

    Коментиран от #43

  • 21 2121

    27 3 Отговор
    Руската ваксина няма нужда да я одобряват гейове и джендъри.Целият свят знае ,че руската ваксина е точна ,безвредна, създава имунитет ,използвани са човешки антигени /а не маймунски ,като при Астра Зенека , Модерна, Байонтех./.Но предателя Б. Борисов купи ваксина ,която ще намали бройката гласоподаватели,за да спечели със смърта на българи изборите.Не виждате ли черните му замисли?Мислете!Нямаме нужда от престъпник.Гледайте другите народи-купиха руска ваксина .
  • 22 Stéphanie 🎲

    4 22 Отговор

    До коментар #14 от "За теб няма да има":

    А🥴🤣😆мерси от руската ваксина😁Мерси ‼Нека да има за теб 😂😁😜Във Русия търсят кандидати желаещи защо не хванеш първият самолет и да ти я бият да ти спре мъката.Търси контакти със руски доктори ,пиши във посолството бг. русофил търси помощ от вас 😂😜може ти се отвори парашута няма да те върнат.За името ми няма се обяснявам всеки ден
  • 23 Stéphanie 🎲

    6 23 Отговор

    До коментар #16 от "РУСКАТА ВАКСИНА":

    Имам друга идея да съберат всички бг.русофили и без право на избор за друга да им бият руската ваксина.После да им сложат на врата ланец със празното шишенце от Спутник V да си го носят като бижю всеки ден 🤣🙃🤭

    Коментиран от #48

  • 24 Соросоид

    25 3 Отговор
    Евробюрократите май се уплашиха. Изсипаха 2 милиарда евро на 2-3 фармагиганта - правилни, демократични наши фирми, и в резултат - само 1/3 от поръчките ще бъдат доставени в срок, продуктът на единия е нефелен - само 60% ефективност, а май май мори и възрастните, другия продукт е скъп и трябва да го съхраняваш в космоса, за третия - няма количества, а четвърти - още е на етап "ще ще, ще видим". Вчера италианска фабрика започна начален етап на производство на "Спутинк V". Над 50 държави са подали заявки за другата руска ваксина - "Вектор", която е еднодозова и с 95% ефективност. Ама засега руската федерация отрязват мераците - втората ваксина ще е изцяло за руското население.
    А ние - както обикновено сме на опашката. Една майка и дъщеря очакват да захлебят от внос на нефелен препарат, а един дебел чичко чака до чекмеджето.
  • 25 Интереси

    2 1 Отговор
    Конфликт на интереси!
  • 26 Руската ваксина

    20 4 Отговор
    Е противопоказна за гейове и русофоби. Има страничен ефект, превръща ги в нормални хора.

    Коментиран от #29

  • 27 Урко

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "отровителят":

    Говори се че правитеството са предплатили 15 000 000 ваксини.Както и че трябва да предплатят още 8 изтебителя.Честито на печелившите.На 04 04 пак ще са същите .Заделяйте стинки за еко паспорти умиране има- отърване няма дакато не ви свалят и последното парченце кожа.
  • 28 НОЩ

    7 0 Отговор
    Ужас! Добра е само ваксината от която има комисионна. Къде ни е комисионната?
  • 29 Карлуково

    2 15 Отговор

    До коментар #26 от "Руската ваксина":

    ВСЯКА ИЗЯВА НА РУСОФИЛСТВО, НАДХВЪРЛЯЩА ЛИЧНИ УБЕЖДЕНИЯ И ВЪТРЕШНА ЕМОЦИОНАЛНОСТ ТРЯБВА ДА СЕ

    И Н К Р И М И Н И Р А!
  • 30 Анонимен

    10 1 Отговор
    Няма да гласувам за ББ, защото не внася Спутник V !!
  • 31 На овцата

    6 0 Отговор
    Ами да - на овцата и разработват вируси в военни лаборатории за контрол на популацията, после и разработват ваксини с същата цел + стерилизация и мутация на потомството, а овцата си мисли че тия вируси сами се пръкват ей тъй от гората!..........
  • 32 Уважаеми овце

