Отидете към основна версия

6 087 38

Байдън избухна: Разкарайте се и не пречете на ваксинацията!

  • джо байдън-
  • сащ-
  • ваксина-
  • коронавирус

Белият дом е разочарован от лидерите, които активно се стремят да блокират усилията за насърчаване или изискване за ваксинации

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Джо Байдън осъди републиканските служители, които блокираха усилията за налагане на ваксини, тъй като той насърчи градовете и щатите да изискват от хората да показват доказателства за ваксинация, за да посещават ресторанти и други обществени места, съобщава "Вашингтон пост".

Президентът критикува републиканските губернатори, които не позволяват на бизнеса и университетите да изискват ваксини или се противопоставиха на указанията за маски от Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

"Казвам на тези губернатори: Моля, помогнете. Но ако няма да помогнете, поне се разкарайте от пътя", каза Байдън. "Хората се опитват да постъпят правилно. Използвайте силата си, за да спасявате животи."

Когато го попитаха конкретно за републиканците Рон Десантис от Флорида и Грег Абът от Тексас, Байдън каза, че "техните решения не са добри за избирателите им". Десантис подписа изпълнителна заповед, която забранява на училищата да изискват маски, а Абът подписа заповед, която забранява на местните власти и държавните агенции да налагат ваксини.

Досега Байдън до голяма степен се стремеше да избягва изказвания, които биха могли да изострят междупартийния дебат за ваксините и не се опитваше да хвали републиканци, които популяризират ваксинациите. Белият дом обаче е по-разочарован от лидерите, които активно се стремят да блокират усилията за насърчаване или изискване за ваксинации.

Преди Байдън да говори, Десантис обвини в медийна "истерия" и че условията във Флорида изглеждат по-лоши, отколкото са.

Рене Еза, говорител на Абът, заяви че "губернаторът Абът бе ясно, че трябва да разчитаме на лична отговорност, а не правителството да настоява. Всеки тексасец има право да избира за себе си и за децата си дали ще носи маски, ще отвори бизнеса си или ще се ваксинира."

Байдън отново помоли американците да се ваксинират, предупреждавайки срещу опасностите от Делта варианта. Случаите на вируса скочиха през последните седмици, особено в общности, където процентът на ваксинации остава нисък.

Новите ежедневни случаи са се увеличили с 52% през последната седмица. Въпреки това хоспитализациите и смъртните случаи не толкова, което Байдън отбелязва, защото ваксините са ефективни за намаляване на вероятността от тежко заболяване или смърт.

"Ако не сте ваксинирани, има много по-голяма вероятност, първо, да се заразите с Covid-19; второ, да влезте в болница; и трето да умрете", каза Байдън. "Това е трагедия. Умират и ще умрат хора, които не трябва да умират."

Възобновяването на вируса също предизвика скок в общите ваксинации, като президентът най-накрая постигна целта си поне 70% от пълнолетните американци да получат поне една доза ваксина. Байдън искаше да постигне тази цел до четвърти юли, но се случи сега.

И все пак заразата се разрастват в някои части на страната и местните здравни служители предупреждават, че болниците достигат пределния си капацитет, до голяма степен поради неваксинирани млади и на средна възраст. В резултат на това някои градове и щати са предприели по-агресивни стъпки за насърчаване на ваксинациите, тъй като се стремят да балансират общественото здраве със способността на бизнеса да работи и да поддържа икономиката отворена.

В понеделник Ню Йорк обяви, че ще изисква доказателство за поне една доза ваксина за редица дейности, включително вечеря на закрито, посещение на театър и фитнес зала. Съобщението следва подобни действия в страни като Франция и Италия, където лидерите са постигнали успех в повишаването на процента на ваксинации, като изискват от хората да представят доказателства за влизане в публични пространства.

"Ако искате да участвате пълноценно в нашето общество, трябва да се ваксинирате", каза кметът на Ню Йорк Бил де Блазио. "Време е."

