Last news in Fakti

4 Август, 2021 15:00 2 517 13

Коронавирус: Германия се готви за четвъртата вълна

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • ангела меркел

Предпазните мерки този път обаче сигурно ще бъдат по-меки от взетите миналата есен и зима, защото ваксинациите в страната напредват бързо

Коронавирус: Германия се готви за четвъртата вълна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Броят на новозаразените в Германия продължава да расте, хората стават все по-непредпазливи, а здравните експерти се тревожат за есента и зимата. Необходими са още защитни мерки, смятат те.

През следващите месеци в Германия ще се надигне нова вълна от инфекции с коронавируса, смятат експертите от министерството на здравеопазването. За да се смекчи ефектът от тази вълна трябва да се въведат нови мерки през есента и зимата. Те са необходими, "за да се защити здравната система от претоварване, а лицата, които все още не са ваксинирани, да бъдат опазени от евентуално заболяване с тежки последици". Докладът, цитиран от ДПА, е внесен в Бундестага и пред правителствата на 16-те федерални провинции.

Предпазните мерки този път обаче сигурно ще бъдат по-меки от взетите миналата есен и зима, защото ваксинациите в Германия напредват бързо. "По всяка вероятност няма да има толкова всеобхватен локдаун, колкото по време на втората и на третата вълна", пише в доклада.

Какво конкретно може да се очаква?

На първо място: да се достигне максимално висок процент ваксинирани. На второ: хората да се придържат към основните мерки - спазване на дистанция, хигиена, носене на маски. При това навсякъде, където в затворени помещения се събират повече хора, за които не се знае дали са ваксинирани или не, или сред които биха могли да бъдат особено застрашени лица.

Респективно до пролетта на 2022-а година ще е необходимо да се носи предпазна медицинска маска - най-вече в обществения транспорт и в търговските обекти. Това ще важи за всички - и за ваксинирани, и за преболедували.

Министерството припомня, че ваксинациите и тестовете за коронавирус с голяма вероятност снижават опасността, която внасят в затворени помещения лица с голяма вирусова обремененост. "Поради това, независимо от равнището на новите зарази, от началото или от средата на септември 2021-ва участието в определен вид мероприятия в цяла Германия ще бъде възможно единствено за хора, отговарящи на едно трите условия: ваксинирани, преболедували или с актуален отрицателен тест", се казва още в доклада. В случая се имат предвид ресторантьорството на закрито, преспиването в хотел, услугите, свързани с пряк физически контакт, спортните и други събития на закрито, както и събития с много публика на закрито и на открито.

Четвъртата вълна още е ниска

Според доклада, възможно е да се наложат и допълнителни ограничения за неваксинираните в зависимост от ръста на новите инфекции, процента ваксинирани и натовареността на болниците. Става дума например за ограничаване на контактите на неваксинирани хора и ограничаване на участието им или пълна забрана, когато става дума за масови мероприятия или за посещение на заведения.

Германското министерство на здравеопазването пише още: "Четвъртата вълна започва, макар и все още на ниско равнище. Завръщащите се в страната хора все по-често внасят инфекцията, а поведението и контактите на населението постепенно възстановяват обема си отпреди пандемията". Авторите припомнят, че през есента и зимата започват да действат и определени сезонни фактори, които влошават положението. "Решаващият въпрос гласи: колко мощна ще бъде тази четвърта вълна? Тъкмо това се решава сега", четем още в доклада.

Междувременно германското правителство оповести, че канцлерката Ангела Меркел и министър-председателите на провинциите ще се срещнат на 10-и август, за да обсъдят мерките срещу ръста на новите зарази.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хитлер Борисов

    10 1 Отговор
    Дано ги удави!
  • 2 Пич

    12 2 Отговор
    Прочетете в БЛИЦ твърденията на Китай , за произхода на вируса от САЩ. Интересно е...
  • 3 Онзи

    22 1 Отговор
    Каква вълна, какви глупости. Искат да изтровят хората с игли.
  • 4 Смех

    21 0 Отговор
    Аз пък гледах едно клипче как един Руснах влезна със секирче и потроши магазин защото не пуснали жена му без маска... Добра енергия доста ободряващо...
  • 5 Въй

    1 0 Отговор
    И аз какво да направя?Да се сготви.Само да не забрави подправките.
  • 6 Възмутително

    9 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "хората стават все по-непредпазливи".
    Ама разбира се, те какво очакват? На хората не им дреме, няма цял живот да живеят в страх.
    И за да не се натовари здравната система, ще прецакат цялото общество.
  • 7 Hoho Boho

    11 1 Отговор
    "Броят на новозаразените в Германия продължава да расте",
    макар че "ваксинациите в страната напредват бързо"...
  • 8 математик

    12 1 Отговор
    Повече от половин час няма новини за ковит ! На това му се вика рязък спад.
  • 9 Рошко

    14 0 Отговор
    Вече не знаете как и какво лъжете, оня ден ми пишете че центровете за ваксинсции празни, сега пък напредва ли бързо, в заглавията относно ковида сте мн гръмки, ама една снимка не видяхме от където и да било с дъъъъългите опашки от чакащи да се боцнат мераклии
  • 10 Да точно

    5 0 Отговор
    А края на септември дъртата и мършавия пошицайбот бавария отиват в небитието, народа нр ги е изхвърлил физиически все още, само защото скоро са избори. Германците са търпеливи и но не чак толкова.

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Да ама не

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Да точно":

    И аз така си мислих, но се оказа, че германците са най-големите овце и роби в Европа. Досега трябваше милиони да са се надигнали, а Меркел да е със смъртна присъда за геноцид.
  • 13 Просветен илюминат

    1 0 Отговор
    Гьоте много точно е описал състоянието на медицината във Фауст, където лекарят д-р Фаустус признава: „Това беше лекарството – неволите на болния свършиха скоро и никой не запита: кой оздравя? Така нашите дяволски хапове, смесени сред тези хълмове и долини наоколо, по-лоши и от мор, преминаха. Хиляди умряха от отровата на моя дар; и аз трябва да чуя, чрез всички живи, как безсрамните убийци са прославени в тоз час!”



    Гьоте нарича лекарите убийци, затова че те дават отрова, хладнокръвни убийци, които и днес се превъзвеличават. Тук мога и трябва да спомена нашите публикации, тъй като ние сме първите, които правим подобно нещо и поставяме основния разкриващ въпрос към съвременната медицина, като сме документирали и обяснили последвалите признания.