    3 0 Отговор
    Всичко за овцете е предвидено: има "ваксини" за Русофили има и за "Русофоби", след ЗАГОНВАНЕ то на стадото по определените места и органи всички ще бъдат ваксинирани и дамгосани!...... ..
  • 33 Григор

    9 1 Отговор
    Астрата е набързо скалъпено и дефектно копие на Спутник. Одобрено от европа, защото не искат и няма да признаят провала на запада. Спутник ако ще го одобряват ще е след 2 години юинимум. България никой не може да я спре да купи и ползва Спутник, но политиците ни слушат и узпълняват квото каже западът, дори народа да измира. Не вярвам и на бсп, доказали се неведнъж като популисти и демагози. Веднъж лапнали кокала и те ще слушат и изпълняват запада, доказан факт.
  • 34 2222

    7 2 Отговор
    Вии сте тролове руснаците имат най добрата техника изтрелваха ракетите за международната станция с тяхни двигатели ама нямали чушкопек да си направят

    Коментиран от #36

  • 35 Анонимен

    9 1 Отговор
    Тя още баба Ванга, бог да я прости, беше казала , че Европа ще обезлюдее. Тогава ни се струваше странно.
  • 36 ти само това ли знаеш ва ???

    1 3 Отговор

    До коментар #34 от "2222":

    що не си със ник чушкопек най ше ти мяза само това дращиш

    Коментиран от #38, #39

  • 37 77777

    4 2 Отговор
    Или не сте чували за рускосмос само дядовци и тарикати
  • 38 7777

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "ти само това ли знаеш ва ???":

    От обръщението ва мога да разбера що за човек си
  • 39 777

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "ти само това ли знаеш ва ???":

    Чете нещо което му предложат и не мисли

    Коментиран от #44

  • 40 САЩ

    7 2 Отговор
    Кох, вия сте агенти на Путин, политиката е по важна човешкият живот не струва нищо!!! Ясно, щеви наложим санкциииии.
  • 41 777

    13 1 Отговор
    Твоите американци нямаха двигател да вдигнат ракета извън орбита. Всяко изтрелване е било с руски двигател.
  • 42 Давид

    9 2 Отговор
    Да бяхме купили патента за Спутник и за два дена да произведем 10 000 000 дози да си ваксинираме 5 и другите да продадем за да избием патента и да не прилагаме никакви мерки и да разрушаваме бизнеси . И при това с парите на бандитите на МВФ . Но чекмеджан е зависим , МВФ знае къде са крадените му пари и го контролира .

    Коментиран от #45

  • 43 Ще сложат

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Хихи":

    ама ще е макет от мукава, щото истински няма.
  • 44 Чукопек от Курило или Карлуково?

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "777":

    много си зле човек,лудите във България незнайно по каква причина не ги прибират за лечение ти си доказателство .Четох всичките ти комнетари имаш нужда от медицинска помощ
  • 45 Соросоид

    9 0 Отговор

    До коментар #42 от "Давид":

    Не можеш да купиш патента. Не се продава, подарява ти се. Произвеждай ако имаш технологията и материалите, но нямаш право да продаваш ваксини. Заради това ги сърби в ЕС и ФАЩ фармамафията.
  • 46 Диоген

    10 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Подобно на ваксината на "АстраЗенека" (AstraZeneca), "Спутник V" е векторна ваксина, базирана на аденовирус.
    -----
    Уважаеми подмазвачи, "АстраЗенека" (AstraZeneca) е подобна на
    Спутник V ,а не обратното, защото руската ваксина я създадоха първа...
  • 47 пак аз

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Stéphanie 🎲":

    Стефкье, у ващо село колко руснаци познаваш, та чак неискали да си бият руската......
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 гост

    3 0 Отговор
    Умират хора, а те си редят политиката срещу Москва. Жалък е ЕС и с всеки изминал ден става все по жалък. За пореден път се убеждавам, че западноевропейците не са хора.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.