Байдън каза, че подкрепя Ню Йорк, и макар да не се застъпва за "паспортите за ваксини", но насърчава други населени места да следват примера на Ню Йорк. "Мисля, че те просто трябва да дадат право на тези ресторанти и бизнес да кажат: "За да влезете, трябва да дадете доказателство, че сте били ваксинирани или не можете да влезете", каза той.

Репликите на Байдън във вторник подчертаха как възраждането на коронавируса разтърси Вашингтон през последната седмица, заплашвайки усилията на Белия дом да даде приоритет на други части от дневния ред на президента.

Във вторник Байдън обяви, че САЩ са дарили и изпратили над 110 милиона дози ваксини срещу коронавирус в повече от 60 страни. Съединените щати са дарили повече ваксини, отколкото всички други страни, взети заедно, каза президентът и добави, че неговата администрация е надхвърлила обещанието си от юни да дари най -малко 80 милиона дози.

В края на месеца ще започне да доставя първата партида от 500 милиона дози Pfizer-BioNTech, които са обещани. Дозите се разпространяват до голяма степен чрез Covax, подкрепяна от Световната здравна организация инициатива за разпределяне на дозите на ваксините към по-бедните страни.

"В борбата срещу COVID-19 САЩ се ангажират да бъдат арсеналът на ваксините, точно както бяхме арсеналът на демокрацията по време на Втората световна война", каза Байдън.

Белият дом иска да измести фокуса отвъд пандемията и постави по-голям акцент върху усилията на президента да приеме инфраструктурен пакет и законопроект за социални разходи. Но силно заразният Делта вариант, заедно с отказа на толкова много американци да се ваксинират, принуди Вашингтон да се съсредоточи отново върху коронавируса.

Посланието на Байдън отразява тон и подход, който става все по-строг, тъй като стана ясно, че много американци отказват да се ваксинират не защото се колебаят или се страхуват, а защото имат твърди идеологически възражения срещу дозите и в много случаи цитират конспиративни теории за тях.

Миналия четвъртък президентът обяви, че изисква всички федерални служители да получат ваксини, в противен случай ще трябва да носят маски на работното място и да правят редовни тестове за коронавирус. Отчасти целта бе да се убедят други работодатели, публични и частни, да последват примера им с надеждата да покрият милиони американци.

Тази нова политика дойде, когато Белият дом става все по-притеснен от варианта Делта, който бушува в страната, в същото време, когато процентът на ваксинации се забавя, развитие, което може да застраши икономическото и социалното отваряне на страната.

"Искате ли да знаете как ще оставим този вирус зад нас? Ще ви кажа как", каза очевидно раздразнен Байдън, обявявайки хода миналата седмица. "Трябва да ваксинираме повече хора."

Но пътят не е лесен, съобщението в четвъртък предизвика незабавна съпротива, включително от синдикатите, които Байдън отдавна смята за съюзници, но които се противопоставят на идеята, че членовете им ще трябва да се ваксинират.

Нарастващ брой политически и бизнес лидери се стремят през последните дни да отговорят на продължаващата съпротива с по-силни тактики, загрижени, че ако процентът на ваксинации не се увеличи, инфекциите могат да се повишат още повече през есента.

Сега президентът редовно осъжда "пандемията с неваксинираните", подчертавайки, че тези, които са ваксинирани, рядко се заразяват сериозно и когато, ако се заразят техните симптоми са леки. Настоящите смъртни случаи са особено трагични, защото могат да бъдат избегнати, коментира Байдън.

Първоначално мнозина отхвърлиха необходимостта от широки изисквания за ваксини, защото служителите на общественото здраве предположиха, че те няма да са необходими, след като ваксините са широко достъпни. Но тъй като до 30% от пълнолетните американци се въздържат от ваксина, тази гледна точка се е променила за много служители.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 42 гласа.

Свързани новини