Отидете към основна версия

3 055 50

Иво Инджов: И четвъртата вълна посрещаме с популизъм, за да не дразним електората

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • иво инджев

За какво по-точно иде реч?

Снимка: БГНЕС

Днес бях решил да си дам почивка и да не коментирам българската политика и някои други "хубави работи, ама български". Но не мога да го направя. Провокиран съм от данни, изнесени на страницата на е-vestnik, че България е на четвърто място в света по смъртност от Covid-19 (на база брой починали, доказано заразени с вируса, на 1 млн. души; ако изчисленията са въз основа реално живеещите в страната, може да сме и първенец във фаталната класация...).

Това коментира във "Фейсбук" политологът Иво Инджов.

За съжаление отново ще трябва да си припомним черните статистики, дори много по-скоро, отколкото се очакваше. Четвъртата вълна чука на вратата, а безумно мекият подход на служебното правителство - вели призиви за ваксинация, очевидно неработещи регионални планове и т.н., не вършат работа. За безхаберието на голяма част от народонаселението по отношение на ваксинирането, носенето на маски и спазването на елементарни противоепидемични правила няма смисъл да пиша все едно и също.

На фона на работещите мерки в други европейски страни у нас и при новата власт продължава да цари популизъм в стил да не "дразним електората", както и добре познатата ни чиновническа непригодност да се работи за опазване на общественото здраве. За съпоставка: в Португалия и Испания например процентът заразени e по-висок, отколкото в България, защото там много по-бързо се разпространява новият вариант "Делта" - нормално за много по-отворени и глобализирани общества, но смъртността пак остава по-ниска). Ето ви и един обикновен, но показателен пример.

Прибирам се вчера от Португалия и преживявам лек шок на летище "Враждебна". Защо ли? Защото идвам от страна, в която за да се настаниш в хотел, трябва да покажеш или европейски дигитален сертификат за завършена ваксинация, или да си направиш бърз тест на място; всяка сутрин можеш да закусваш само след като ти премерят температурата и си дезинфекцираш ръцете - всъщност, гел диспенсъри има на всеки етаж и на всеки ъгъл на хотела!. За какво по-точно иде реч?

- Предварително знам, че като българин съм с предимство (всъщност крайно спорно от епидемиологична гледна точка!) пред чужденците, идващи от Португалия. Независимо дали са ваксинирани или не, за тях се изисква съответният PCR или антигенин тест, ако не искат да бъдат карантинирани за 10 дни. За нас, българите - само да покажем сертификат за ваксинация или предварително направен тест. Все едно българинът, пребивавал в Португалия, не идва от същата епидемиологична среда, както и португалецът или немецът, идващ от тази страна...

- След паспортния контрол две лелки с бели престилки преглеждат небрежно ваксинационните сертификати; в моя случай отговорната за това служителка дори не ми поиска лична карта, за да свери данните. Можех да ѝ представя и сертификата на "Петър" и "Гошо" и спокойно да мина. Този контрол няма нищо общо с контрола, през който преминах преди месец на влизане в Испания. На летище "Адолфо Суарес" пак две служителки в бели престилки проверяваха документите на влизащите на територията на страната, но - обстоятелствено, компетентно и така, че да изпиташ респект към задълженията им.

- В същото време в коридора вляво от мен, две батки с характерен акцент вдигнаха скандал на друга служителка. Очевидно казусът им беше такъв, че трябва задължително да се тестуват, ако не искат да бъдат поставени под карантина. Жената се опитваше да им обясни, че са длъжни да го направят, но звучеше така, сякаш се оправдава... Нямах време да проследя как ще завърши този спор, но съм сигурен, че във всяка нормална страна, ако въпросните батки се държаха така, щяха да бъдат арестувани на мига, тестувани и карантирани за тяхна сметка! Защо при служителките, порверяващи здравните документи на влизащите на българска територия, няма полицай?

Изводът?

Когато опасността чука на вратата, когато си се провалил като държава с разпространението на епидемията при предишните три вълни, нямаш право да толелираш такава слободия - както на гражданите, така и на контролиращите. Трябва да има ред и дисциплина. Ако към тях се прибави и обществена отговорност - още по-добре.

Силата на държавата не е в своеволието, а в съвестното прилагане на легитимните закони и наредби. Това не е силова държава, а държавност, без която в обществото всеки трябва да се оправя сам за себе си. И, ако пак премина на политическа вълна - изчегъртването на "модела ГЕРБ" може да стане само, ако след неизбежните смени по върховете започне сериозна реформа на държавната администрация, в надзорните органи, държавните фирми и т.н. Повече от ясно е за какво е необходима тя.
Съгласен ли сте с мен, министър Кацаров - Стойчо Кацаров?

* Заглавието е на ФАКТИ


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 48 гласа.

Свързани новини